Με εντατικούς ρυθμούς γίνονται οι προετοιμασίες για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθόδοξων Εκκλησιών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, στην Ορθόδοξο Ακαδημία στο Κολυμπάρι Χανίων, από τις 16 έως τις 26 Ιουνίου.
Πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός της Ορθοδοξίας αφού η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος των Ορθοδόξων Εκκλησιών είναι η πρώτη μετά το σχίσμα των Εκκλησιών το 1053.
Εκτιμάται ότι ο αριθμός των συνέδρων-επισκόπων που εκπροσωπούν πάνω από 300 εκατ. Ορθόδοξους χριστιανούς παγκοσμίως και των παρατηρητών στους οποίους περιλαμβάνονται κληρικοί αλλά και λαϊκοί, μεταξύ των οποίων θεολόγοι και ακαδημαϊκοί, που θα συμμετέχουν στη Σύνοδο ανέρχεται στους 500.
Τεράστιο όμως είναι διεθνές ενδιαφέρον για τη Σύνοδο. Αυτό δείχνει και ο μεγάλος αριθμός διαπιστευμένων δημοσιογράφων των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων που θα φτάσουν στο νησί για να καλύψουν τις εργασίες της Συνόδου. Κατά πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και δημοσιογράφων ελληνικών ΜΜΕ, ο αριθμός ανέρχεται σε 400.
Το κυριότερο ζήτημα που απασχολεί τις ελληνικές αρχές είναι αυτό της ασφάλειας και προστασίας των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που θα έρθουν στο νησί.
Στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες των «Ρ.Ν.» έχει ήδη συσταθεί επιτροπή στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι των υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής συμμετέχουν και αξιωματικοί της ΕΛΑΣ από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης, η οποία θα έχει και το γενικό πρόσταγμα σε ότι αφορά τον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας που δεν θα περιορίζονται στον τόπο διεξαγωγής της Συνόδου, δηλαδή στο Κολυμπάρι, αλλά σχεδόν σε όλη την Κρήτη καθώς στο πρόγραμμα των συνέδρων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου περιλαμβάνονται μετακινήσεις σε σημεία του νομού Χανίων, στον νομό Ρεθύμνου αλλά και στον νομό Ηρακλείου.
Από τη στιγμή που επελέγη η Ελλάδα και ειδικότερα η Κρήτη για τη Σύνοδο, η ελληνική κυβέρνηση διά των αρμόδιων υπηρεσιών κατ’ αρχήν της ΕΛΑΣ αλλά και των τοπικών αρχών του νησιού (Περιφέρεια-Δήμοι), εργάζονται στην κατεύθυνση της ασφαλούς διοργάνωσης από κάθε άποψη.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της Συνόδου αποτελεί ένα στοίχημα όχι μόνο της Εκκλησίας της Κρήτης που έχει και το βάρος της διοργάνωσης αλλά και της τοπικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ.
Ναι μεν οι περισσότεροι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών θα έχουν στη διάθεση τους τις προσωπικές τους ασφάλειες ωστόσο σε 24ωρη βάση θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Ελλήνων αστυνομικών η διαμονή και η μετακίνηση τους προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν δυσάρεστο επεισόδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης εκπονείται ειδικό σχέδιο υπό τον υποστράτηγο Α. Δασκαλάκη, που προβλέπει αστυνομικό κλοιό όλων των σημείων από ξηρά και θάλασσα από τα οποία θεωρητικά οποιοσδήποτε μπορεί να προσεγγίσει τους χώρους στους οποίους θα βρίσκονται οι Σύνεδροι ή από τους οποίους θα διέλθουν κατά τις μετακινήσεις τους οι Επίσκοποι των Εκκλησιών.
Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η πρόβλεψη για ενδεχόμενη μετακίνηση τους, εντός της Κρήτης, ακόμα και από αέρος εάν χρειαστεί, όπως επί παραδείγματι για τη διαδρομή Χανιά-Ηράκλειο.