Την έντονη αντίδρασή του για τον τρόπο μοριοδότησης των σχολικών μονάδων του μητροπολιτικού δήμου και την εξομοίωσή τους με τα σχολεία των Χανίων και του Ηράκλειου εκφράζει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου, το οποίο με ομόφωνη απόφασή του συντάσσεται με την άποψη του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΠΥΣΔΕ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την ΕΛΜΕΡ και το Σύλλογο Δασκάλων -Νηπιαγωγών.
Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία παραβρέθηκε τόσο ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανδρέας Ταξάκης, μέλη της ΕΛΜΕΡ αλλά και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών συζητήθηκε το θέμα αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργήσει η ενέργεια αυτή του υπουργείου Παιδείας.
Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά η περιορισμένη μοριοδότηση των σχολείων ουσιαστικά τα καθιστά μη ελκυστικά για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα επιλέγουν μονάδες που θα τους δίνουν περισσότερα μόρια με αποτέλεσμα τα σχολεία να μένουν «γυμνά» από εκπαιδευτικούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαιδευτική διαδικασία. Την ίδια στιγμή όπως επεσήμαναν η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει τους γονείς στην επιλογή σχολείων της πόλης και όχι της ενδοχώρας προκειμένου να είναι βέβαιοι ότι τα παιδιά τους θα έχουν εκπαιδευτικούς. Το υπουργείο όπως λένε αγνόησε προκλητικά το γεγονός ότι η πόλη του Ρεθύμνου και κατ’ επέκταση ο νομός είναι αποκομμένος από την κυρίως Ελλάδα λόγω απουσίας τα τελευταία χρόνια ακτοπλοϊκής γραμμής. Επίσης αγνόησε και μια σειρά άλλες ιδιαιτερότητες σχολείων της επαρχίας. Αντί λοιπόν να αυξήσει τα μόρια των σχολείων, τα διατήρησε ίδια ή και λιγότερα πλην πολύ ελαχίστων, επιλεκτικών εξαιρέσεων.
Στο πλευρό των εκπαιδευτικών το Δημοτικό Συμβούλιο
Ειδικότερα, στην εισήγησή του ο υπεύθυνος για θέματα παιδείας δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γεωργαλής, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι δήμοι πλέον έχουν αρμοδιότητα κατασκευής και συντήρησης των σχολείων την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων τους και άλλες πολλές αρμοδιότητες χωρίς όμως την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Και έχουμε παράπονο σαν Τμήμα Παιδείας ότι το υπουργείο δεν απευθύνεται στους δήμους για γνωμοδότηση στο θέμα που αφορά κτιριακά ζητήματα. Ένα τέτοιο θέμα πρόεκυψε τώρα και προς τιμή της και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών και η ΕΛΜΕΡ ανέδειξαν θέμα, το έφεραν στην επιτροπή παιδείας και το συζητήσαμε. Το θέμα αφορά την μοριοδότηση των σχολείων που σημαίνει ότι καθηγητές, δάσκαλοι ανάλογα με την μονάδα που υπηρετούν παίρνουν μόρια θέσης. Αιφνιδιαστικά το υπουργείο παιδείας προχώρησε σε αλλαγές που σαν Ρέθυμνο μας θίγουν. Ειδικότερα, τα σχολεία πόλης παίρνουν 2 μόρια. Τα Χανιά και το Ηράκλειο είχαν ένα μόριο και τώρα τους δίνει 2 μόρια. Ατσιπόπουλο, Σφακάκι και Επισκοπή μοριοδοτούνται όπως τα σχολεία της πόλης με 2 μόρια, κάτι το οποίο το θεωρούμε άδικο και επίσης μακρινά σχολεία του νομού, αντί να μοριοδοτούνται παραπάνω μειωθήκαν τα μόριά τους σε σχέση με πριν. Καταρχάς την στιγμή που εξισώνει τα σχολεία του Ρεθύμνου με αυτά των Χανιών και του Ηρακλείου σημαίνει ότι οι αναπληρωτές καθηγητές θα δηλώνουν πρώτα τα Χανιά και το Ηράκλειο. