Με δύο ομιλίες που άπτονται της κοινωνικής ιστορίας συνεχίζεται ο κύκλος διαλέξεων για την τοπική ιστορία που οργανώνει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σε συνάρτηση με την περιοδική έκθεση «Η Κρήτη από τον 19ο στον 20ο αιώνα. Οικονομία και κοινωνία».
Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 9 Απριλίου και ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου, ο Γιώργος Νικολακάκης, καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ο Αντώνης Αναστασόπουλος, καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα παρουσιάσουν στο κοινό γενικά αλλά και ειδικά χαρακτηριστικά της τοπικής κοινωνίας κατά την περίοδο μετάβασής της από τον 19ο στον 20ο αιώνα.
Γιώργος Νικολακάκης: Κρήτη 1900: αστικοί και κοινωνικοί μετασχηματισμοί
Οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές μεταβολές που πραγματοποιούνται στην Κρήτη στο τέλος 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα σε συνάρτηση με το γεωπολιτικό υπόβαθρο που τις επηρεάζει, αποτελούν το θέμα της διάλεξης. Ιδιαίτερη αναφορά, μεταξύ άλλων, γίνεται στις σχέσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, όπως αντανακλώνται στην γεωγραφική και κοινωνική κινητικότητα του πληθυσμού, καθώς και στην άνοδο νέων κοινωνικών στρωμάτων.
Αντώνης Αναστασόπουλος: «Είναι του Θεού προσταγή, όποιος έρχεται στον κόσμο τούτο, να φεύγει κιόλας» μουσουλμανικές επιτύμβιες στήλες της ύστερης οθωμανικής Κρήτης
Αντικείμενο της διάλεξης αποτελούν μουσουλμανικές επιτύμβιες στήλες από την Κρήτη του 19ου αιώνα. Οι επιτύμβιες στήλες μαρτυρούν με τη μορφή, τη διακόσμηση και τις επιγραφές τους τη στάση της μουσουλμανικής κοινωνίας απέναντι στο θάνατο και τη μνήμη των νεκρών της και δίνουν την αφορμή για να συλλογιστούμε ευρύτερα σχετικά με την κουλτούρα και τις αξίες αυτής της κοινωνίας.
Η είσοδος στις διαλέξεις και στην τρέχουσα περιοδική έκθεση του ΙΜΚ «Η Κρήτη από τον 19ο στον 20ο αιώνα. Οικονομία και κοινωνία» θα είναι ελεύθερη.