Σε ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό-Επισιτισμό αναφέρουν: «Πρόκειται για έναν άδικο, αντεργατικό και καταστροφικό για την απασχόληση και για την ίδια την κοινωνία Νόμο, ο οποίος επιβάλλει πλαφόν 450 ημερών επιδότησης της ανεργίας των εποχικά απασχολούμενων (80% του συνόλου) και 400 ημερών από το 2014 αφαιρεί την ελπίδα επιβίωσης των εργαζομένων, αφού με το πέρας της τρέχουσας τουριστικής περιόδου θα απολέσουν άμεσα τα επιδόματα πάνω από το 95% αυτών. Είναι άδικο, αφού δεν προβλέπει κανένα κίνητρο για την καταστολή της ανασφάλιστης εργασίας αντίθετα τιμωρεί επιπλέον όσους απασχολούνταν για πέντε ή έξι μήνες το χρόνο και έχουν υπερβεί το πλαφόν επιδότησης πολύ περισσότερο από όσους απασχολούνταν το μίνιμουμ των 100 ημερών. Είναι αντεργατικός, διότι την ίδια ώρα που η Πολιτεία είναι γενναιόδωρη σε επιδοτήσεις και παροχές για τους εργοδότες, εξαφανίζει κάθε πρόσχημα κοινωνικής στήριξης της εποχικής ανεργίας και έμμεσης στήριξης της απασχόλησης σε ένα κατ’ εξοχήν εποχικό επάγγελμα, όπως ο Τουρισμός. Είναι καταστροφικός για τον κλάδο, διότι οι επαγγελματίες αν απολέσουν κάθε πιθανότητα επιβίωσης θα αναζητήσουν επαγγελματική και οικογενειακή επιβίωση ακόμη και ως μετανάστες. Ο Τουρισμός που στη σημερινή συγκυρία θα μπορούσε να προσφέρει απασχόληση στους ανέργους της χώρας μας πολύ εύκολα θα εξελιχθεί σε σημαία ευκαιρίας και απασχόλησης ανέργων της Ανατολικής Ευρώπης. Θα έχει συνέπειες για την κοινωνία συνολικά, αφού τα χρήματα της εποχικής επιδότησης της ανεργίας θα λείψουν από την κατανάλωση με ότι αυτό συνεπάγεται σε περίοδο κρίσης.
Ζητάμε από την Κυβέρνηση και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να αντιληφθεί την εξαιρετική ανάγκη τροποποίησης του Ν.3986/11. Να δώσει κίνητρα εμφάνισης της αδήλωτης εργασίας και να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας και επιβίωσης των εποχικά απασχολούμενων στον Τουρισμό».
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν τροπολογία
Τροπολογία για την επιδότηση της ανεργίας στους εποχιακά απασχολούμενους κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν: «Σύμφωνα με το 39 του μνημονιακού νόμου 3986/2011 για τις προϋποθέσεις επιδότησης, που εξειδικεύει εγκύκλιος του ΟΑΕΔ, η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από τις μέρες επιδότησης του ανέργου κατά την προ της 01.01.2013 τετραετία, που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 450 ημέρες και από 01.01.2014 τις 400 ημέρες. Τούτο σημαίνει ότι πάρα πολλοί άνεργοι θα πάρουν κατά πολύ μειωμένο σε διάρκεια επίδομα ανεργίας, ίσως και καθόλου προϊόντος του χρόνου.
Την ώρα που το ποσοστό ανεργίας στη χώρα έχει φτάσει στο 28% και οι προβλέψεις όλων των ειδικών μιλούν για περαιτέρω αύξησή της, (31,3% μέχρι τα τέλη του 2013) ο μνημονιακός νόμος 3986/2011 για τις προϋποθέσεις επιδότησης αφήνει ουσιαστικά χωρίς επίδομα ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους, που χάνουν τη δουλειά τους, καθώς η κρίση βαθαίνει. Το μέτρο θίγει ιδιαίτερα τους εποχιακά εργαζόμενους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει ήδη συμπληρώσει, όπως είναι λογικό, το όριο των 450 ημερών, διότι εργάζονται ορισμένους μήνες του έτους και επιδοτούνται κάθε χρόνο, ανάλογα με τα ένσημά τους για τους υπόλοιπους.
Πρόκειται για μέτρο εξαθλίωσης των ανέργων, για καταστροφική ρύθμιση όσον αφορά στον οικογενειακό προϋπολογισμό χιλιάδων εποχιακά εργαζομένων, που φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες υπαλλήλους που στηρίζουν την -κατά δήλωση της ίδιας της Κυβέρνησης- «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, τον Τουρισμό. Σε περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα, όπου ο τουρισμός αποτελεί την κυριότερη οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα, οι εργαζόμενοι βιώνουν τη μείωση των εισοδημάτων τους, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών μέτρων και της συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου.
Από τη ρύθμιση θίγονται και οι εποχικοί πυροσβέστες, των οποίων η πρόσληψη εγκρίθηκε στις 10-6-2013 και δεδομένων των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έπρεπε να ακολουθήσουν της απόφασης, η έναρξη εργασίας ανεστάλη περαιτέρω, με αποτέλεσμα να μη συμπληρώνουν τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας. Πρόκειται για μια ακόμα πράξη απαξίωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, με ευθύνη των μνημονιακών κυβερνήσεων οι οποίες, παρόλα τα προβλήματα του Σώματος, δεν έχουν προχωρήσει στην ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό, υλικά μέσα και εξοπλισμό».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσά τους και ο Α. Ξανθός στην τροπολογία τους αναφέρουν: «Στο τέλος της παραγράφου 8 του άρθρου 39 του Κεφαλαίου ΣΤ’ του Ν. 3986/2011 προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής: Της ανωτέρω ρύθμισης εξαιρούνται οι εποχιακά εργαζόμενοι».