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στην στελέχωση των σχολείων. Και εμείς και η ΕΛΜΕΡ και το ΠΥΣΔΕ θεωρούμε άδικο αυτό που γίνεται γιατί στους γειτονικούς νομούς υπάρχει καλύτερη συγκοινωνία και πρόσβαση. Επίσης το υπουργείο εξισώνει τα σχολεία του Ατσιποπούλου, του Σφακάκι και της Επισκοπής με αυτά του κέντρου της πόλης. Άρα αυτόματα τα σχολεία αυτά δεν θα προτιμώνται από καθηγητές με αποτέλεσμα να καθυστερεί η στελέχωσή τους. Με τον τρόπο αυτό ανατρέπεται ο προγραμματισμός για τα περιφερειακά σχολεία και εξοντώνει ταυτόχρονα τα σχολεία των υπόλοιπων δήμων, γιατί χαμηλώνει τα μόρια, άρα κανείς εκπαιδευτικός δεν θα θέλει να πάει στα σχολεία αυτά, ενώ πριν είχε κίνητρο. Έτσι τα σχολεία αυτά θα ξεκινούν την λειτουργία τους τον Νοέμβριο και αυτό σημαίνει ότι σιγά σιγά θα κλείσουν γιατί όλοι οι μαθητές θα εγγράφονται στα σχολεία της πόλης. Και ενώ εμείς φτιάξαμε σχολεία στην περιφέρεια για να μην έχουμε το άγχος της δεύτερης βάρδιας, με αυτή την απόφαση δημιουργούν πρόβλημα σοβαρό. Εμείς συζητήσαμε το θέμα στην επιτροπή παιδείας, στηρίζουμε την απόφαση του ΠΥΣΔΕ, της ΕΛΜΕΡ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να διαμαρτυρηθούμε με ένα ψήφισμα και να συνταχτούμε για να αυξηθεί η μοριοδότηση των σχολείων της πόλης και της περιφέρειας να αποκατασταθεί η αδικία να μην κλείσουν σχολεία».
Από την πλευρά του ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανδρέας Ταξάκης στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Από την εμπειρία 8 ετών που είμαι στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου συμφωνώ απόλυτα με τη θέση της ΕΛΜΕΡ, καθώς και στο ΠΥΣΔΕ εντοπίσαμε που υπάρχουν προβλήματα στα σχολεία και προτείναμε ορθολογικά και τεκμηριωμένα για αυτό και πιστεύω ότι όλοι μαζί πρέπει να στηρίξουμε το αίτημα αυτό».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης συμφώνησε απόλυτα με την διαμαρτυρία τονίζοντας πως υπάρχει μεροληπτική αντιμετώπιση του Ρεθύμνου απέναντι στο Λασίθι, ενώ σημείωσε πως πρέπει να απευθυνθούν και στους τοπικούς βουλευτές και την αντιπεριφερειάρχη λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είναι μια μεροληπτική αντιμετώπιση του Ρεθύμνου σε σχέση με το Λασίθι, καθώς το Λασίθι με το επιχείρημα ότι δεν έχει αεροπλάνο και καράβι παίρνει άλλη μοριοδότηση. Μπορεί κάποιοι να μην θέλουν να το λένε όμως υπάρχει παραγκωνισμός του Ρεθύμνου και είναι επιβαρυμένη και μεροληπτική η διάθεση του υπουργείου. Θεωρώ ότι πρέπει το ψήφισμα να το στείλουμε στους βουλευτές του νομού, να ζητήσουμε από εκείνους τις σχετικές ενέργειες. Βλέπω το μεγάλο κίνδυνο συνωστισμού στα κεντρικά σχολεία και υποστελέχωση των περιφερειακών. Είναι το πρώτο βήμα για να κλείσουν τα σχολεία, τα παιδιά αυτά να παίρνουν χαμηλότερης ποιότητας παιδεία όταν η στελέχωσή τους καθυστέρει για έναν και πλέον μήνα. Όλα αυτά είναι σε βάρος των παιδιών και της μάθησης».
