20 °C Rethymno, GR
17/05/2022

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Διεκδικούν επιπλέον χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του λιμανιού

•Υπό την επιστημονική καθοδήγηση των καθηγητών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου

 
 
Τις επισημάνσεις των ειδικών επιστημόνων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου περιμένει το διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο προκειμένου να ολοκληρώσει τα τεχνικά δελτία για την παρέμβαση μικρής κλίμακας που σχεδιάζεται να γίνει στο εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου, προκειμένου προσωρινά και ως ότου υλοποιηθεί το μεγάλο έργο θωράκισης του, αυτό να είναι ασφαλές για τους κατοίκους της πόλης.
 
Για τη συγκεκριμένη παρέμβαση προϋπολογισμού 310.000 ευρώ -χρήματα τα οποία έχουν εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Κρήτης μετά και την καταστροφή που υπέστη η περιοχή κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων του περασμένου χειμώνα- έχει ζητηθεί η άποψη των καθηγητών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου μιας και το Ρέθυμνο συμμετέχει σε σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί το ΑΕΙ και ασχολείται με τις πλημμύρες.
 
Ωστόσο κύριο μέλημα του δήμου και του Λιμενικού Ταμείου είναι αφ’ ενός η παρέμβαση αυτή να δημοπρατηθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε το έργο να γίνει πριν ξεκινήσει η βαρυχειμωνιά, αλλά παράλληλα επιδιώκει αυτή η παρέμβασης μικρής κλίμακας να γίνει με τρόπο τέτοιο που θα «κουμπώσει» με το μεγάλο έργο της θωράκισης, ώστε να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο και τα χρήματα να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά.
 
Παράλληλα, η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου σε συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα με τον γενικό γραμματέα λιμενικών έργων κ. Χριστόπουλο επανέλαβε το αίτημα της για επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να εκτελεστούν δύο ακόμα έργα, ένα που αφορά στον προσήνεμο μόλο και ένα ακόμα στον χώρο του πάρκινγκ, 300.000 ευρώ και 310.000 ευρώ αντίστοιχα.
 
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η πρόεδρος του Λ.Τ. Ρένα Κουτσαλεδάκη αν και ο γενικός γραμματέας ήταν θετικός στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης, ωστόσο κατέστη σαφές ότι τα χρήματα που υπάρχουν σε πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων που είναι σε εξέλιξη είναι 4.3 εκ ευρώ και θα πρέπει να κατανεμηθούν σε 59 λιμάνια της χώρας.
 
Ειδικότερα σε σχετικές δηλώσεις της η κ. Κουτσαλεδάκη υποστήριξε: «Είναι μια παρέμβαση που δεν θα λύσει το πρόβλημα του λιμανιού, ωστόσο έχει να κάνει με την ασφάλεια, την επισκευή του δαπέδου, τη μεταφορά των λίθων και των τμημάτων των τοιχίων που υπάρχουν μέσα στο πάρκινγκ. Το συγκεκριμένο έργο θα λύσει το πρόβλημα συνδυαστικά όμως με την υλοποίηση του έργου της μεγάλης θωράκισης, για το ποιο είναι σε εξέλιξη η σχετική μελέτη. Στο συμμετοχικό εργαστήριο για τις πλημμύρες που έγινε παρουσία επιστημόνων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου τις προηγούμενες μέρες, τους θέσαμε υπ’ όψιν τη μικρή μελέτη της προσωρινής παρέμβασης. Οι προβληματισμοί μας είναι τα χρήματα που έχουμε στη διάθεση μας να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλαδή τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι τα ίδια με εκείνα του μεγάλου έργου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια παρέμβαση που αφορά στην ασφάλεια ως προς την ανθρώπινη ζωή και όχι την αντιμετώπιση της πλημμύρας. Η ανάσχεση του κύματος θα γίνει μόνο με το μεγάλο έργο. Περιμένουμε τις απόψεις των επιστημόνων για να συμπληρώσουμε τα τεχνικά δελτία και να δημοπρατήσουμε το έργο. Την περασμένη Παρασκευή είχαμε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα λιμένων και ναυτιλιακών επενδύσεων τον κ. Χριστόπουλο με τον οποίο συζητήσαμε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι. Είχαμε κάνει αιτήματα μετά τις ζημιές του χειμώνα στη γένεση του προσήνεμου μόλου στον χώρο του πάρκινγκ και στο ακρομώλιο, όπου κατέρρευσε τμήμα του τοιχίου και το οποία αντιμετωπίζεται με την εναπόθεση τεχνητών ογκόλιθων. Θα ζητήσουμε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ύψους 319.000 ευρώ και 300.000 ευρώ αντίστοιχα. Όμως, όπως μας ενημέρωσε, σε αυτό το πρόγραμμα θα μπουν 59 λιμάνια και τα χρήματα είναι 4.3 εκ. ευρώ για όλα. Εμείς καταθέσαμε τα αιτήματα μας επιμείναμε και περιμένουμε την έγκριση του αιτήματος. Ταυτόχρονα θα έχουμε για το θέμα αυτό συνάντηση και με τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Σταθάκη. Παράλληλα, στον κ. Χριστόπουλο ζητήσαμε ένα επιπλέον κονδύλι για την απομάκρυνση της άμμου στην είσοδο του εμπορικού λιμανιού».
 
