Αντίστροφα κυλά πλέον ο χρόνος για την εφαρμογή του νόμου σε όσα προβλέπει ο «Καλλικράτης» για την συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων σε ένα ενιαίο φορέα σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης, καθώς μετά τις επαναλαμβανόμενες παρατάσεις που έχουν δοθεί η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31 Δεκεμβρίου του 2013.
Μετά τις κατά τόπους «μάχες» για την διατήρηση των φορέων ως έχουν ανά περιφερειακή ενότητα, προκειμένου όπως τονίζεται από τους συμμετέχοντες σε αυτούς, να μπορεί να υπάρχει σωστή διαχείριση, έλεγχος και τιμολογιακή πολιτική με βάση τις ανάγκες κάθε τοπικής κοινωνίας, οι Φορείς Διαχείρισης απορριμμάτων κατέθεσαν την περασμένη Τρίτη τις προτάσεις τους στην αρμόδια επιτροπή περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, προκειμένου εκείνη από την πλευρά της να εισηγηθεί στον Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και να γίνει σχετική πρόταση στο αρμόδιο υπουργείο που θα λάβει και την τελική απόφαση. Της πρότασης αυτής προηγήθηκαν κατά πληροφορίες αρκετοί διαξιφισμοί για το αν θα υπάρχει διαχωρισμός Ανατολικής -Δυτικής Κρήτης, αν θα παραμείνει ένας φορέας ανά περιφερειακή ενότητα ή αν θα υπάρξει ένας ενιαίος φορέας. Ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί νέα παράταση, αφού οι διαδικασίες σύστασης του ενιαίου φορέα φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει μόνο στα χαρτιά.
Η πρόταση που κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη σε επίπεδο Κρήτης από το ΦΟΣΔΑ, ήταν η διατήρηση της ΑΜΑΡΙ ΑΕ, της ΔΕΔΙΣΑ Χανιών, του Ηρακλείου και της Χερσονήσου (που θα διαχειρίζεται και τα απορρίμματα της Σητείας).
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου Στ. Σημαντήρα η Κρήτη επιδιώκει να διατηρηθούν οι φορείς ανά περιφερειακή ενότητα, ωστόσο, όπως επεσήμανε, αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό τότε προκρίνεται η λύση του ενιαίου φορέα διαχείρισης σε επίπεδο Κρήτης. «Αυτό που ισχύει αυτή την στιγμή είναι ότι προχωρούν (υποτίθεται) οι διαδικασίες για τον ενιαίο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων μέσω του ΕΣΔΑΚ, όμως το θέμα θεωρείται ανοιχτό από πάρα πολλούς ακόμα και γίνονται διεργασίες. Η επιδίωξη είναι αν δεν ισχύσει ο ενιαίος φορέας για όλη την περιφέρεια, να ισχύσουν οι περιφερειακές ενότητες όσες τουλάχιστον είχαν οργανωμένους ΧΥΤΑ και όσους είχαν προγραμματίσει έργα. Ως Αμάρι λέμε ότι αν δεν ισχύει ένας φορέας ανά περιφερειακή ενότητα, υποστηρίζουμε τον ενιαίο φορέα σε επίπεδο Κρήτης».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΜΑΡΙ ΑΕ Ν. Μαρκίδης είπε: «Θα υπάρχει μια κεντρική διοίκηση στο Ηράκλειο, η οποία θα κάνει και το σχεδιασμό και θα υλοποίει και τα έργα που αφορούν στα απορρίμματα. Η πρόταση της ΑΜΑΡΙ ΑΕ είναι να μείνει μόνη της και η πρόταση του δικτύου σε επίπεδο Κρήτης, είναι να γίνουν τέσσερις ΦΟΣΔΑ. Δηλαδή να υπάρχει ΦΟΣΔΑ μόνο για το σχεδιασμό και οι φορείς λειτουργίας να είναι τέσσερις. Μένει τώρα οι δήμαρχοι της Κρήτης να δεχτούν αυτή την πρόταση. Ο κάθε φορέας έχει δρομολογήσει κάποια έργα και τίθεται σοβαρό θέμα διαχείρισης. Για παράδειγμα δεν έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί όλα τα έργα της Κρήτης ένας κεντρικός φορές».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου ερωτώμενος για το θέμα τόνισε: «Η θέση μου είναι ή όλη η Κρήτη σε ένα ενιαίο φορέα διαχείρισης ή κάθε νομός το δικό του διαχειριστικό σύστημα. Θεωρώ ότι είναι το πιο υγιές για όλους. Διαφορετικά αν φτιαχτούν μικρότερες δομές ίσως συνθλιβούμε».
Εν αναμονή της ένταξης στο ΕΣΠΑ για το ΧΥΤΑ Αμαρίου
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται ο φάκελος της μελέτης του έργου που αφορά στην επέκταση του ΧΥΤΑ Αμαρίου, ο οποίος θα κατατεθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΜΑΡΙ ΑΕ, οι οποίες βελτιωτικές παρεμβάσεις και αλλαγές χρειαζόταν έχουν ή δη γίνει και φάκελος βρίσκεται στον ΕΣΔΑΚ για τον τελικό έλεγχο. Σύμφωνα με τον ίδιο το έργο για να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδοτήσει πρέπει να ενταχθεί μέχρι τις 30Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου στο ΧΥΤΑ Αμαρίου ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ, καθώς εκτός από τα έργα αναβάθμισης στην μελέτη συμπεριλαμβάνεται και η αποκατάσταση του παλαιού κυττάρου. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ο νέος χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων, όπως επίσης και το εργοστάσιο συλλογής υπολειμμάτων.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κρήτης, αποκλείεται η μέθοδος της καύσης, όπως και η κατασκευή μιας κεντρικής μονάδας για όλη την Κρήτη, καθώς ο κάθε νομός θα αντιμετωπίσει το πρόβλημά του ξεχωριστά. Έτσι, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα δημιουργηθούν μονάδες διαχείρισης, οι οποίες θα χωροθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία. Για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, προτείνεται η κατασκευή μονάδας Μηχανικής Διαλογής και Επεξεργασίας στο ΧΥΤΑ Αμαρίου που θα δέχεται περίπου:
– 7.300 τόνους προδιαλεγμένου οργανικού που θα οδηγείται προς κομποστοποίηση.
– 8.800 τόνους προδιαλεγμένων αποβλήτων συσκευασίας που θα οδηγούνται προς μηχανική διαλογή.
– 35.600 τόνους σύμμεικτων ΑΣΑ που θα οδηγούνται προς μηχανική διαλογή και βιολογική επεξεργασία.