Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Νικόλαο Βούτση και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη κατέθεσε ο βουλευτής Ρεθύμνου Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης, με την οποία διεκδικεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών. Ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι παρεμβάσεις σε υποδομές της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου ανέρχονται στο ποσό του 1,5 εκ. ευρώ και περιγράφει την έκταση των ζημιών σε συνάρτηση με την έλλειψη πόρων των ΟΤΑ Ά Βαθμού ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς να συνδράμουν με έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία.
Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2015 τον Νομό Ρεθύμνου προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές, οι οποίες, ας σημειωθεί, παρατηρούνται για πολλοστή φορά. Οι σημαντικότερες εξ αυτών καταγράφονται στον λιμένα και το παράκτιο μέτωπο της πόλης του Ρεθύμνου, καθώς και σε υποδομές των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Ειδικότερα, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σημαντικές φθορές στο δάπεδο και τα κρηπιδώματα του χώρου στάθμευσης, ενώ ζημιές υπέστη και η ανατολική πλευρά του ακρομωλίου του εμπορικού λιμανιού. Πρόκειται για το δεύτερο πλήγμα σε διάστημα ενός μήνα, καθότι η κακοκαιρία που σημειώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου είχε ήδη προκαλέσει σημαντικές φθορές στα προστατευτικά τοιχία και τις υποδομές του λιμανιού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου το ύψος των παρεμβάσεων που απαιτούνται προκειμένου να θωρακιστεί το λιμάνι και να αναβαθμιστεί αισθητικά ανέρχεται στο 1,5 εκ. ευρώ.
Εξίσου σοβαρές υπήρξαν οι ζημιές στις υποδομές των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Όπως αποδείχθηκε, το εύρος των καταστροφών (κατολισθήσεις, υποχώρηση οδοστρώματος σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, βαθιά ρήγματα σε δρόμους με ελλιπή φωτισμό κλπ.) καλύπτει έκταση εκατοντάδων χιλιομέτρων και η διαχείρισή τους, σε βαθμό που να μην εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την πρόκληση ατυχημάτων στους διερχόμενους οδηγούς, απαιτεί κόστος απαγορευτικό για τις υφιστάμενες οικονομικές δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Τεχνικών Υπηρεσιών οι στοιχειώδεις παρεμβάσεις κι έργα αποκατάστασης των ζημιών του δημοτικού και αγροτικού δικτύου ανέρχονται στο ποσό του 1,5 εκ ευρώ. Ας επισημανθεί με την ευκαιρία ότι δεν υπάρχει πουθενά ουσιαστική πρόβλεψη για τέτοιου είδους δαπάνες ούτε στην ΚΑΠ ούτε και στο Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας.
Με δεδομένη:
– τη στρατηγική σημασία του λιμένα για την τουριστική και εμπορική ανάπτυξη του Ρεθύμνου,
– την έκταση των ζημιών και την έλλειψη πόρων των ΟΤΑ Ά Βαθμού,
– την τεχνική καταγραφή σύμφωνα με την οποία οι παρεμβάσεις σε υποδομές της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου ανέρχονται στο ποσό του 1,5 εκ. ευρώ».
Καταλήγοντας ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτά τους υπουργούς:
«Προτίθενται να συνδράμουν με έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τους παραπάνω φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία;».