Σημαντικές παρεμβάσεις με έργα υποδομής, αλλά και σειρά δράσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ενδοχώρας του Ρεθύμνου, μέσα από την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών, προβλέπει το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» για τους δήμους της Κρήτης. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο αξιοποιεί η περιφέρεια Κρήτης, ώστε να αναβαθμίσει την ενδοχώρα του νησιού διασυνδέοντας τον πολιτισμό με τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα.
Το πρόγραμμα για την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης αφορά στους δήμους Ρεθύμνης και Αγ. Βασιλείου, οι οποίοι καλούνται μέχρι την επόμενη Πέμπτη να έχουν υποβάλλει την πρόταση τους (στρατηγική) στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας. Ήδη στη συνεδρίαση της Δευτέρας το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου καλείται να την εγκρίνει, προκειμένου αυτή στη συνέχεια να κατατεθεί στην περιφέρεια.
Οι πόροι του ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020, οι οποίοι διατίθενται για χρηματοδότηση των στρατηγικών ΟΧΕ ανέρχονται συνολικά σε 31.300.000,00 ευρώ (δημόσια δαπάνη συγχρηματοδοτούμενη από το ΕΤΠΑ). Το συνολικό ποσό των επενδυτικών προτεραιοτήτων αφορά στο σύνολο της πρόσκλησης, δηλαδή και τις τρεις περιοχές ΟΧΕ (Λασίθι, Ρέθυμνο, περιοχές UNESCO)
Η κατάρτιση της στρατηγικής ΟΧΕ της ΠΕ Ρεθύμνης που αφορά τους δήμους Ρεθύμνης και Αγ. Βασιλείου είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων, που έλαβαν υπόψη τους τα επιχειρησιακά προγράμματα των 2 δήμων, τις ανάγκες έτσι όπως αυτές προκρίθηκαν από τις υπηρεσίες και την πολιτική ηγεσία των δύο δήμων. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση ενώ έχουν προηγηθεί συναντήσεις με τοπικούς φορείς των δύο δήμων.
Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Μίνως Αλεφαντινός, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Ο στόχος είναι οι δύο δήμοι να αποτελέσουν έναν βιώσιμο τουριστικό πολιτιστικό και φυσιολατρικό προορισμό. Αυτό για να γίνει πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην καινοτομία, στις συνεργασίες και στην επιχειρηματικότητα, η οποία πρέπει να στηρίζεται στην «έξυπνη εξειδίκευση». Μέσα από τις ΟΧΕ πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, ώστε να αποτελέσουμε ένα ελκυστικό προορισμό. Έχουμε το φυσικό περιβάλλον και αυτό που χρειάζεται είναι να το αναδείξουμε και μέσα από καινοτόμες ιδέες και συνεργασίες με επιχειρηματίες να επιτύχουμε τον στόχο ώστε η ενδοχώρα να αναπτυχθεί με βάση πάντα τον σεβασμό στο περιβάλλον. Πρέπει να συνεργαστούμε για να αναδείξουμε το σοβαρό περιουσιακό στοιχείο που έχουμε που είναι ο φυσικός μας πλούτος.
Σύμφωνα με τη στρατηγική που έχει εκπονηθεί το Όραμα-Στρατηγικός Στόχος είναι η οικονομική ανασυγκρότηση με άξονα την ιστορία, το περιβάλλον και τη φύση.
Ειδικότερα, όραμα για τη χωρική ενότητα Ρεθύμνου-Αγ. Βασιλείου είναι να αποτελέσει ένα διεθνή σύγχρονο και βιώσιμο τουριστικό, πολιτιστικό, φυσιολατρικό προορισμό με έμφαση στην καινοτομία, στη συνέργεια, στην επιχειρηματικότητα και στην έξυπνη εξειδίκευση, που θα μπορέσει να προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες υψηλή ποιότητα ζωής, εργασίας και αναψυχής, περιορίζοντας τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανισότητες και ενισχύοντας τη χωρική συνοχή.
