Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολος Κλινάκης και νόμιμος εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού προγράμματος εκπαίδευσης ενηλίκων Grundtvig με θέμα «How to be a grandparent», η Τζένη Ψαλτάκη ως συντονίστρια του προγράμματος ενηλίκων και οι Κωνσταντίνος Φλουρής, Κωνσταντίνος Θεοφάνους, Αργυρώ Βασιλειάδη ως μέλη της παιδαγωγικής ομάδας εκπροσώπησαν την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στην 5η διακρατική συνάντηση στον εταιρικό φορέα ενηλίκων Taxandria cvo Turnhout στην πόλη Turnhout του Βελγίου.
Το Πρόγραμμα Grundtvig με την υποστήριξη του ΙΚΥ αποτελεί ένα από τα τελευταία εγκεκριμένα τομεακά προγράμματα του Προγράμματος Διά Βίου Μάθηση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχορήγησε για την προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας, της ποιότητας, της καινοτομίας και της ευρωπαϊκής διάστασης σε όλους τους τομείς εκπαίδευσης ενηλίκων, αφού για την περίοδο 2014-2020 έχουμε το νέο πρόγραμμα Erasmus+ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι, μέλη των παιδαγωγικών ομάδων από το Βέλγιο, την Β. Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Τουρκία και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης πραγματοποίησαν την 5η διακρατική συνάντηση στη συντονίστρια χώρα το Βέλγιο.
Στόχοι του προγράμματος είναι οι διακριτές πολιτισμικές ταυτότητες να δράσουν και να αλληλεπιδράσουν, να μετασχηματίσουν και να μετασχηματιστούν σε μια δημιουργική διαγενεακή επικοινωνία που συντελείται στο πλαίσιο καινοτόμων βιωματικών δράσεων, κοινών για τους ενήλικες ηλικίας 50+ και τους εμπλεκόμενους μαθητές της Στ’ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Αλικαρνασσού διασφαλίζοντας παράλληλα ένα υψηλό επίπεδο της μη τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης.
Αρχικά προβλήθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης ταινίες από το activity week που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο και στα Χανιά τον περασμένο Οκτώβριο, όπως ασκήσεις ενδυνάμωσης της ομάδας, εργαστήρια μαγειρικής, ζωγραφικής, κεραμικής, μουσικής και άθλησης όπου συμμετείχαν 40 ενήλικες εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι των εταιρικών χωρών, καθώς και 13 μαθητές από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αλικαρνασσού. Επίσης παρουσιάστηκαν χριστουγεννιάτικες κατασκευές και γλυκίσματα της Κρήτης μέσα από την βιωματική αλληλεπίδραση μαθητών και ενηλίκων.
Στη συνέχεια δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούν οι εκπαιδευτές και οι νέοι εκπαιδευόμενοι από κάθε εταιρική χώρα, ενώ παρουσιάστηκαν από όλους τους συντονιστές τα εργαστήρια ενηλίκων ΤΠΕ και πολυμέσων που πραγματοποιήθηκαν στις έξι εταιρικές χώρες, η χρήση κινητών συσκευών για ηλικιωμένους, τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων, η μεθοδολογία της διαγενεακής μάθησης, καθώς επίσης και η ιστοσελίδα του έργου, ενώ συναποφασίστηκε ο σχεδιασμός της λήξης του προγράμματος στην Ισπανία.
Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης στο Βέλγιο επισκέφτηκαν τον δήμαρχο του Turnhout και το Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο διασύνδεσης του σχεδίου με την τοπική κοινωνία ανοίγοντας διαύλους διάδοσης με τοπικούς φορείς με στόχο την μεγιστοποίηση της αξίας της διακρατικής ανταλλαγής, της προώθησης της κυκλοφορίας καλών πρακτικών εξασφαλίζοντας πιο διευρυμένο αντίκτυπο των αποτελεσμάτων και τέλος την κατανόηση των ενηλίκων εκπαιδευομένων ότι αποτελούν μέρος ενός πολυπολιτισμικού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, το οποίο περιλαμβάνει ποικιλία πολιτισμών, εθνοτήτων και γλωσσών.