Το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και laser (www.ippl.hmu.gr) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου φιλοξενεί στο Ρέθυμνο με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνης το πρώτο Διεθνές Σχολείο Προχωρημένης Φυσικής στα πλαίσια της Δράσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος COST CA17126 για την κατανόηση και την θεωρητική προσέγγιση ισχυρών ηλεκτρονιακών διεγέρσεων – Στο σχολείο επιμορφώνονται 35 μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές από 14 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και διδάσκουν 25 ακαδημαϊκοί Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.
Το σχολείο ξεκίνησε χθες στο Σπίτι του Πολιτισμού στην Παλαιά Πόλη και θα διαρκέσει έως τις 4 Οκτωβρίου, ενώ τις τελευταίες δύο μέρες από 3/10/2019 και 4/10/2019 θα μεταφερθεί στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και laser στα Τρία Μοναστήρια.
Ο Αντόνιο Ριβέρα, συντονιστής του σχολείου και καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Μαδρίτης, ανέφερε: «Το σχολείο αυτό απευθύνεται σε νέους ερευνητές, με στόχο να γίνουν περισσότερα πειράματα και έρευνες πάνω στη Φυσική. Στο σχολείο συμμετέχουν φοιτητές από διάφορες χώρες της Ευρώπης και ένας από τη Χιλή. Το σχολείο αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς αφορά ένα τομέα ο οποίος έχει αρχίσει τώρα και ανθίζει. Μιλάμε για μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και στο διάστημα, ή και στην ιατρική».
Ο Νεκτάριος Παπαδογιάννης, αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και εθνικός εκπρόσωπος της δράσης «cost» τόνισε: «Είναι ένα σχολείο μέσα στην ευρωπαϊκή δράση «Cost». Οι ευρωπαϊκές αυτές δράσεις προβάλουν μία ιδέα και ένα κοινό γνώρισμα επιστημονικό, το οποίο προωθούν, ενώνοντας επιστήμονες και κάνοντας δράσεις, είτε συνέδρια, είτε δράσεις εξωστρέφειας, είτε δράσεις εκπαίδευσης, όπως είναι αυτή εδώ, και στο τέλος φτιάχνεται μια κοινότητα επιστημονική στην Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει τα συγκεκριμένα προβλήματα ομαδικά· αυτός είναι ο στόχος των Cost προγραμμάτων. Εμείς αναλάβαμε να φέρουμε εις πέρας το σχολείο επιμόρφωσης στο οποίο συμμετέχουν νέοι ερευνητές, δηλαδή βασικά φοιτητές που είναι στο διδακτορικό τους, που έχουν συμμετάσχει σε έρευνα και μπορούν να καταλάβουν προχωρημένα πράγματα πάνω στην έρευνα, γιατί αυτοί θα είναι οι άνθρωποι που θα δουλέψουν τα επόμενα χρόνια για να φέρουν το νέο και να προχωρήσει η επιστήμη σε αυτόν τον τομέα. Αυτό το σχολείο ασχολείται με αυτό που λέμε «High electronic excitation», είναι η «Ηλεκτρονική διέγερση». Οτιδήποτε αλληλεπιδρά με την ύλη, δηλαδή τα laser, οι ακτίνες χ, οι επιταχυντές ηλεκτρονίων, οι ακτίνες Γ στα νοσοκομεία για ιατρικές εφαρμογές, η πρώτη αλληλεπίδραση που έχουν με την ύλη είναι στα ηλεκτρόνια. Τα ηλεκτρόνια είναι αυτά που απορροφούν την ενέργεια και μετά τη δίνουν στους ιστούς και τα πρωτόνια, άρα, καταλαβαίνοντας ακριβώς αυτή την αλληλεπίδραση, μπορείς να καταλάβεις σε βάθος τα φαινόμενα αυτά της αλληλεπίδρασης, που έχουν τεράστιες εφαρμογές στην επιστήμη των υλικών, ιατρικές εφαρμογές, εφαρμογές στο διάστημα κλπ. Άρα είναι βασική Φυσική, που μπορεί κανείς να καταλάβει τα φαινόμενα σε αυτήν τους την κλίμακα. Είναι σημαντικό, γιατί «ακουμπά» πάρα πολλές επιστήμες. Η μελέτη της βασικής επιστήμης θέλει τουλάχιστον 5 με 10 χρόνια για να περάσει στην εφαρμογή».
