Μεγάλο καλώδιο, δασικοί χάρτες, διαχείριση Απορριμμάτων και χωροταξία ήταν τα θέματα που έθεσε ο περιφερειάρχης Κρήτης στον υπουργό Ενέργειας στην συζήτηση για τα θέματα της Κρήτης στην τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ .
Ειδικότερα ο περιφερειάρχης επεσήμανε στον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος παραβρέθηκε, στην τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας την ανάγκη να ολοκληρωθεί το έργο της μεγάλης ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης (μεγάλο καλώδιο).
Ο περιφερειάρχης Κρήτης επεσήμανε πως για την Κρήτη είναι σημαντικό ζήτημα η μεγάλη διασύνδεση και η ικανοποίηση των αιτημάτων που έχει διατυπώσει ο Δήμος Μαλεβιζίου για τη Δαμάστα και την ευρύτερη περιοχή και τα οποία υποστηρίζει η Περιφέρεια Κρήτης.
Παράλληλα, ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε πως για την Περιφέρεια Κρήτης είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν εφεδρικά συστήματα ρευματοδότησης του νησιού για το επόμενο καλοκαίρι, σημειώνοντας πως το σύστημα επαρκεί αλλά σε επίπεδο πρόληψης, στόχος θα πρέπει να είναι να καλυφθεί κάθε ενδεχόμενο υπερκατανάλωσης.
Ακόμα ο κ. Αρναουτάκης, έδωσε βαρύτητα τόσο στο θέμα των δασικών χαρτών, όσο και στα ζητήματα των έργων διαχείρισης απορριμμάτων και των χωροταξικών ζητημάτων της Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και πολιτικές προτεραιότητες της αρμοδιότητάς του ενόψει και της παρουσίασης του σχετικού περιβαλλοντικού νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες ο Υπουργός σημείωσε ότι θα γίνουν 3 παρεμβάσεις: α) αύξηση των επιτροπών αντιρρήσεων και σύνδεση της αμοιβής τους με το παραγόμενο έργο, β) δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιεί την περιουσία όταν δικαιώνεται στην εξέταση των αντιρρήσεων χωρίς να περιμένει να «κλείσει» το θέμα σε ολόκληρο τον νομό, όπως συμβαίνει σήμερα και γ) αναθεώρηση του πεδίου εφαρμογής των δασικών χαρτών με σεβασμό στο Σύνταγμα και στη νομολογία του ΣτΕ, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις περί του αντιθέτου εκδοθείσες πράξεις της Διοικήσεως (αναδασμοί, εποικιστικά κλπ).
Όπως προανήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης, το νέο μοντέλο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, προβλέπει έναν Ενιαίο, ενισχυμένο φορέα που θα είναι η μετεξέλιξη του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ). Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα είναι αρμόδιες για τη φύλαξη αυτών των περιοχών, οι Περιφέρειες για τα έργα που θα εκτελούνται, καθώς και για την ήπια ανάπτυξή τους, με χρηματοδότηση για τις δράσεις τους από το ΥΠΕΝ.