Για διερεύνηση του ενδεχόμενου αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών του νησιού μέσω της Ε.Ε. έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Στη συνάντηση που είχε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους των παραγωγών, αναφέρθηκε στους τρεις, όπως τόνισε, παράγοντες καταστροφών που θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά.
Σε ό,τι αφορά την ελαιοκαλλιέργεια ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι πρέπει πρώτα να τελειώσει η περίοδος συγκομιδής για να αποτυπωθεί στο σύνολο της η ζημιά, ενώ ήδη έχει συσταθεί επιτροπή προκειμένου να διερευνήσει και να τεκμηριώσει, εφόσον αυτό προκύψει, τη σχέση μεταξύ ζημίας και κλιματικών φαινομένων, για τη διερεύνηση της δυνατότητας αποζημίωσης από την ευρωπαϊκή επιτροπή.
«Η επιτροπή, που έχει κατά νόμο έξι μήνες χρόνο, αλλά η δουλειά της θα τελειώσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο, θα διερευνήσει αν υπάρχει σχέση της ζημιάς με τα μη προβλεπόμενα κλιματικά φαινόμενα. Αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την υποβολή ενός φακέλου, δυνάμει του άρθρου 221 του κανονισμού 1308/2013, προκειμένου να διερευνηθεί αν είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην αποζημίωση η ευρωπαϊκή επιτροπή. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα δούμε τι άλλες δυνατότητες υπάρχουν» δήλωσε ο κ. Βορίδης, ο οποίος στη διάρκεια της συνάντησης, είπε ότι με τον τρόπο αυτό αποζημιώθηκαν για την αγελαδοτροφία με 50 εκατομμύρια στην Ιρλανδία».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στη δακοκτονία, λέγοντας ότι θα ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση, στέλνοντας μήνυμα στους εργολάβους που παίρνουν τα έργα:
«Είναι ουσιαστική και θεμιτή η θεσμική συζήτηση, όμως τελικά ο καθένας που αναλαμβάνει να εκτελέσει ένα έργο δακοκτονίας, πρέπει να εκτελέσει τη δουλειά με τον προβλεπόμενο τρόπο. Αν δεν το κάνει δεν είναι επιχείρημα ότι δεν του αρέσει η τιμή που συμφώνησε. Με δυο λόγια αναλαμβάνει μεν το έργο, αλλά για να εξοικονομήσει χρήματα, καταλήγει να μην το εκτελεί με τον προβλεπόμενο τρόπο. Είπα ότι αυτή τη φορά θα πάμε σε βάθος τη αναζήτησή των αιτιών, όχι μόνο θεσμικά αλλά και εξατομικευμένα».
Σε ό,τι αφορά το αίτημα αποκέντρωσης της δακοκτονίας που έθεσαν στον κ. Βορίδη οι φορείς της Κρήτης, ο ίδιος δήλωσε διατεθειμένος να δει κάθε εκδοχή, αρκεί αυτό να γίνει, όπως τόνισε, με ορθολογικό τρόπο, συμπληρώνοντας ότι ήδη μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, θα δεσμευθούν επιπλέον 2 εκατ. ευρώ για τη δακοκτονία στο νησί, τα οποία όμως, όπως τόνισε, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σωστά και για το λίγο αυτό θα υπάρχει έλεγχος.
Στα 600 εκ. εκτιμάται το σύνολο του κόστους που προκύπτει για την Κρήτη από την κλιματική αλλαγή, επεσήμανε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως η κλιματική αλλαγή προκάλεσε τεράστιες ζημιές πέρυσι το χειμώνα με τις μεγάλες καταστροφές στη δυτική Κρήτη και τώρα η κατάρρευση της Thomas Cook στον τουρισμό και η μεγάλη ζημιά στη φετινή ελαιοπαραγωγή έχουν οδηγήσει σε τεράστιο μέγεθος το σύνολο της οικονομικής ζημιάς.
«Το 2019 κλείνει με σοβαρά και σημαντικά προβλήματα για όλο το νησί. Οι καταστροφές από τις πλημμύρες σε Χανιά και Ρέθυμνο, τα προβλήματα με τα θερμοκήπια σε Ιεράπετρα, Τυμπάκι και Κουντούρα, το ζήτημα της Thomas Cook στο νησί μπορούν σε κόστος να ξεπεράσουν τα 600 εκ. Και για την οικονομία του νησιού είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό. Αυτό σημαίνει πως η τοπική οικονομία πλήττεται σε όλους τους κλάδους», σημείωσε ο Περιφερειάρχης ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη τόνισε: «Σύμφωνα με την καταγραφή που κάνουν οι υπηρεσίες μόνο Χανιά και Ρέθυμνο οι ζημιές ξεπερνούν τα 250 εκ. ευρώ».
