Την έντονη διαμαρτυρία του για την επιχειρούμενη κατάργηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Γαράζου εκφράζει με γραπτή δήλωση του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυλοποτάμου Μανούσος Κλάδος.
Ο κ Κλάδος ενημερώνει με ανακοίνωση του την κοινή γνώμη για τις μεθοδεύσεις που όπως αναφέρει γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να καταγγείλω προς την κοινή γνώμη τις μεθοδεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην κατάργηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Γαράζου στον Δήμο Μυλοποτάμου, όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα, που επισυνάπτω και φέρουν την υπογραφή του έως την περασμένη Πέμπτη (3/2/22) Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου κ. Κίτσιου, ο οποίος συνέχισε τις επιλογές του προηγούμενου διοικητή κ. Χασάπη.
Η εξέλιξη αυτή, η οποία γίνεται «εν κρυπτώ», και δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το ζήτημα αυτό. Θεωρούμε δε, ότι έχει σχέση με την προσπάθεια των ιθυνόντων να δικαιολογήσουν την ίδρυση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ανωγείων το 2019.
Έως τότε τα Ανώγεια καλύπτονταν από το Π.Κ. Γαράζου, το οποίο είχε επίσης την ευθύνη ολόκληρου το ορεινού Μυλοποτάμου αλλά και του Μέσα Μυλοποτάμου με τα πολλά δάση, τις πολλές και σοβαρές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κατά καιρούς, με γνωστό και το τραγικό δυστύχημα του 2007, κατά το οποίο κάηκαν τρεις εποχικοί πυροσβέστες.
Δυστυχώς, τα έγγραφα και οι προτάσεις που φεύγουν από την Π.Υ. Ρεθύμνου, προτείνουν την ενίσχυση των λοιπών πυροσβεστικών κλιμακίων του νομού αλλά ζητούν την αναστολή λειτουργίας του ΠΚ Γαράζου, με την παρότρυνση, να συγχωνευθεί με το αντίστοιχο του Περάματος.
Αφού έφτασαν τα έγγραφα αυτά στα χέρια μου, αποφάσισα να μπω στην διαδικασία δημοσιοποίησης τους, καθώς, το να ανοίγει μια υπηρεσία σε μια περιοχή είναι θετικό. Εφόσον είναι ανάγκη, αυτό πρέπει να γίνεται. Όμως, δεν είναι πολιτικά ορθό και αγγίζει τα όρια του ανήθικου, να κλείνουν χρήσιμες υπηρεσίες, οι οποίες ιδρύθηκαν και λειτουργούν πολλά χρόνια σε μια περιοχή, μόνο και μόνο για να αιτιολογηθεί η λειτουργίας μιας άλλης λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα.
Όταν πριν 20 χρόνια ιδρύθηκαν τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια, η επιλογή για το που θα τοποθετηθούν δεν ήταν τυχαία. Το Γαράζο και συγκεκριμένα ο οικισμός Μουρτζανά, δεν επελέγη γιατί ήταν όμορφο χωριό. Επελέγη, διότι ήταν σε κομβική θέση για την άμεση παρέμβαση σε όλο τον ορεινό Μυλοπόταμο από τον Άγιο Μάμα ως τα Λιβάδια και από τον Δαμαβόλου έως τις Αλόϊδες, περιοχές με πολλές καλλιέργειες, βοσκοτόπους και δασικές εκτάσεις. Αντίστοιχα τοποθετήθηκε ένα Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Πέραμα, διότι είχε και έχει το μεγάλο κομμάτι του Λαγκού στις Μαργαρίτες και στον Ορθέ, επίσης πυκνές εκτάσεις από καλλιέργειες βοσκοτόπους και δάση έως την Ελεύθερνα και το Αρκάδι αλλά και ολόκληρο το τμήμα του ΒΟΑΚ από τον Γεροπόταμο έως τις Σίσες και πολλές φορές το Φόδελε.
Σε ποια από τις προαναφερθείσες περιοχές, θα μπορούσε να έχει άμεση πρόσβαση ένα πυροσβεστικό όχημα από τα Ανώγεια;
Να υπενθυμίσω τους μαζικούς εμπρησμούς που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα πριν δύο χρόνια από την παλιά εθνική οδό λίγο πριν το χωριό Άγιος Σύλλας έως και το χωριό Άγιος Ιωάννης και Δαμαβόλου; Αν δεν ήταν το ΠΚ Γαράζου, θα προλάβαιναν να φτάσουν έγκαιρα από τα Ανώγεια και να κατασβήσουν τις 13 εστίες που άναψαν ταυτόχρονα ή θα έπρεπε να φύγει η δύναμη που υπάρχει για το δάσος των Μαργαριτών και τον ΒΟΑΚ για να πάνε εκεί; Θα προλάβαιναν;
Το 2019 οπότε αμέσως μετά τα εγκαίνια του ΠΚ Ανωγείων, ετέθη θέμα για την κατάργηση του ΠΚ Γαράζου, όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και οι Κοινοτάρχες της περιοχής του Μέσα Μυλοποτάμου και του Γαράζου, είχαν συνυπογράψει επιστολή τόσο προς τον Δήμαρχο κ. Κόκκινο όπως και προς τον τότε υποψήφιο δήμαρχο κ. Παπακωνσταντή, στους οποίους εκφράζαμε την διαφοροποίηση και την διαμαρτυρία μας για μια τέτοια εξέλιξη.
Επίσης, τότε, ειπώθηκε, πως το Π.Κ. Περάματος θα εξελισσόταν σε κανονική Πυροσβεστική Υπηρεσία και πως τα Π.Κ.Γαράζου και Ανωγείων θα λειτουργούσαν βοηθητικά προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, ούτε αυτό γίνεται, όπως διαπιστώνουμε από τα επίσημα έγγραφα, τα οποία ζητούν απλά να μπει λουκέτο στο ΠΚ Γαράζου και να ενισχυθούν όλες οι λοιπές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, πλην του Δήμου Μυλοποτάμου, όπου ουσιαστικά έχουμε υποβάθμιση και αποδυνάμωση.
Τελικά, υπάρχει η πρόθεση να ιδρυθεί και να λειτουργήσει Π.Υ. Μυλοποτάμου με έδρα το Πέραμα; Και αν υπάρχει γιατί δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο στην αλληλογραφία των υπηρεσιών;
Ποιος και γιατί μεθοδεύει την συρρίκνωση των υπηρεσιών στον Μυλοπόταμο και ποια είναι τα κριτήρια τελικά;
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τις εξελίξεις και τις μεθοδεύσεις αυτές. Εμείς ποτέ δεν θα ζητούσαμε να ιδρυθεί στον τόπο μας μια υπηρεσία για να κλείσουν άλλες στον γειτονικό τόπο. Όλα αυτά, όπως μεθοδεύονται, είναι προκλητικά και ανήθικα.
Διαμαρτύρομαι και ως θεσμικός εκπρόσωπος του Μυλοποτάμου αλλά και ως πολίτης μιας χώρας, στην οποία συνεχίζεται η πελατειακή λογική και όχι ο δρόμος της ουσιαστικής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και στις κατά τόπους ανάγκες.»