Η γρήγορη προσπελασιμότητα μεταξύ των δύο δήμων επιτρέπει την ανάδειξη των συνεργειών και την αλληλοεκτόνωση και αλληλοεξυπηρέτηση των αναγκών. Οι επισκέπτες της περιοχής αντιμετωπίζουν την περιοχή ως μία, ενιαία με κρίσιμες ιδιαιτερότητες, αλληλεπίδραση και συμπληρωματικότητα. Αντιλαμβάνονται τον χώρο ως το βόρειο ισχυρό αστικό κέντρο με τόπους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που μπορεί να συνδυάσει αναψυχή και επιχειρηματικότητα, και το νότιο περιφερειακό κέντρο με επίκεντρο τον Πλακιά, ως πόλο φυσιολατρικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερα δάση, φαράγγια, γνωστές και άγνωστες παραλίες. Στόχος της ΟΧΕ είναι να ενισχύσει τα υφιστάμενα πλεονεκτήματα των δύο πόλων, επενδύοντας στη συνέργεια και αναδεικνύοντας τη χωρική συνοχή. Σημαντικό επιπλέον ‘συνεργατικό’ πλεονέκτημα των δύο πόλων είναι ο καλός καιρός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αλλά και η συμπληρωματικότητα που κατά κανόνα παρουσιάζεται, όπως παρατηρείται από τους ντόπιους. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι ότι όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς στο βορρά, παρουσιάζονται ιδανικές στο νότο και αντίστροφα.
Κεντρική επιδίωξη είναι η ανάδειξη των δυο αυτών πόλων ως μία ενιαία περιοχή φιλική, φιλόξενη, ελκυστική για τους επισκέπτες και τους πολίτες της αλλά κυρίως για τους νέους. Μια περιοχή που αγκαλιάζει τους νέους που θέλουν να εργαστούν, τους νέους επιστήμονες, τους νέους αγρότες, που θα αποτελέσουν έναν υγιή και παραγωγικό κοινωνικό ιστό. Μέσα από τις παράλληλες βιώσιμες αστικές / περιαστικές παρεμβάσεις και πολιτικές σε όλους τους τομείς της οικονομίας, μπορεί η περιοχή να αποτελέσει πρότυπο ποιότητας και βιώσιμης ανάπτυξης για την Κρήτη, την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.
Το αναπτυξιακό όραμα της περιοχής θα επιτευχθεί με επίκεντρο τον τουριστικό τομέα (ποιοτική διαφοροποίηση υφιστάμενου μοντέλου sun & beach) με ισότιμη υποστήριξη από τον πρωτογενή – αγροτοδιατροφικό τομέα (κτηνοτροφία, αλιεία, αγροτική παραγωγή προϊόντων ποιότητας) και σύνδεση των δύο τομέων με μικρή μεταποιητική – δευτερογενή δραστηριότητα, ενώ παράλληλα θα επιδιωχθεί η ουσιαστικότερη συμβολή των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων στη διασύνδεση με την τοπική κοινωνία και το τοπικό παραγωγικό σύστημα.
Στόχος είναι η ενδυνάμωση της παρουσίας της περιοχής παρέμβασης σε επίπεδο Κρήτης και Ελλάδας ως πόλος ισχυρής ιστορικής ταυτότητας και αξιόλογου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Ο όλος σχεδιασμός γίνεται με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και των επισκεπτών της συνολικής περιοχής μέσω της διαφύλαξης και αναβάθμισης των περιβαλλοντικών πόρων, μέσω της υλοποίησης κοινωνικών δράσεων που συμβάλλουν στην συνοχή του κοινωνικού ιστού, μέσω δράσεων ενίσχυσης του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος αλλά και του αγροτικού τομέα και μέσω κατάλληλων πολεοδομικών και κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στον αστικό ιστό της πόλης. Μέσα από την ενθάρρυνση της χρήσης των εναλλακτικών μορφών μετακίνησης για σύντομες σχετικά διαδρομές, της υλοποίησης εκτεταμένων πεζοδρομήσεων και κατασκευής ποδηλατοδρόμων, μέσα από την διαμόρφωση θελκτικών χώρων κοινωνικής συνεύρεσης και αναψυχής, οι δήμοι Ρεθύμνου και Αγίου Βασιλείου προωθούν ένα μοντέλο λειτουργίας, που περιορίζει τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις και ενθαρρύνει έναν ηπιότερο και κοινωνικότερο τρόπο ζωής.
