Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις αυτές τις τελευταίες μέρες, είτε μέσα από ρεπορτάζ, είτε μέσα από άρθρα και σχόλιά μας, αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη για τους διοικούντες στα υψηλά κλιμάκια των αποφάσεων να σκεφθούν πως θα κάνουν καλύτερο τον χώρο του αντικειμένου με το οποίο ασχολούνται…
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, τούτες εδώ τις δύσκολες ώρες όπου άπαντες θα πρέπει να μείνουμε στα σπίτια μας, είναι η καλύτερη χρονική στιγμή να σκεφθούν και να τηλεδιασκεφθούν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς πως θα προετοιμάσουν την «επόμενη μέρα», τόσο για τα πρωταθλήματά τους όσο και για την εικόνα που αυτά θα έχουν σε όλες τις εκφάνσεις τους.
… Κι επειδή δεν είναι μονάχα, ο πρωταθλητής, η άνοδος ή ο υποβιβασμός μιας ομάδας, το κουβάρι που μπορεί να ξετυλιχθεί και να απομακρυνθεί πολλά-πολλά μέτρα παραπέρα. Οι υπεύθυνοι των θέσεων που κατέχουν (ΕΠΣΡ, Δήμος, Περιφέρεια, σωματεία), καλό θα είναι να βάλουν σε μία τάξη τις σκέψεις τους, οι οποίες αφού ωριμάσουν, να τεθούν επί τάπητος για μελέτη και δημιουργία.
Θέλοντας λοιπόν να ξεφύγουμε λίγο από την κατάσταση που –αναπόφευκτα τη ζούμε καθημερινά- έχει ενδιαφέρον να δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε την επόμενη μέρα στον χώρο του αθλητισμού.
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, σαφώς και δεν έχουν την όψη που είχαν λίγο πριν το 2005 στο Ρέθυμνο… Ο σκοπός όμως δεν είναι αυτός. Θα πρέπει να κοιτάζουμε το άμεσο παρελθόν για να γινόμαστε καλύτεροι στο εγγύς μέλλον.
Σοχώρα και ΔΑΚ Γάλλου
Συγκεκριμένα, ο στίβος θα πρέπει να βρει και πάλι τα δικά του πατήματα για να οδηγηθεί εκεί που πραγματικά αξίζει. Κακά τα ψέματα, επειδή δόθηκε μια μάχη για να τοποθετηθούν διάδρομοι στο γήπεδο Σοχώρας το περασμένο καλοκαίρι, είναι κρίμα να ρίχνονται κάποια χρήματα για τη δημιουργία ενός έργου και η δουλειά στην ουσία να είναι μισή… Και εξηγούμαστε: Εκτός από τα κουλουάρ της γρήγορης διαδρομής (100μ), ο κυκλικός μονός διάδρομος που περιβάλλει το ποδοσφαιρικό γήπεδο, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εκτός του ότι υπάρχει επικινδυνότητα στις στροφές για τα γόνατα των αθλητών-τριών, έχει τοποθετηθεί και μια.. σιδεριά στο κέντρο του γηπέδου (ανάμεσα στους πάγκους) για την τηλεοσκόπηση αγώνων (στήνεται κάμερα).
Όλοι αρχικά, ζήσαμε το έντονο πρόβλημα της θέασης ενός αγώνα στην υπάρχουσα κερκίδα που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά. Το πρόβλημα αυτό εν μέρει λύθηκε με τα ειδικά τζάμια (σαν πλέξιγκλας) που τοποθετήθηκαν –θα πρέπει να επισημάνουμε- σχεδόν άμεσα. Θα ξανατονίσουμε όμως ότι, υπάρχει θέμα με τη βροχή και τον αέρα και πως η μοναδική περίπτωση να λυθεί είναι, να μεταφερθεί η κερκίδα μια και καλή, πίσω από το τέρμα που βρίσκεται στο Περιφερειακό Μέγαρο.
Όχι ένα, αλλά δύο βοηθητικά…
Στο ΔΑΚ Γάλλου, οι μπάρες που βρίσκονται χαμηλά στο ταρτάν και διαχωρίζουν τον αγωνιστικό χώρο του ποδοσφαίρου (χλοοτάπητα) από το στίβο, έχουν αποσυντεθεί. Το ταρτάν είναι πάρα πολύ σκληρό και απαγορευτικό για μεγάλες διαδρομές των αθλητών-τριών στίβου καθώς έχει καεί από τον ήλιο.
