Εύθραυστη παραμένει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από τη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας του IMD (Institute for Management Development) για το 2014.
Από τη μελέτη της κατάταξης της Ελλάδας, διαπιστώνεται η αδυναμία της χώρας μας να βελτιώσει την ανταγωνιστική της θέση, κατατασσόμενη 57η μεταξύ των 60 κρατών, που μελετά το IMD. Παράλληλα, η διαχρονική μελέτη των επιδόσεων της Ελλάδας, τόσο συνολικά, όσο και στους επιμέρους δείκτες, αποδεικνύει «ασταθή» συμπεριφορά «ανταγωνιστικότητας» με εναλλαγή ανόδου και πτώσης, γεγονός που «μεταφράζεται» από οικονομικούς φορείς της χώρας ως απόδειξη ότι η οικονομία μας παραμένει εύθραυστη, και, κυρίως, ευάλωτη στον διεθνή ανταγωνισμό.
Ειδικότερα, η Ελλάδα για το 2014, κατέγραψε πτωτική πορεία στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας και πλέον βρίσκεται στην 57η θέση μεταξύ 60 χωρών, από την 54η την οποία κατείχε το 2013. Συγκεκριμένα, στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών η κατάταξη της Ελλάδας το 2014 σε σχέση με το 2013 είναι η ακόλουθη:
1. Στην κατηγορία δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση (60ή) για το 2014, από την 59η (προ-τελευταία) το 2013.
2. Στην κατηγορία δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η πτώση που καταγράφεται είναι κατά μια θέση, και πλέον η χώρα μας βρίσκεται στην 57η θέση από την 56η που κατείχε το 2013.
3. Στην κατηγορία δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται η μεγαλύτερη πτώση από τις τέσσερις κατηγορίες. Συγκεκριμένα, η πτώση είναι κατά επτά ολόκληρες θέσεις και πλέον η Ελλάδα κατατάσσεται στην 54η θέση από την 47η το 2013.
4. Στην κατηγορία των «Υποδομών» παρουσιάζεται η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση κατά τέσσερις θέσεις: συγκεκριμένα από την 35η θέση του 2013, η Ελλάδα το 2014 κατατάσσεται στην 39η θέση.
Ακόμα, εντύπωση προκαλεί η αρνητική άποψη που έχουν τα στελέχη επιχειρήσεων για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, 4.300 στελέχη επιχειρήσεων διεθνώς αξιολόγησαν αρνητικά την Ελλάδα με αποτέλεσμα να καταλάβει την 58η θέση, ξεπερνώντας μόνον την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα.
Σημειώνεται ότι το IMD επισημαίνει την ανάγκη για περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, προσέλκυση και υλοποίηση ξένων επενδύσεων, απλοποίηση του νομικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, αναδιάρθρωση του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου, περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και καταπολέμηση της ανεργίας.
Οι ΗΠΑ διατηρούν την 1η θέση για το 2014 στη σχετική κατάταξη, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας τους, ακολουθούν οι: Ελβετία (2), Σιγκαπούρη (3) και το Χονγκ Κονγκ (4) που εξακολουθούν να ευημερούν χάρη στις εξαγωγές, την επιχειρηματική τους αποτελεσματικότητα και την καινοτομία και ακολουθούν οι: Σουηδία (5) και η Γερμανία (6).
Μεταξύ των περιφερειακών οικονομιών της Ευρώπης, η Ιρλανδία είναι 15η, η Ισπανία 39η, η Πορτογαλία 43η, η Ιταλία 46η και η Ελλάδα όπως προαναφέρθηκε 57η.