Αλλαγές στο ΕΛΓΑ ζήτησε από τον υπουργό ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης. Παράλληλα είπε να υπάρξουν αλλαγές στον εσωτερικό σχεδιασμό και σχεδιασμός ανά περιοχή, αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία «Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκεντρώσει ανά περιφέρεια το θέμα της δακοκτονίας» τόνισε και συμπλήρωσε «Να κάνουμε το βήμα προς τα εμπρός και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος».
Το θέμα των αποζημιώσεων και το ζήτημα της δακοκτονίας έθεσε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, Μανώλης Χνάρης. «Να δούμε το θέμα των αποζημιώσεων αλλά και την επόμενη μέρα της δακοκτονίας. Έχουμε τεκμηριώσει ότι οι συνθήκες που επικράτησαν στο νησί μας δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Η ελαιοκαλλιέργεια είναι η σημαντικότερη αγροτική δραστηριότητα του νησιού μας. Ζητάμε μια αύξηση του προϋπολογισμού αλλά και την αποκέντρωση του προγράμματος δακοκτονίας» επεσήμανε από την πλευρά του ενώ παράλληλα ζήτησε στελέχωση και διαφορετική διάρθρωση των τομεαρχών στο πρόγραμμα δακοκτονίας. «Χρειάζεται η συνεργασία όλων» κατέληξε.
«Nα ελέγχονται τα φάρμακα. Χρειαζόμαστε άμεσα στελέχωση των υπηρεσιών με επιστήμονες και ερευνητές» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών & Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
«Το έντομο δεν σκοτώνεται με φάρμακα. Εάν χάσουμε τη σημαία μας, το ελαιόλαδο, τελειώσαμε. Χωρίς τον αγρότη δεν υπάρχει τίποτα στην Κρήτη» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε «Όλα τα επαγγέλματα ξεκινούν από τον πρωτογενή τομέα. Οι παραγωγοί μας δίνουν μεγάλη μάχη. Το νησί περνά μια οικονομική κρίση. Η βόμβα θα σκάσει Φλεβάρη – Μάρτη. Είναι θέμα του πρωθυπουργού. Η Κρήτη είναι ενωμένη. Πρέπει να ενωθείτε κι όλοι οι βουλευτές για το καλό μας».
Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης οι ζημιές που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, όπως το χαλάζι, θα αποζημιωθούν κανονικά, ανακοινώνοντας την πρόσληψη 15 γεωπόνων μέσω ΑΣΕΠ.
Για τις παραγωγές οι οποίες έχουν πληγεί από φαινόμενα κλιματικά και δεν είναι ασφαλισμένες -όπως οι θερμοκηπιακές- «θα δώσουμε μέσα στο 2019 μια εν μέρει κάλυψη της ζημιάς από τον μηχανισμό των αποζημιώσεων ήσσονος σημασίας, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι εγκρίνουμε την πρακτική, κάποιος να μην ασφαλίζει τις καλλιέργειες του αλλά να ζητάει αποζημίωση αν κάτι συμβεί. Για λόγους επιείκειας θα υπάρξει μια ενίσχυση τώρα, είναι όμως ξεκάθαρο ότι ο παραγωγός έχει την υποχρέωση ασφάλισης της παραγωγής».
Ένταση με αγρότες διαδηλωτές
Στο περιθώριο της συνάντησης, υπήρξε μικροένταση έξω από το κτίριο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, όταν ομάδα διαδηλωτών αγροτών, προσπάθησε να μπει στον χώρο που πραγματοποιούνταν η συνάντηση με τον υπουργό.
Αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι έξω από το κτίριο του Επιμελητηρίου απωθήθηκαν από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ που έκαναν χρήση δακρυγόνων.
«Είναι κατάπτυστη η στάση κυβέρνησης – περιφέρειας Κρήτης! Το δόγμα «νόμος και τάξη», που είναι νύχι κρέας με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που δεν θα περάσει! Καλούμε τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης να βγάλουν συμπεράσματα, να οργανώσουν την πάλη τους για επιβίωση μέσα από αγροτικούς συλλόγους. Αυτό είναι που φοβούνται, αυτό αποδείχθηκε περίτρανα με τη σημερινή κινητοποίηση!
Ανανεώνουμε το αγωνιστικό ραντεβού μας στις 15 Δεκέμβρη στην πλατιά σύσκεψη της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων στη Νίκαια, με θέμα την κλιμάκωση των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων!», αναφέρει μεταξύ άλλων το συντονιστικό αγροτικών συλλόγων Κρήτης σε σχετική ανακοίνωση-καταγγελία του.