Η 21η Δεκεμβρίου, το χειμερινό ηλιοστάσιο ως ορόσημο της μεγαλύτερης διάρκειας της νύχτας, αποτελεί το εφαλτήριο της αναστροφής κυκλικής τροχιάς του πλανήτη μας, με την αύξηση της ημέρας.
Το χριστιανικό 12ημερο περικλείει τριπλή γιορτή (Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Θεοφάνια) και καθορίζει τον χρόνο, με την γέννηση του Χριστού ως σύμβολο αναγέννησης και φθίνουσας πορείας του σκότους.
Με το θάρρος του λόγου του «εγώ ειμί το φως του κόσμου» (Ιω θ’ 12-13) και την θυσία του, νίκησε τον θάνατο διδάσκοντας ότι η αληθινή αξία δεν είναι η ζωή αυτή καθ’ αυτή, αλλά η πηγή που την παρέχει.
Η εποχή μας έχει διαστρεβλώσει το μήνυμα στο βωμό του εμπορικού κέρδους, βασιζόμενη σε μια άσκοπη κατανάλωση που αποπροσανατολίζει τον κόσμο κατευθύνοντας τον σε μια ματαιότητα και φυγοπονία.
Είναι πρόκληση για τον σύγχρονο άνθρωπο η αναζήτηση νοημάτων και η ανασκόπηση των γεγονότων που στιγμάτισαν την πορεία του για επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του και σχέσης του με το περιβάλλον.
Το 2021, ήταν επέτειο δύο σημαντικών γεγονότων της νεότερης ιστορίας μας, 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και 40 χρόνια ένταξης μας στην ευρωπαϊκή ένωση.
Το πρώτο αποτελεί ευκαιρία δημιουργίας νέας εθνικής αφήγησης που να εκπληρώνει την διάχυση του δημοκρατικού αισθήματος στην κοινωνία, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση για το τίμημα ελευθερίας.
Το δεύτερο ίσως αποκαλύπτει την πλάνη ιδεών της ευρωπαϊκής ένωσης και ανάδειξη ενός πλαισίου που μεταθέτει το πεδίο της μάχης ένοπλων συγκρούσεων κρατών σε μια ζώνη εμπορίου.
Μέσα από την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων υπηρεσιών κεφαλαίων και αγαθών, απώτερος σκοπός είναι η εξυπηρέτηση στυγνών οικονομικών συμφερόντων.
Το άνοιγμα στην αγορά και η εδραίωση θέσεων εξουσίας είναι τα σκήπτρα που αποβλέπουν τα οργανωμένα κράτη για να επιβεβαιώσουν το κύρος και να επιβάλουν την πολιτική τους.
Κατά αυτήν την επιταγή, η Ε. Ε έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «global gate» (πύλη του πλανήτη) που περιλαμβάνει επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων σε «common welth countries» (κράτη κοινού πλούτου).
Αυτό αποτελεί απάντηση στην τερατώδη ανάπτυξη της Κίνας με το επεκτατικό σχέδιο «ένας δρόμος ένας κόσμος » ύψους πλέον ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ, ώστε να περιορίσει την σφαίρα επιρροής της.
Η πρωτοφανής πανδημία όμως, εξανέμισε όλες τις προσδοκίες και με την προκλητική της υπεροχή κατέστησε σαφές ότι η απώλεια της δημόσιας υγείας μηδενίζει και υπερτερεί ιεραρχικά έναντι όλων.
Η εναρμόνιση με οικουμενικές αξίες, αποτελούν την θεμελιώδη αναγκαιότητα της ανθρώπινης υπόστασης που συνοψίζονται στην ευψυχία και ελευθερία οδηγώντας στην ευδαιμονία και την αιώνια χρόνια ευτυχία.