Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ προσκαλεί το κοινό σε δυο ενδιαφέρουσες διαλέξεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 16 και την Πέμπτη 17 Μαΐου, στην Αίθουσα Διαλέξεων ΙΜΣ (Νικηφόρου Φωκά 130, Ρέθυμνο).
• Την Τετάρτη 16 Μαΐου και ώρα 20.30 μ.μ. θα πραγματοποιήσει διάλεξη η Jacqueline Guiral – Xατζηιωσήφ με θέμα «Οι δολοφόνοι του Ιεροεξεταστή. Σαραγόσα, τέλη 15ου αιώνα».
• Διάλεξη με θέμα «Η οθωμανική Ελλάδα σήμερα: παραδείγματα από τη λογοτεχνία» θα πραγματοποιήσει η Trine Stauning Willert, την Πέμπτη 17 Μαΐου και ώρα 20.30 μ.μ.
Περίληψη
Από τα τέλη του περασμένου αιώνα υπάρχει στην Ελλάδα μια νέα προσέγγιση για την Οθωμανική περίοδο, την λεγόμενη Τουρκοκρατία. Στην ιστοριογραφία αλλά και στη λογοτεχνία δημιουργήθηκαν αφηγήσεις για την εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας που είναι λιγότερο στερεότυπες και που στοχεύουν στην γνωριμία με την εποχή πέρα από την αρνητική ρητορική των επίσημων εθνικών αφηγήσεων. Βασισμένη στην μονογραφία της «The New Ottoman Greece in History and Fiction» (προσεχώς από τον εκδοτικό οίκο Palgrave Macmillan) η Trine Stauning Willert θα παρουσιάσει παραδείγματα από πρόσφατα μυθιστορήματα όπου οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι μουσουλμάνοι, Οθωμανοί ή Τούρκοι. Με αναφορά στον όρο «πολιτισμική οικειότητα» του Μάικλ Χέρτσφελντ, θα εστιάσει σε ποικίλες εκφάνσεις της οικειότητας στα μυθιστορήματα ή στη σχέση του αναγνώστη με τους μυθιστορηματικούς χαρακτήρες. Πώς χρησιμοποιείται η οικειότητα για να δημιουργηθούν νέες αφηγήσεις για το Οθωμανικό παρελθόν της Ελλάδας; Ποια είναι τα όρια της οικειότητας και κατά πόσο τηρούνται παλιές αντιλήψεις της ιστορίας και του εθνικού εαυτού;