Αναβρασμός επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα του Ρεθύμνου λόγω της τεράστιας έλλειψης διδακτικού προσωπικού μιας και στην ά φάση των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα δεν κατέστη δυνατόν να εξασφαλιστεί καν μια υποτυπώδη λειτουργία στα σχολεία του νομού. Μόλις το 20% των κενών θέσεων καλύφθηκε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση όπου τοποθετήθηκαν 18 νηπιαγωγοί, 27 δάσκαλοι και μόλις χθες 40 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Στη δευτεροβάθμια από τις 180 κενές θέσεις καλύφθηκαν μόλις οι 15 ενώ παραμένουν κυρίως σχολεία της περιφέρειας χωρίς φιλολόγους και μαθηματικούς. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται αφόρητη ενώ οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι ακόμα και οι πιστώσεις, για τις οποίες υπάρχει διαβεβαίωση από το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας ότι είναι εξασφαλισμένες για νέες προσλήψεις προσωπικού, δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι ίδιοι μάλιστα εκφράζουν φόβους πως το προσεχές διάστημα θα τεθούν σε ισχύ διαχειριστικές λογικές που θα οδηγήσουν σε συνένωση τμημάτων ή ακόμα και κατάργηση τμημάτων και ολοήμερων σχολείων. Σημειώνεται ότι υπό κατάληψη τελεί το 2ο ΕΠΑΛ και το ΓΕΛ Περάματος.
Στο πλαίσιο αυτό χθες δάσκαλοι και καθηγητές μαζί με την Ένωση Συλλόγου Γονέων μαθητών Ρεθύμνου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα διεκδικώντας άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων των εκπαιδευτικών ώστε τα σχολεία να τεθούν σε πλήρη λειτουργία.
Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ρεθύμνου Γιώγος Σαϊτάκης ανέφερε: «Η εικόνα εξακολουθεί να είναι τραγική. Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και η τοπική κοινωνία είμαστε σε απόγνωση καθώς μετά την ά φάση προσλήψεων, στον νομό μας ήρθαν 27 δάσκαλοι, 18 νηπιαγωγοί και περίπου 40 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Τα κενά στις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν 420 -καλύφθηκε μόλις το 20% -και σήμερα έχουμε 330 κενές θέσεις. Εμείς ζητάμε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να προχωρήσουν άμεσα στην αποδέσμευση συναδέλφων που έχουν ζητήσει απόσπαση εντός ΠΥΣΠΕ, να δοθούν όλα τα κενά στους αναπληρωτές της ά φάσης και φυσικά να πιέσουμε με το πιο εμφατικό τρόπο να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά στα σχολεία. Θεωρούμε ότι οι πιστώσεις που έχει εξασφαλίσει το υπουργείο δεν επαρκούν και είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε πιο διαχειριστικές λογικές, όπως συγχωνεύσεις τμημάτων, καταργήσεις σχολείων και ολοήμερων τμημάτων και κάποιοι εκπαιδευτικοί πιθανόν να αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο αν κριθούν υπεράριθμο από τη σχολική τους μονάδα».
Από την πλευρά του το μέλος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Τρούλης, που παραβρέθηκε στη χθεσινή κινητοποίηση τόνισε: «Μετά από έναν μήνα έναρξης του σχολικού έτους βλέπουμε ότι ακόμα παλεύει το υπουργείο Παιδείας να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν σε πανελλαδικό επίπεδο. Μόλις χθες ήρθαν οι 4.000 πιστώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν στο ελάχιστο τις ανάγκες των πρωινών τμημάτων δασκάλων και νηπιαγωγών. Εμείς καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να βρει πιστώσεις για όλα τα κενά, είτε είναι στην ειδική αγωγή, είτε είναι στα πρωινά τμήματα, είτε είναι για τις ειδικότητες θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα για να μπορούμε να έχουμε μια ομαλή σχολική χρονιά- όσο αυτό είναι δυνατό με δεδομένο ότι έχουν χαθεί ήδη 20 μέρες. Υπάρχει ο φόβος να έχουμε αλχημείες στις καλύψεις αυτών των κενών με διάφορους τρόπους, οι οποίοι ούτε παιδαγωγικοί είναι ούτε δόκιμοι και θα δημιουργήσουν πολλά και σοβαρά προβλήματα».
Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την αναστολή λειτουργίας του δημοτικού σχολείου Μυριοκεφάλων για το οποίο τόνισε: «Το σχολείο αυτό δεν έκλεισε επειδή δεν υπήρχαν παιδιά. Έκλεισε διότι δεν τοποθετήθηκαν εκπαιδευτικοί. Δεν υπήρχαν αναπληρωτές να το στελεχώσουν και οι γονείς αναγκαστικά να εγγράψουν τα παιδιά τους σε παραδιπλανή σχολική μονάδα και το σχολείο είναι κλειστό. Αυτό σημαίνει ότι στα επόμενα χρόνια εάν δεν ξανανοίξει θα οδηγηθεί σε οριστικό λουκέτο. Άρα το πρώτο θύμα αυτής της κατάστασης των πραγμάτων και της επιλογής είναι να υποστελεχώνονται όλα τα σχολεία της υπαίθρου, να βιώσουμε ξανά κλείσιμο σχολείων. Θα έχουμε σε λίγο συντμήξεις τμημάτων και θα δούμε τμήματα με 28 μαθητές σε μια τάξη και πολλές φορές -γιατί υπήρχε στα σχέδια προηγούμενης κυβέρνησης αυτό-ενδεχομένως να έχουμε και ένα πλάνο μετακίνησης του ίδιου του μαθητικού δυναμικού εντός των περιοχών των σχολείων. Δηλαδή ενώ μέχρι σήμερα είχαμε μετακινήσεις εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο για να καλυφθούν τα κενά, φοβόμαστε ότι ένα παραπάνω τώρα μπορεί να έχουμε μετακινήσεις μαθητών. Αυτό θα έχει συνέπειες στον κοινωνικό ιστό. Εμείς καλούμε το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην αποδέσμευση όλων των συναδέλφων στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών σε όλα τα λειτουργικά κενά και να πιέσει όσο γίνεται για την κάλυψη αυτών των κενών από τις πιστώσεις που έχουν εγκριθεί, διότι το Ρέθυμνο ήταν μια από τις περιοχές η οποία αδικήθηκε στις προσλήψεις που έγιναν διότι η αναλογία σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές ήταν πολύ μικρή».
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ Δέσποινα Νικολάου, αναφέρθηκε στις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού κυρίως στα περιφερειακά γυμνάσια και λύκεια ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα σχολικής στέγης που απασχολούν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου όπως είπε η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των νέων σχολείων έχει οδηγήσει σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση τους μαθητές του ΕΠΑΛ, του Πειραματικού και του 4ου Γυμνασίου. Σε σχετικές δηλώσεις της υπογράμμισε: «Η εικόνα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι το ίδιο άσχημη με την πρωτοβάθμια. Υπάρχουν πολλά κενά γύρω στα 170 εκ των οποίων τα 100 αφορούν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες. Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει στα σχολεία της περιφέρειας καθώς λείπουν πολλοί καθηγητές βασικών ειδικοτήτων, φιλόλογοι, μαθηματικοί. Την ίδια ώρα έχουμε σοβαρά ζητήματα με το κτιριακό. Τα νέα σχολεία δεν τελειώνουν, στο ΕΠΑΛ έκαναν κάποια μαθήματα στην ύλη του σχολείου -τώρα είναι σε κατάληψη-και όλη αυτή η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των νέων σχολικών μονάδων έχει δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα στο 4ο γυμνάσιο στο πειραματικό και στα ΕΠΑΛ».
Η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών δήμου Ρεθύμνου Ματίνα Χατζάκη Βολτυράκη τόνισε πως βρίσκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών και των μαθητών που διαμαρτύρονται και σημείωσε πως θα συνεχίσουν με κάθε τρόπο τον αγώνα τους διεκδικώντας την πλήρη στελέχωση των σχολείων του νομού.
Ειδικότερα είπε: «Θεωρούμε αδήριτη ανάγκη να στηριχτεί ο τομέας της εκπαίδευσης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια «ψυχορραγεί». Δυστυχώς όμως νομίζω ότι ακόμα και φέτος δεν έχουν λάβει σοβαρά υπ όψιν τους όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες το μεγάλο πρόβλημα που υφίσταται η παιδεία. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δεν έχουν τοποθετηθεί, γονείς που αγωνιούμε για τα παιδιά μας, μαθητές που βρίσκονται στην τρίτη λυκείου και δεν έχουν καθηγητές στις κατευθύνσεις. Νομίζω ότι η φετινή χρονιά είναι χειρότερη από ποτέ. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά έχω την εντύπωση πως αν άμεσα δεν τακτοποιηθεί το πρόβλημα η κατάσταση θα ξεφύγει. Σαν πρόεδρος του συλλόγου γονέων μαθητών τονίζω ότι δεν θα πάψουμε να πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας. Οι κινητοποιήσεις θα εντατικοποιηθούν. Ήδη κάποια σχολεία τελούν υπό κατάληψη και είναι η πρώτη φορά που και εγώ τάσσομαι υπέρ των μαθητών που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα και διεκδικούν καθηγητές».