Στις 18 και 19 Ιουνίου στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου, θα πραγματοποιηθεί Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Η Πολιτισμική-ιστορική και Κοινωνικοπολιτισμική Έρευνα στην Εποχή της Σύγχρονης Κρίσης: Συνεπαγωγές στην Εκπαίδευση και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη» σήμερα 16 και αύριο 17 Ιουνίου στο «Σπίτι του Πολιτισμού», Προσυνεδριακό Διεπιστημονικό-Καλλιτεχνικό Συμπόσιο με τίτλο: «Το Ανθρώπινο Σώμα και Βίωμα στην Εποχή της Σύγχρονης Κρίσης υπό το Πρίσμα της Επιστήμης και της Τέχνης».
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου θα μιλήσουν αρκετοί Έλληνες ομιλητές και πάνω από 100 επιστήμονες από διάφορα μέρη του κόσμου. Στο πλαίσιο του Διεπιστημονικού-Καλλιτεχνικού Συμποσίου πέρα από τις σχετικές 33 επιστημονικές ανακοινώσεις θα γίνουν και ποικίλες πολυτροπικές-καλλιτεχνικές δραστηριότητες σε διάφορους χώρους στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου (εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, κολάζ, ταινίες μικρού μήκους, γλυπτά, ποιήματα, τραγούδια, εγκαταστάσεις, βίντεο-art, ντοκιμαντέρ, θεατρικά δρώμενα, μουσικά και χορευτικά δρώμενα, αφήγηση παραμυθιών, κ.ά.).
Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από τη Διεθνή Ένωση «International Society for Cultural-Historical and Activity Research» (ISCAR), το Τμήμα Ψυχολογίας, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Σκεπτικό του συνεδρίου
Οι κοινωνικο-ιστορικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις που συνιστούν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σήμερα προοπτικές στις κοινωνικές επιστήμες και ιδιαίτερα για την ψυχολογία, αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις που συνδέονται με τη σύγχρονη παγκόσμια οικονομική, οικολογική, κοινωνική και πολιτική κρίση και τις πολλαπλές μορφές έκφρασης σε διαφορετικά επίπεδα της ανθρώπινης εκπαίδευσης και ανάπτυξης σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Η προβληματική του συνεδρίου και του προσυνεδριακού συμποσίου δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ακόμη στην Ελλάδα και ελπίζουμε με τις ποικίλες δραστηριότητες του μεταξύ των οποίων είναι και οι ποικίλες πολυτροπικές-καλλιτεχνικές δραστηριότητες να συμβάλουμε και να ενθαρρύνουμε το διάλογο και να προωθήσουμε την έρευνα σχετικά με τις οικολογικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, ψυχολογικές, πολιτικές και ενσώματες-βιωματικές συνέπειες της σύγχρονης οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση και την ανθρώπινη ανάπτυξη, καθώς και να δημιουργήσουμε ένα στέρεο επιστημολογικό-μεθοδολογικό πλαίσιο για τη διερεύνηση των προοπτικών για εναλλακτικές μορφές προσέγγισης και αντίστασης.
Σκεπτικό του Διεπιστημονικού-Καλλιτεχνικού Συμποσίου
Το ανθρώπινο σώμα και μέσω αυτού η «εικόνα του ανθρώπου» είναι ένα σύνθετο φαινόμενο παρατήρησης το οποίο απασχολεί τον άνθρωπο από αρχαιοτάτων χρόνων. Αρκεί κανείς να σκεφτεί τους χιλιάδες συνειρμούς και τον καταιγισμό ιδεών που συνοδεύουν το απλό άκουσμα της λέξης «σώμα» για να κατανοήσει το πως το σώμα συνθέτει μια ενότητα που καλύπτει όλο σχεδόν το φάσμα της ζωής του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών θεσμών που το υπηρετούν (νοσοκομεία, εστιατόρια, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, ινστιτούτα καλλονής, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κ.τ.λ.). Το σώμα μας είναι πανταχού παρόν, κινείται σε διάφορους τόπους, αγγίζει άλλα σώματα, ερωτεύεται, χαλαρώνει, εκπαιδεύεται, θυμώνει και εξοργίζεται, χορεύει, αρρωσταίνει, εκπορνεύεται, απεικονίζεται, διαφημίζεται, κ.τ.λ. κ.τ.λ.
Ως αντικείμενο μελέτης ενδιαφέρει και απασχολεί και την τέχνη σε όλες τις εποχές όπου ο άνθρωπος ανάλογα με τον χωρο-χρόνο και πολιτισμό που ζει -ανάλογα με το κοινωνικο-ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο, τα ιδεώδη της εποχής, αλλά και τα τεχνικά μέσα αναπαράστασης- δημιουργεί απεικονίσεις του σώματος στη βάση της αντίληψης που έχει για τον εαυτό και την υπόστασή του. Οι άνθρωποι μάλιστα δημιούργησαν μια πληθώρα εικόνων στη βάση της αντίληψης του εαυτού τους και της θέσης τους ανάμεσα στα πράγματα, τα ζώα και τους άλλους ανθρώπους πολύ πριν αναπτύξουν συστήματα γραφής. Μελετώντας τις εικόνες αυτές μπορεί να κατανοήσει κανείς τόσο τη ζωή που είχε ο άνθρωπος στο χρόνο όσο και τις αλλαγές που έχει αυτή υποστεί, καθώς και τις ιδέες που κυριάρχησαν σχετικά με τη φύση του ανθρώπου. Στις εικόνες αυτές παρουσιάζεται όχι μόνο το ανθρώπινο σώμα (το δικό μας και των άλλων), αλλά επίσης αποκαλύπτεται η ποικιλία των τρόπων της καθημερινής ζωής (ντύσιμο, κοινωνικοί ρόλοι, κοινωνικές πρακτικές, συναισθηματικές διαθέσεις κ.ά.) σε συνδυασμό με το φυσικό και τεχνητό της περιβάλλον. Η ιστορία του ανθρώπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αναπαραστάσεις του σώματος. Το σώμα ως ένα πολυπρισματικό κοινωνικο-πολιτισμικό κρύσταλλο αντικατοπτρίζει ή καλύτερα διαθλά τη ζωή και τους ρόλους που καλούμαστε να διαδραματίσουμε στις ποικίλες της περιστάσεις.
Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων σήμερα ζει σ’ έναν κόσμο γεμάτο ταραχές, αβεβαιότητες, ανασφάλεια και άγχος ενώ στο διεθνές πολιτικό σύστημα επικρατεί κλίμα αυταρχισμού, τρομοκρατίας και διαφθοράς. Ζει και βιώνει καταστάσεις στις οποίες εκτός από τις διάφορες κρίσεις (οικολογικές, οικονομικές, πολιτικές κ.τ.λ.) έχουμε και διάφορες κρίσεις καθαρά ανθρωπιστικές και ψυχολογικές που συνδέονται κυρίως με την ανεργία, με τις νέες καταστάσεις φτώχειας και την έλλειψη βαθύτερου νοήματος της ζωής μας.
Βασικός στόχος του Διεπιστημονικού-Καλλιτεχνικού Συμποσίου είναι να προβληματιστούμε για τις συνεπαγωγές και επιρροές που έχει η σημερινή κρίση στην καθημερινή μας ζωή, στο ανθρώπινο σώμα και βίωμα.