Οι δομές του κτιρίου χρίζουν άμεσης συντήρησης ενώ οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί, προσπαθούν να κάνουν πολλές δουλειές ταυτόχρονα.
Πάλι καλά που, η Επισκοπή χρησιμοποιεί το γήπεδο και υπάρχει ένας σημαντικός λόγος να διατηρούνται πολλά πράγματα σε αρκετά καλό επίπεδο καθώς με την παρουσία της στη Γ Εθνική διατηρείται ο χλοοτάπητας ενώ και οι χώροι είναι καθαροί.
Το μεγάλο μέλημα όμως των ανθρώπων του συλλόγου που ονειρεύονται να επιστρέψουν σύντομα σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών είναι, το τί θα γίνει με τα αναγκαία βοηθητικά γήπεδα που χρίζουν άμεσης δημιουργίας.
Και όχι ενός αλλά δύο γηπέδων εφόσον χρειάζεται να γίνει μία σωστή δουλειά και να στηθεί επιτέλους μία βάση σε επαγγελματικά πρότυπα που θα μπορεί να ανεβάσει το επίπεδο προπόνησης αλλά και αγωνιστικής λειτουργίας. Χώρος υπάρχει, σχετικές μελέτες μπορούν να γίνουν ενώ τα κονδύλια δεν είναι απαγορευτικά.
Κι επειδή είναι καλό να θυμόμαστε και τα καλά… ήταν το 2013 όταν η Επισκοπή ανέβηκε στην Football League και η Περιφέρεια Κρήτης είχε αναγγείλει ότι θα δοθούν κάποια χρήματα (περί τις 200.000 με 250.000) για ανακατασκευή χώρων και χλοοτάπητα. Ο χλοοτάπητας άλλαξε το 2014 στο εν λόγω γήπεδο.
Ψάχνοντας για το ενωσιακό…
Πέρυσι, στη γιορτή του ποδοσφαιριστή στο Ηράκλειο (μία ήταν και μας τέλειωσε), δια στόματος του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη είχε ανακοινωθεί ότι θα εκταμιευθούν χρήματα από την Περιφέρεια ούτως ώστε, να δημιουργηθεί από ένα Ενωσιακό γήπεδο σε κάθε νομό.
Στην τελευταία Γενική Συνέλευση της ΕΠΣΡ, ο πρόεδρος της ρεθεμνιώτικης Ένωσης κ. Τϊτος Χνάρης είχε τονίσει πως, θα πρέπει να βιαστούμε γιατί την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι νομοί υποδεικνύουν χώρους στους αξιωματούχους της ΕΠΟ και στις τεχνικές επιτροπές, εμείς τους ψάχνουμε…
Η διοίκηση της Δόξας Πλατανέ επεσήμανε ότι έχει ξεκινήσει να ψάχνει για τα καλά το θέμα της περίπτωσης του γηπέδου στον Τσεσμέ. Εκεί ο χώρος είναι έτοιμος, περιφραγμένος ενώ έχουν χτιστεί κι αποδυτήρια. Βέβαια το θέμα της χρήσης από την «ιδιωκατοίκηση» διαφέρει. Είναι ένα ζήτημα πάνω στο οποίο υπάρχουν πολλά κολλήματα… Οι ίδιοι οι φορείς της Δόξας πάντως που «τρέχουν» το θέμα, προσφέρθηκαν εφόσον κινηθούν από κοινού ΕΠΣΡ και Δήμος Ρεθύμνου, να προκριθεί αυτό ως «Ενωσιακό» με τον πρόεδρο της ΕΠΣΡ να επισημαίνει πως, έχει κάνει ήδη συνάντηση με τον Δήμαρχο Ρεθύμνου για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες.
Εν κατακλείδι, όλα τα παραπάνω αφορούν τρεις χώρους στο κέντρο του δήμου Ρεθύμνου όπου μπορούν να έχουν μία σαφώς καλύτερη εικόνα για ποιοτικότερη δουλειά.
Ο κορονοϊός, αφενός στέκεται ως ένα γιγαντιαίο –ουχί ανυπέρβλητο- εμπόδιο εντούτοις, η οικονομική επέκταση προφανώς και θα επηρεάσει τα πάντα. Ως Έλληνες ωστόσο περάσαμε –και περνάμε ακόμα- τη «λαίλαπα» της οικονομικής κρίσης του 2008. Είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα, θα το ξεπεράσουμε και αν μη τί άλλο, έχουμε κάθε δικαίωμα να ονειρευόμαστε την επόμενη μέρα…