Την κατηγορηματική τους αντίθεση στην άδικη, όπως χαρακτηρίζουν, φορολόγησή τους εξέφρασαν χθες οι αγρότες της Κρήτης μέσα από το παγκρήτιο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στο Ηράκλειο.
Αγρότες από το Ρέθυμνο, το Λασίθι, τα Χανιά και το Ηράκλειο διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης θέλοντας να στείλουν τα δικά τους μηνύματα αντίδρασης στην κυβέρνηση, καθώς όπως υποστηρίζουν οι αλλαγές στην φορολόγησή τους αποτελούν και την ταφόπλακα του κλάδου τους.
Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί οι συγκεντρωμένοι έξω από τα γραφεία της ΟΑΣΝΗ αγρότες ξεκίνησαν την πορεία τους με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα, με κατεύθυνση την Λεωφόρο 62 Μαρτύρων και τελικό προορισμό την Πλατεία Ελευθερίας. Εκεί ενώθηκαν με αγρότες που ήδη βρίσκονταν έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης και κατευθύνθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου και παρέμειναν για περίπου μιάμιση ώρα. Παρά την αρχική σκέψη να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του λιμανιού, οι αγρότες αποφάσισαν να κατευθυνθούν στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Σύμφωνα με απόφαση του συντονιστικού τους αντιπροσωπεία αγροτών θα παραμένει στο σημείο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Το συλλαλητήριο μπορεί να μην είχε τη συμμετοχή που όλοι περίμεναν, ωστόσο όσοι αγρότες συμμετείχαν, έδωσαν παλμό και ξεχωριστό χρώμα στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν.
Οι αγρότες κάνουν λόγο για μία χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας οι φορολογικές τους υποχρεώσεις αναμένεται να αυξηθούν, μία εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα να απειληθεί η βιωσιμότητα του αγροτικού κλάδου, καθώς μέσα σ’ ένα περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Ο αγροτικός κόσμος αντιδρά στην απόφαση της κυβέρνησης να τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, ακόμα και αγρότες με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα.
Το συντονιστικό αναμένεται να αποφασίσει σήμερα την μορφή των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες οι αγρότες. Ωστόσο σύμφωνα με λεγόμενα συνδικαλιστών όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
«Σήμερα (χθες) η Κρήτη δίνει δυναμικό «παρών». Από τη μία άκρη του νησιού έως την άλλη βρισκόμαστε όλοι εδώ ενωμένοι για να αντισταθούμε. Πιστεύουμε ότι η ανατροπή θα ξεκινήσει από εδώ» τόνισε ο Γιώργος Τζουλιαδάκης μέλος του Δ.Σ. ΟΑΣΝΗ.
«Αντιδρούμε στα μέτρα τα οποία προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και στα μέτρα τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί. Εκφράζουμε την αισιοδοξία ότι θα ανατρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκληρίσουν τον αγροτικό κλάδο. Με τη σημερινή κινητοποίηση θα τους δώσουμε ένα μήνυμα ότι υπάρχει ενδεχόμενο αγρότες της Κρήτης να ανέβουν στην Αθήνα. Τα πάντα είναι ανοιχτά. Το νέο φορολογικό που αφορά τους αγρότες είναι η ταφόπλακα στον κλάδο μας. Έχουν στοχοποιηθεί αγρότες της παραγωγής και όχι εκείνοι του καναπέ. Πλήττονται τα εισοδήματα των αγροτών, κυρίως εκείνων που έχουν ελάχιστα έσοδα. Οι αγρότες δεν μπορούν άλλο και σε λίγο διάστημα αν συνεχιστεί η εφαρμογή αυτής της πολιτικής ο αγροτικός κλάδος θα αφανιστεί», επεσήμανε ο ταμίας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης.
«Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση πως οι αλλαγές στη φορολογία, μας ωθούν στην οικονομική καταστροφή. Οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να κλιμακωθούν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε πίσω», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο κ. Γιώργος Μανουσάκης, αγρότης από το Λασίθι.
«Είναι μία καλή αρχή το συλλαλητήριο που πραγματοποιήσαμε προκειμένου οι κυβερνώντες και αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις να καταλάβουν ότι δεν πάει άλλο. Πως είναι δυνατόν να φορολογείται ένας αγρότης ο οποίος δεν μπορεί να ζήσει την οικογένειά του; Ας αφήσουν τον αγρότη στα προβλήματά του και ας μην του δημιουργούν κι άλλα», δήλωσε ο Γιάννη Επιτροπάκης αγρότης.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι αγροτικοί σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων αναφορικά με τα αιτήματα των αγροτών τονίζουν:
Για την φορολογία:
– Όχι στην καθιέρωση λογιστικών βιβλίων στους φτωχούς αγρότες με ετήσιο τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
– Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
– Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.
Για τα χρέη:
– Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού τους ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
– Διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Κούρεμα σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
– Με ευθύνη του κράτους διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
Μείωση κόστους παραγωγής – εισόδημα – υγεία
– Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.
– Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%.
– Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
– Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της Ε.Ε., σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της νέας ΚΑΠ 2014-2020 που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη φτωχή αγροτιά.
– Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
– Κατάργηση των χαρατσιών στα σπίτια, χωράφια, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΣΔΕ γεωτρήσεις, κ.ά., όπως και στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΠΥ και τα φάρμακα. Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
– Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων, υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.
Με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σεραφείμ Τσόκας, σε δήλωσή του τονίζει τη στήριξή του στα αιτήματά τους. Ο κ. Τσόκας μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: «Έχω εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή μου με το νέο σύστημα φορολόγησης των αγροτών, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται επανεξέταση. Η αγροτική γη είναι το εργαλείο του κάθε αγρότη και αυτό το εργαλείο δεν είναι λογικό να φορολογείται κατά το ίδιο τρόπο με τα άλλα επαγγέλματα. Το αφορολόγητο όριο είναι απαραίτητο να υπάρξει, αφού μείωση του κόστους δεν γίνεται με φορολογία από το πρώτο ευρώ.
Είναι γνωστό ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της κρητικής οικονομίας, η αγροτική παραγωγή, διέρχεται μια πρωτόγνωρη κρίση. Πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη, σε όλα τα επίπεδα, για πετύχουμε το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από τη στήριξη των αγροτών μας.
Εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα, οι θυσίες του ελληνικού λαού κινδυνεύουν να χαθούν. Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή δυναμική για τα προϊόντα και τους αγρότες του τόπου.
Κάθε περιφέρεια πρέπει να αντιμετωπίζεται με τις ιδιαιτερότητές της και ειδικά για την Περιφέρεια Κρήτης, όπου το κόστος παραγωγής είναι υψηλό λόγω των μεταφορικών, επιβάλλεται να εισαχθεί ένας χαμηλότερος συντελεστής Φ.Π.Α.
Ταυτόχρονα, θεωρώ επιβεβλημένη ανάγκη την ύπαρξη μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. και στα αγροεφόδια. Η έλλειψη ρευστότητας, η οποία στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί, ώστε να δημιουργηθούν βιώσιμες αγροτικές επενδύσεις. Δεσμευόμαστε ότι θα παλέψουμε, προκειμένου όλα αυτά να γίνουν πράξη».
Στο συλλαλητήριο των αγροτών το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι από τα εργατικά κέντρα της Κρήτης, συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ και αντιπροσωπείες από συνδικάτα διαφόρων κλάδων.