Εκ μέρους της ΕΛΜΕΡ ο Βασίλης Τζουράς ανέφερε: «Η πρόταση αυτή που παραμένει στο πλαίσιο της διεκδίκησης είναι κοινή με αυτή των δάσκαλων, νηπιαγωγών και δεν μπορεί κανείς να επικαλεστεί ότι είναι μαξιμαλιστική ή ότι έχει αδύνατα σημεία και για αυτό το λόγο και την δέχτηκε και το ΠΥΣΔΕ. Εμείς φροντίσαμε από όλες τις κινήσεις δημοτικού συμβουλίου να υπάρχει ψήφισμα διαμαρτυρίας που μπορεί να αποτελέσει κοινή βάση διεκδίκησης. Φυσικά και συμφωνούμε με τον δήμαρχο να απευθυνθούμε στην αντιπεριφέρεια και τους βουλευτές αλλά και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Θέλουμε να αυξηθεί η μοριοδότηση στα σχολεία του Ρεθύμνου και αναλογικά. Θέλουμε να έχουμε μια κοινή πρόταση που δεν θα δημιουργεί τοπικά επιμέρους προβλήματα. Εκτός από την απουσία ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης βάζουμε και το υψηλό κόστος διαβίωσης που έχει σχέση και με τη στέγαση. Παράλληλα, στην πρόταση ψηφίσματος προσθέσαμε και τα δυσπρόσιτα σχολεία. Ο νομός Ρεθύμνου που είχε για Β’βαθμια 5 σχολεία και η πρόταση του ΠΥΣΔΕ ήταν για 7. Πλέον έχει με βάση το υπουργείο μόνο ένα δυσπρόσιτο στο Πλάτανο Αμαρίου της πρωτοβάθμιας και κανένα της δευτεροβάθμιας. Αυτό φτάνει στα όρια της πρόκλησης και όλοι πρέπει να κινητοποιηθούμε».
Από την πλευρά του ο Ευθύμης Μαρκαντώνης, αιρετός μέλος του ΠΥΣΔΕ από την πλευρά του είπε: «Οι αναπληρωτές δεν θα δηλώνουν Ρέθυμνο όταν η μοριοδότηση είναι ίδια με τα σχολεία του Ηρακλείου και Χανίων. Δεν έχει κανείς αντίρρηση ότι για να λειτουργήσουν καλύτερα τα σχολεία πρέπει οι συνάδελφοι να έχουν δυνατότητα μοριοδότησης για να προτιμούν τα σχολεία της πόλης και του νομού».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος συντάχτηκε με την θέση των εκπαιδευτικών τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι εκπαιδευτικοί ζητούν το αυτονόητο και η αύξηση των μορίων στα σχολεία του νομού δεν είναι υπερβολή. Όσον αφορά τα δυσπρόσιτα σχολεία υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν αφορά άμεσα τον Δήμο Ρεθύμνου όμως δεν παύει και νομίζω ορθά το έχει ενσωματώσει η ΕΛΜΕΡ, το να κάνει αναφορά, άρα το ότι ο δήμος εμπλέκεται εντελώς έμμεσα στην δυσάρεστη εξέλιξη. Προφανώς ή δεν έχουμε αντίρρηση να γίνει διαμαρτυρία και για την μείωση των δυσπρόσιτων στον αριθμό του ενός σχολείου σε όλη την Π.Ε. Ρεθύμνου».
Ο Μιχάλης Ανδρουλάκης από την παράταξη Ρέθυμνο – Αλληλεγγύη – Ανατροπή είπε: «Σίγουρα είμαστε θετικοί στην έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας. Δεν μπορώ να καταλάβω πως χωρίς συζήτηση ελήφθη τέτοια απόφαση».
