Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγγελιανών Ρεθύμνου, πρωτοπόρος στις εξελίξεις του αγροτικού τομέα, αναγνωρίστηκε τον Φεβρουάριο του 2015 ως «Οργάνωση παραγωγών» στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών. Η Οργάνωση Παραγωγών (Ο.Π.) σήμερα αριθμεί 191 μέλη και η συνολική έκταση βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ είναι 3.444 στρέμματα.
Ο Α.Σ. Αγγελιανών με όραμα τη διασφάλιση των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του ελαιολάδου της περιοχή του, προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π. Βόρειος Μυλοπόταμος) και τη δημιουργία υπεραξίας στο παραγόμενο ελαιόλαδο υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο στα πλαίσια των κανονισμών (ΕΕ) 611/2014 και 615/2014 για την περίοδο 2015-2018.
Ο πρόεδρος κ. Μάρκος Αστρινάκης και το διοικητικό συμβούλιο του Α.Σ. Αγγελιανών χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα θετικά τ’ αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος και τονίζουν ότι παρά την υπάρχουσα κρίση υπάρχουν ευκαιρίες στον τομέα του ελαιολάδου.
Κατά το 2ο έτος εφαρμογής του προγράμματος υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:
1) Έγινε αγορά μηχανοκίνητου θρυμματιστή, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί από τους παραγωγούς για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων του κλαδέματος της ελιάς.
2) Εφαρμόστηκαν εναλλακτικές τεχνικές καταπολέμησης του δάκου σε τρεις περιοχές των Αγγελιανών, έκτασης 90 στρεμ. Χρησιμοποιήθηκαν:
• Καολινίτης
• Παγίδες μαζικής παγίδευσης
• Συνδυασμός και των δύο μεθόδων
Τ’ αποτελέσματα αξιολογήθηκαν και προέκυψαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για την αντιμετώπιση του δάκου στην περιοχή των Αγγελιανών.
3) Πιστοποιήθηκαν 191 παραγωγοί με το πρότυπο ολοκληρωμένης διαχείρισης Agro 2.1. – Agro 2.2. Μέσα από μια αειφόρο παραγωγική διαδικασία οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να πάρουν από το γεωπόνο του προγράμματος:
• Εξατομικευμένες οδηγίες λίπανσης αφού πρώτα γίνουν αναλύσεις εδάφους
• Εξειδικευμένες οδηγίες για την αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών
• Καλλιεργητικές συμβουλές
4) Προμηθεύτηκαν οι παραγωγοί κατάλληλο αρδευτικό δίκτυο γι’ αντικατάσταση του υπάρχοντος δικτύου τους, ενώ παράλληλα προσδιορίστηκε η κατανάλωση του αρδευτικού νερού και εκδόθηκαν σχετικές οδηγίες άρδευσης.
5) Έγιναν 6 εκπαιδευτικές συναντήσεις στον αγρό με στόχο τη διάδοση της γνώσης στην ελαιοκαλλιέργεια μέσα από αειφόρες τεχνικές καλλιέργειας. Οι θεματικές ενότητες αφορούσαν:
• Εμβολιασμό ελιάς και φύτευση νέου ελαιώνα
• Φυτοπροστασία
• Άρδευση
• Συγκομιδή
• Λίπανση
• Κλάδεμα και διαχείριση υπολειμμάτων κλαδέματος
6) Προμηθεύτηκαν οι παραγωγοί βέργες ελαιοραβδιστικού.
7) Έγινε αγορά ηλεκτροκίνητου κλαρκ, για να καλύψει τις ανάγκες του συνεταιρισμού και αντικαταστάθηκε ο λέβητας του ελαιουργείου.
8) Πιστοποιήθηκε το σύστημα ιχνηλασιμότητας που εφαρμόζει το ελαιουργείο σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22005.
9) Πιστοποιήθηκε το σύστημα ασφάλειας τροφίμων που εφαρμόζει το ελαιουργείο σύμφωνα με το πρότυπο FSSC 22000.
10) Για την ενημέρωση του κοινού έγινε ημερίδα στην Αγροτολέσχη στα Αγγελιανά, διανεμήθηκαν φυλλάδια και έγιναν σχετικές καταχωρήσεις στον τοπικό τύπο.
Στόχος από την υλοποίηση του προγράμματος είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της εμπορίας του ελαιολάδου μέσα από την αναβάθμιση των υποδομών του ελαιουργείου και την αειφόρο παραγωγική διαδικασία.
Οι δράσεις υλοποιούνται με την υποστήριξη των εξειδικευμένων τεχνικών συμβούλων Quality Agro Solution και Simbiosis, οι οποίοι έχουν αναλάβει την τεχνική και επιστημονική καθοδήγηση για την υλοποίηση των δράσεων.
Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγγελιανών Ρεθύμνου