Το τριήμερο 6-8 Δεκεμβρίου 2019 το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, διοργάνωσε στο Φοιτητικό Κέντρο Ξενία διεθνές συνέδριο με θέμα «Μνήμη και συναισθήματα στην αρχαιότητα». Στο συνέδριο συμμετείχαν μελετητές από την Αυστραλία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας ανάμεσα στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Πατρών, η οποία περιλαμβάνει την διοργάνωση διεθνών συνεδρίων με θέμα την ιστορία των συναισθημάτων στην αρχαιότητα.
Το πρώτο συνέδριο της σειράς είχε λάβει χώρα στο Ρέθυμνο τον Δεκέμβριο του 2015 και είχε ως θέμα την ελπίδα στην αρχαιότητα.
Το συνέδριο χαιρέτησαν ο αναπληρωτής πρύτανη κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο αναπληρωτής του προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας κ. Στέλιος Παναγιωτάκης και ο διευθυντής του Τομέα Κλασικών Σπουδών κ. Κώστας Αποστολάκης. Την εισαγωγή στο θέμα του συνεδρίου ανέλαβε ο καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ηλίας Οικονόμου, ο οποίος εστίασε στους τρόπους με τους οποίους η συναισθηματική διέγερση επηρεάζει την μνήμη ή τις αναμνήσεις μας. Οι διοργανωτές του συνεδρίου, κ. Γιώργος Καζαντζίδης (Πάτρα) και Δήμος Σπαθάρας (Κρήτη) εξέτασαν αποτυπώσεις της σχέσης των συναισθημάτων με την μνήμη στον αρχαίο κόσμο και πρότειναν λόγους για τους οποίους η μνήμη -αυτοβιογραφική ή πολιτισμική- έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των μελετητών τα τελευταία χρόνια.
Οι εισηγήσεις των ομιλητών κάλυψαν ποικίλες όψεις της αλληλεπίδρασης των συναισθημάτων με την μνήμη στην λογοτεχνία και τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης. Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κ. Άγγελος Χανιώτης παρουσίασε ευρύτατο φάσμα επιγραφικών μαρτυριών.
Το συνέδριο παρακολούθησαν πολλοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα δημοσιευτούν στην σειρά Trends in Classics-Ancient Emotions που επιμελούνται οι διοργανωτές.
Νικολέων Ι. Τσουπάκης