Ο Μανούσος Μανουσογιάννης από την Λαϊκή Συσπείρωση ανέφερε: «Προφανώς και συμφωνούμε με το ψήφισμα και κυρίως με ενέργειες και δράσεις για να ανατραπεί αυτή η εξέλιξη. Δεν μας εκπλήσσει βέβαια αυτή η εξέλιξη διότι είμαστε από αυτούς που πίσω από διακηρύξεις περί αναβάθμισης της εκπαίδευσης διαβλέπουμε στρατηγική και η μοριοδότηση είναι ένα εργαλείο για να υπηρετήσει με έμμεσο τρόπο μια τέτοια στρατηγική υποβάθμισης των εκπαιδευτικών μονάδων στη ύπαιθρο αλλά και γενικότερα στην επαρχία».
Το ψήφισμα
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνης διαμαρτύρεται έντονα προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την προτεινόμενη από το Υπουργείο μοριοδότηση των σχολείων του νομού Ρεθύμνης. Το Υπουργείο αγνόησε παντελώς την εισήγηση του ΠΥΣΔΕ Π.Ε. Ρεθύμνης (Πράξη 5η/04-04-2017), η οποία είχε βασιστεί στην πρόταση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, μετά από συνεννόηση με το Σύλλογο Δασκάλων Ρεθύμνου και συνοψιζόταν ως εξής:
Α) Να γίνει αύξηση των Μορίων Δυσμενών Συνθηκών των σχολείων της πόλης του Ρεθύμνου, λόγω της έλλειψης άμεσης ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Β) Να γίνει αναλογική αύξηση των Μορίων Δυσμενών Συνθηκών των επαρχιακών σχολείων της περιφέρειάς μας, επειδή χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες αλλά και αυξημένες παιδαγωγικές ανάγκες, ώστε να δοθούν κίνητρα στους υπηρετούντες εκπαιδευτικούς να παραμένουν στα σχολεία αυτά για περισσότερα χρόνια, πράγμα που θα συμβάλει στην ομαλή λειτουργία τους οργανωτικά και παιδαγωγικά, καθώς και στην αντιμετώπιση της αυξημένης μαθητικής διαρροής.
Δυστυχώς, αντί το ΥΠ.Π.Ε.Θ να αυξήσει τα μόρια των σχολείων της Π.Ε. Ρεθύμνης, τα διατήρησε ίδια ή και λιγότερα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, χωρίς να λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης της κάθε τοπικής κοινωνίας. Η ενέργεια αυτή οδηγεί στην υποβάθμιση και αποδυνάμωση των σχολικών μονάδων που λόγω χαμηλής μοριοδότησης δεν θα προτιμώνται για στελέχωση. Επιπλέον, η υπομοριοδότησή τους από το ΥΠ.Π.Ε.Θ θα αποτελέσει ένα επιπλέον εργαλείο για καταργήσεις τμημάτων ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων και κατ’ επέκταση για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Συνεπώς, η υποβάθμιση των σχολικών μονάδων της Π.Ε. Ρεθύμνης θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας, ενώ συγχρόνως θα οξύνει το στεγαστικό πρόβλημα στα σχολεία της πόλης του Ρεθύμνου.
Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο διαμαρτύρεται έντονα για την ανακοινωθείσα απόφαση του ΥΠ.Π.Ε.Θ να ορίσει μόνο ένα σχολείο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως δυσπρόσιτο σε όλη την Π.Ε. Ρεθύμνης (σε αντίθεση με τους γειτονικούς νομούς), ενώ χάνει τα δυσπρόσιτα των Λιβαδίων, των Ζωνιανών και της Κράνας. Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή είναι προκλητική και οδηγεί στην περαιτέρω υποβάθμιση των σχολείων του Ρεθύμνου. Ζητούμε να υιοθετηθεί η απόφαση του ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου (Πράξη 5η/04-04-2017) ,η οποία είναι η πιο ορθολογική και δίκαιη».
Η ΕΛΜΕΡ προγραμματίζει πρόσθετες δράσεις που θα κλιμακωθούν μετά την Πρωτοχρονιά ώστε, με τη συστράτευση όλων των τοπικών φορέων, να ανατραπεί η άδικη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που δεσμεύει το μέλλον των ρεθυμνιώτικων σχολείων.