Επιπλέον στρατηγικοί στόχοι είναι:
i. Η ενίσχυση της καινοτομίας για τη βελτίωση της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας αλλά και την καθημερινή εξυπηρέτηση και διαβίωση κατοίκων και επισκεπτών,
ii. Η ενίσχυση της καινοτομίας για τη βελτίωση της ταυτότητας του υφιστάμενου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος,
iii. Η ουσιαστική διαχείριση της ενεργειακής αναβάθμισης με παραδοσιακούς και σύγχρονους τρόπους σε κρίσιμες υποδομές,
iv. Η βέλτιστη και έξυπνη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος για την πρόληψη κινδύνων σε επίπεδο υποδομών, μέτρων και εμπλοκής του κοινού σε θέματα ευαισθητοποίησης,
v. Η βελτίωση υποβαθμισμένων αστικών και περιαστικών υποδομών
Άξονες στρατηγικής για την υλοποίηση του οράματος είναι οι ακόλουθοι:
1. Προώθηση συνδυασμένου συμπλέγματος τουρισμού, πολιτισμού και φυσικού περιβάλλοντος
2. Ενίσχυση καινοτομίας, βελτίωση της επιχειρηματικότητας και απασχόλησης
3. Έξυπνη ανάπτυξη και ισόρροπη χωρική ανασυγκρότηση
4. Ενεργειακή αναβάθμιση, βιώσιμες μεταφορές και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
Οι βασικές επιδιώξεις του υλοποιούνται μέσα από δράσεις στον τομέα φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που αφορούν σε τέσσερις σημαντικούς πυλώνες: την αντιμετώπιση υφιστάμενων κινδύνων σχετικών με το κλίμα, την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τη βελτίωση της διαχείρισης στον τομέα των αποβλήτων, τη συμπλήρωση δικτύων ύδρευσης και οδικού δικτύου.
1. Προώθηση συνδυασμένου συμπλέγματος τουρισμού, πολιτισμού και φυσικού περιβάλλοντος
Οι βασικές επιδιώξεις του υλοποιούνται μέσα από δράσεις ενίσχυσης υπηρεσιών τεχνολογίας για την προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος σε τοπικό επίπεδο, δράσεις ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας στο πεδίο τουρισμού- πολιτισμού, δράσεις προστασίας και ανάδειξης της φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και προστασίας της υφιστάμενης ιδιαίτερης βιοποικιλότητας στην ευρύτερη χωρική ενότητα.
2. Ενίσχυση καινοτομίας, βελτίωση της επιχειρηματικότητας και απασχόλησης
Οι βασικές επιδιώξεις του υλοποιούνται μέσα από δράσεις που αφορούν τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και απασχόλησης σε τομείς με έμφαση στο παραπάνω αναλυόμενο αγροτο-διατροφικό τουριστικό σύμπλεγμα με ανάδειξη των ζητημάτων του τοπικού χαρακτήρα, του ελκυστικού πολιτιστικού παρελθόντος και παρόντος και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που φέρει το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της περιοχής . Παράλληλα επιδιώξεις του άξονα υλοποιούνται και από παράλληλες δράσεις που αφορούν τη βελτίωση του αστικού και περιαστικού δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος καθώς μέσω της ανάδειξης τους δημιουργείται η συνθήκη για τη βελτίωση της απασχόλησης.
3. Έξυπνη ανάπτυξη και ισόρροπη χωρική ανασυγκρότηση
Ο άξονας αυτός επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μελέτης (βλ. Εγγύτητα- καιρός- τουρισμός) και επιχειρεί τη βέλτιστη διαχείριση υφιστάμενων ζητημάτων με ευφυή και σύγχρονο τρόπο. Οι βασικές επιδιώξεις του υλοποιούνται μέσα από δράσεις ενίσχυσης υπηρεσιών τεχνολογίας για την προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος σε τοπικό επίπεδο συμπληρωματικές τόσο με την ανάδειξη του συμπλέγματος … όσο και με την εισαγωγή της καινοτομίας σε όλους τους τομείς στρατηγικής. Παράλληλα οι βασικές επιδιώξεις του άξονα υλοποιούνται με οριζόντιες δράσεις στο σύνολο της χωρικής ενότητας που αφορούν την αντιμετώπιση αναγκών σε επίπεδο περιβάλλοντος και τη λήψη μέτρων για την περαιτέρω διασύνδεση των δύο πόλων.
4. Ενεργειακή αναβάθμιση, βιώσιμες μεταφορές και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
Οι βασικές επιδιώξεις του υλοποιούνται μέσα από δράσεις στον τομέα φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που αφορούν σε τέσσερις σημαντικούς πυλώνες: την αντιμετώπιση υφιστάμενων κινδύνων σχετικών με το κλίμα, την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τη βελτίωση της διαχείρισης στον τομέα των αποβλήτων, τη συμπλήρωση δικτύων ύδρευσης και οδικού δικτύου.
ΕΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