Την εξασφάλιση της άρδευσης των χωριών της Αμπαδιάς και συγκεκριμένα στις Κουρούτες, Νίθαυρη, Πλάτανο και Λοχριά από το φράγμα του Πλατύ Ποταμού, διεκδικούν κάτοικοι και δημοτική αρχή Αμαρίου, ζητώντας να γίνει τροποποίηση της μελέτης, ώστε να συμπεριληφθούν και αυτές οι περιοχές του ορεινού Δήμου, στον οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το έργο.
Αν και οι μελέτες τόσο για το έργο του φράγματος του Πλατύ Ποταμού έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να λάβουν την έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι κάτοικοι θέλουν να διασφαλίσουν τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή τους, τόσο σε ό,τι αφορά την άρδευση όσο και σειρά άλλων ζητημάτων τα οποία έχουν να κάνουν με τις αποζημιώσεις, τα αποχετευτικά δίκτυα, αλλά και τις υποδομές που πρέπει να γίνουν στην περιοχή τους.
Το απόγευμα της Τρίτης μετά από πρόσκληση του Δήμου Αμαρίου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση στους κατοίκους για τις μελέτες του έργου από τον εκπρόσωπο της μελετητικής ομάδας του έργου, τον κ. Άρη Χατζηδάκη.
Σημειώνεται, ότι σε ό,τι αφορά τη μελέτη για το φράγμα του Πλατύ Ποταμού, αυτή έχει ολοκληρωθεί, ενώ σε σχετικά με το φράγμα Ελένων-Γερακαρίου, υπάρχει προμελέτη και εκκρεμεί η οριστική μελέτη.
Σύμφωνα με τις μελέτες του έργου η χωρητικότητα του φράγματος του Πλατύ είναι 212.000.000 εκ. κυβικά νερού ενώ για το φράγμα του Γερακαρίου η χωρητικότητα ανέρχεται σε 143.000000 εκ. κυβικά.
Από αυτά θα αρδεύονται 42.500 στρέμματα από το φράγμα του Πλατύ και 5.800 από το φράγμα του Ελένων- Γερακαρίου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ και ο στόχος είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι και ο αρμόδιος φορέας, να μπορέσει να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, τονίζει πως η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να τροποποιηθεί η μελέτη και να δοθεί η δυνατότητα άρδευσης των χωριών της Αμπαδιάς, διεκδικώντας ταυτόχρονα τα αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο: «Το σύνολο του έργου του φράγματος του Πλατύ ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90 εκατ. ευρώ αφορούν στην κύρια κατασκευή του έργου και τα υπόλοιπα 40 εκατ. αφορούν τα δίκτυα άρδευσης. Παράλληλα, εμείς σαν Δήμος θα ζητήσουμε να εκπονηθεί μελέτη λειτουργίας και διαχείρισης του φράγματος του Πλατύ και η πάγια θέση μας είναι ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη μελέτη τα χωριά της Αμπαδιάς -Κουρούτες, Νίθαυρη, Πλάτανος, Λοχριά- που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο δίκτυο άρδευσης. Επίσης ζητάμε να γίνεται ταυτόχρονα η εκτέλεση του κυρίως έργου του φράγματος με το έργο των δικτύων άρδευσης και των αντισταθμιστικών, όπως είναι για παράδειγμα οι δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας, οι τουριστικές υποδομές περιμετρικά του φράγματος και φυσικά να διασφαλίσουμε την περιβαλλοντική προστασία του φράγματος. Θα διεκδικήσουμε δηλαδή να γίνει αποχετευτικό έργο από τώρα και όχι όπως έγινε με το φράγμα Ποταμών εκ των υστέρων.
Επίσης, θα πρέπει να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν τα θέματα των αποζημιώσεων για τα τρία χωριά Βυζάρι, Πετροχώρι, Λαμπιώτες όπου υπάρχουν κάτοικοι που θα χάσουν ακόμα και το εκατό τοις εκατό της περιουσίας τους και δημιουργείται κοινωνικό πρόβλημα. Θα πρέπει να υπάρξει μόνιμα νερό στη διάθεση του Δήμου Αμαρίου και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και τη λειτουργία του φράγματος τον πρώτο λόγο θα πρέπει να έχει ο Δήμος Αμαρίου», είπε, ενώ πρόσθεσε πως τις επόμενες μέρες θα υπάρξει σχετική συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου προκειμένου να τεθούν υπ’ όψιν του τα αιτήματα του Δήμου και των κατοίκων του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον κ. Ξανθό για το θέμα αυτό. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για να επισκεφτούμε το αρμόδιο υπουργείο στην Αθήνα. Θα πιέσουμε και θα διεκδικήσουμε μέχρι να εξασφαλίσουμε τα αντισταθμιστικά αυτά οφέλη για να μην υπάρξει κοινωνικό πρόβλημα στην περιοχή μας. Επίσης θέλουμε να έρθει και κάποιος αρμόδιος από το υπουργείο για να ενημερώσει διεξοδικά τους κατοίκους, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα».
Από την πλευρά του ο κ. Άρης Χατζηδάκης που ενημέρωσε σχετικά τους κατοίκους για τις μελέτες του έργου, ερωτώμενος σχετικά από τα «Ρ.Ν.» τόνισε πως τεχνικά μπορεί να γίνει μια τροποποίηση στη μελέτη των αρδευτικών δικτύων για να συμπεριληφθούν τα χωριά της περιοχής που έχουν αποκλειστεί με την υπάρχουσα μελέτη. Ειδικότερα, ανέφερε: «Ενημέρωσα τους παρευρισκόμενους κατοίκους ως μέλος της μελετητικής ομάδας για τις μελέτες του έργου που αναμένουν περιβαλλοντικούς όρους από το υπουργείο Χωροταξίας, για να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος και να μπορέσουν να δημοπρατηθούν. Έχουν εξαχθεί κατά τα άλλα οι προϋπολογισμοί και μένει να εξευρεθεί η χρηματοδότηση του έργου. Οι κάτοικοι έχουν τα δικά τους αιτήματα -εγώ αρμοδιότητα δεν έχω- ωστόσο αυτά θα πρέπει να τεθούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που είναι και ο αρμόδιος φορέας του έργου. Η ανησυχία των κατοίκων έγκειται στο γεγονός ότι στη μελέτη δεν προβλέπεται να αρδεύονται χωριά όπως ο Πλάτανος, και η Λοχριά. Θεωρώ ότι τεχνικά είναι εφικτό να γίνει τροποποίηση της μελέτης και εν πάση περιπτώσει υπάρχει νερό διαθέσιμο και θα μπορούσε να μειωθεί λίγο η ποσότητα νερού, που θα πάει προς Ηράκλειο για να αρδευτούν περισσότερες περιοχές εντός Ρεθύμνου. Μιλάμε για τροποποίηση μελέτης των δικτύων, ωστόσο αυτά είναι θέματα που μόνο το ίδιο το υπουργείο που είναι ο φορέας του έργου, μπορεί να τα απαντήσει».
Υπενθυμίζεται, ότι οι μελέτες αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού, περιλαμβάνουν μια σειρά από έργα, με στόχο να αρδευτούν κατά προτεραιότητα 45.000 στρέμματα γης στο Αμάρι και τον Άγιο Βασίλειο. Μέρος του νερού θα μεταφέρεται στο φράγμα Φανερωμένης για τις ανάγκες της Μεσαράς.