Ο Μιχάλης Ταταράκης, υποδιευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου του «Ινστιτούτου Φυσικής πλάσματος και Laser», ανέφερε: «Το σχολείο έχει σχέση με την εκπαίδευση μεταδιδακτορικών φοιτητών αλλά και φοιτητών που είναι σε επίπεδο Master σε θέματα που έχουν να κάνουν με την αλληλεπίδραση των ισχυρών laser με την ύλη και την ηλεκτρονική διέγερση των υλικών. Είναι τομέας ο οποίος είναι πολύ σημαντικός τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη της τεχνολογίας με μεγάλη έμφαση στην κοινωνική διάσταση αυτής της τεχνολογίας, η οποία είναι πολύ ωφέλιμη για την κοινωνία, έχει πάρα πολλές εφαρμογές για την κοινωνία σε άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον. Εμείς εδώ έχουμε παράδοση σε εκπαίδευση φοιτητών από όλη την Ευρώπη αλλά και απ’ όλο τον κόσμο εδώ και 10-15 χρόνια.
Εδώ και 15 χρόνια, έχουμε αρχίσει αυτή την προσπάθεια να έρχονται στο Ρέθυμνο φοιτητές και καθηγητές από όλη την Ευρώπη και εκτός Ευρώπης και διοργανώνουμε τέτοια θερινά σχολεία «εντατικά προγράμματα σπουδών» στη Φυσική και ειδικά στην αλληλεπίδραση παλμών laser με την ύλη. Είναι μια δραστηριότητα, η οποία θεωρώ ότι βοηθάει, πέραν της επιστήμης, πέραν των δράσεων του Ερευνητικού Κέντρου, βοηθάει και την πόλη του Ρεθύμνου γιατί η πόλη του Ρεθύμνου είναι η πόλη των γραμμάτων και των τεχνών, άρα τέτοιες δράσεις είναι συνυφασμένες με τη δομική ύπαρξη της πόλης».
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Παιδείας, Άννα Ελευθεριάδου Γκίκα παραβρέθηκε χθες στην έναρξη των εργασιών του σχολείου και συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους. Μεταξύ άλλων σε σχετικές δηλώσεις της ανέφερε: «Είναι μια πρωτοβουλία που τιμά το Ρέθυμνο. Το γεγονός ότι δραστηριοποιούνται και κάνουν την έρευνά τους στην πόλη μας και το γεγονός ότι κάνουν τέτοιες προσπάθειες συνεδριακού χαρακτήρα, ανεβάζουν και την ποιότητα ακόμα του τουρισμού μας. Το αντικείμενό τους, επειδή τυγχάνει, λόγω επαγγέλματος, να γνωρίζω τις απώτερες εφαρμογές του, έχει να κάνει κατά βάση με την ιατρική και τις νέες της τεχνολογίες και θεωρώ ότι είναι μία επανάσταση η χρήση των laser και των Γ knifes στην εξέλιξη της Χειρουργικής αλλά και της Ογκολογίας εν μέρει, γιατί με εξαιρετική ακρίβεια και με μηδενικές επιπλοκές γίνονται εξαιρέσεις όγκων και άλλες παρεμβάσεις. Στην ιατρική, λοιπόν, θα έλεγα ότι είναι το μέλλον και η διασύνδεση είναι άμεση, άρα λοιπόν η διασύνδεση αυτής της έρευνας, που θεωρείται βασική έρευνα στην επιστήμη, δεν είναι καθόλου βασική, αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πράξη, με την καθημερινότητα και με ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως είναι η υγεία μας. Σαν Δήμος Ρεθύμνου πάντα υποστηρίζουμε τέτοιες δράσεις. Ο Τομέας Παιδείας του οποίου προΐσταμαι είναι φυσικά ανοιχτός σε τέτοιες πρωτοβουλίες και θέλω και για την επόμενη χρονιά να τους βοηθήσω ακόμα περισσότερο. Μακάρι να γίνονται τέτοια πράγματα. Θα χαρώ οι προσκεκλημένοι να περιηγηθούν στο Ρέθυμνο, να δουν την ομορφιά του Ρεθύμνου και να γίνουν πρεσβευτές μας· την επόμενη φορά, να ξανάρθουν ως τουρίστες και να φέρουν και άλλους ανθρώπους από την Ευρώπη».