 

Στόχος η ενίσχυση της κρουαζιέρας
 
 
Παράλληλα, στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του αρμόδιου υπουργείου το Λιμενικό Ταμείο έθεσε και το ζήτημα της κρουαζιέρας, το οποίο θέτει ως πρώτη προτεραιότητα. Ωστόσο με δεδομένη την αδυναμία προσέγγισης μεγάλων κρουαζιερόπλοιων,, λόγω ελλιπών υποδομών ζητήθηκε να εξεταστεί το θέμα με τις αδειοδοτήσεις, ώστε, όπως αναφέρει η κ. Κουτσαλεδάκη, να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα της άμμου αλλά και να τοποθετηθεί μια πλωτή προβλήτα που θα καταστήσει εύκολη αποτελεσματική και ασφαλής την πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων μήκους 200 μέτρων και χωρητικότητας 1000 ατόμων. Σε σχετικές δηλώσεις της η πρόεδρος του Λ.Τ. υποστήριξε πως η ενίσχυση της κρουαζιέρας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προβολή του τόπου και την τόνωση της αγοράς τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα αναφερόμενη στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λιμανιού.
 
Ειδικότερα, είπε: «Τονίσαμε στον κ. Χριστόπουλο ότι αν και είναι η μοναδική πύλη εισόδου της πόλης μας, το λιμάνι έχει ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα από εμπορικά πλοία και αυτή την επισκεψιμότητα δεν επιθυμούμε να χαθεί. Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουμε και την ενίσχυση της κρουαζιέρας. Σε επαφές που είχαμε το προηγούμενο διάστημα με μεγάλη εταιρεία κρουαζιερόπλοιων αναλύσαμε τον χαρακτήρα του Ρεθύμνου, με την Αρχαία Ελεύθερνα και όλα τα μουσεία και τα πολιτισμικά μνημεία του τόπου, προσδιορίσαμε τη γεωγραφική θέση του λιμανιού που είναι στο κέντρο της πόλης, τις δυνατότητες προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ που έχουν αναπτυχθεί στην πόλη, τις δραστηριότητες της πόλης τη χειμερινή περίοδο, όπως είναι το καρναβάλι και τα ρακοκάζανα, την κρητική κουζίνα. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο εντόπισαν θέματα προσέγγισης του κρουαζιερόπλοιου. Μάς είπαν ότι πρέπει να γίνει μια προσθήκη στα κρηπιδώματα με κάποια προβλήτα πλωτή για να καταστεί αποτελεσματική η πρόσβαση τους. Για την προβλήτα το μόνο που χρειαζόμαστε είναι εγκρίσεις. Για μάς είναι κρίσιμο ζήτημα να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα των κρουαζιερόπλοιων και το θέτουμε σε προτεραιότητα γι’ αυτό και επιδιώκουμε επαφές με πρακτορεία και εταιρείες για επιτύχουμε τον στόχο μας και να τονώσουμε την αγορά του Ρεθύμνου».
 
 

Αναζητούν κονδύλια για το Ενετικό λιμάνι
 
 
Σε ότι αφορά τη μελέτη ανάπλασης και ανάδειξης του Ενετικού λιμανιού αλλά και τη μελέτη που αφορά στη στατικότητα και τα ύφαλα κρηπιδώματα αυτή έχει σταλεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να λάβει το πράσινο φως. Βασικό ζητούμενο ωστόσο είναι η εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Τα κρηπιδώματα έχουν υποστεί διάβρωση και η ανάγκη άμεσης παρέμβασης είναι πλέον επιτακτική, ώστε να διασφαλιστεί η στατική επάρκεια του Ενετικού λιμένα. «Διερευνούμε πως μπορεί να ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού γιατί το Ενετικό λιμάνι είναι ένα μνημείο πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα και με την υπηρεσία της Αρχαιολογίας διερευνούμε το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του από άλλο τομεακό πρόγραμμα ή διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας-Κύπρου να μπορέσει ίσως να ενταχθεί και η στατικότητα των κρηπιδωμάτων που μάς ενδιαφέρει περισσότερο» τόνισε η κ. Κουτσαλεδάκη.