Όπως επισημαίνει ο Λ. Αυγενάκης: «H πολιτική της νέας ΚΑΠ προβλέπει την εξομοίωση της ενίσχυσης των καλλιεργειών, είτε αυτό αφορά σε ελαιοκαλλιέργειες, είτε αφορά χερσαίες εκτάσεις, είτε αφορά τα αμπέλια, είτε οτιδήποτε άλλο, με αποτέλεσμα η στρεμματική ενίσχυση πολλών καλλιεργειών, να μειωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό. Αυτό που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι ότι το αμπέλι θα είναι εκείνο που θα υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις κοινοτικών επιδοτήσεων, σε σχέση με τις υπόλοιπες καλλιέργειες, ενώ σε επίπεδο Κρήτης, ο μεγάλος αδικημένος θα είναι ο νομός Ηρακλείου λόγω των αμπελουργικών εκτάσεων».
«Η στρεμματική ενίσχυση των αμπελοκαλλιεργειών, πρέπει να υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που έχουν να κάνουν με τη γεωγραφική θέση της Κρήτης, τις αποστάσεις της από τις αγορές, το ανάγλυφο του εδάφους της κλπ. Εάν υπάρξει ενιαία πολιτική για ολόκληρη τη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη εκτάσεις εκατομμυρίων στρεμμάτων, οι οποίες δεν παίρνουν ενισχύσεις, θα έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των ενισχύσεων για τις αμπελοκαλλιέργειες».
«Στην Κρήτη και ιδιαίτερα το Ηράκλειο, όπου καλλιεργούνται κυρίως αμπέλια, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται δραματική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, λόγω των ακολουθούμενων πολιτικών, την ίδια στιγμή που το κόστος της αγροτικής παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα, τις αυξήσεις στις υλικά που προμηθεύονται (φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.α.), τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και την μείωση των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ», υπογραμμίζει ο Ηρακλειώτης βουλευτής.
Τέλος, δεδομένου ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι κυρίως για ένα εργαλείο άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής για την Ελλάδα που αποκτά μείζονα σημασία, καθώς λόγω της πολύχρονης ύφεσης και ανεργίας, ο Λ. Αυγενάκης ζητά τον δικαιότερο υπολογισμό της στρεμματικής ενίσχυσης των αμπελοκαλλιεργειών της Κρήτης και ιδιαίτερα του Νομού Ηρακλείου λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της αμπελοκαλλιέργειας.