Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως Λαϊκή Συσπείρωση εναντιωθήκαμε στον ελιγμό του Δημάρχου να μη συζητηθεί το θέμα Richter στα εκτός ημερήσιας διάταξης. Αφού στις διαβουλεύσεις, που προηγήθηκαν δεν κατάφεραν να μας εκμαιεύσουν ένα ψήφισμα, που θα λειτουργούσε ως ασπίδα προστασίας των αμετανόητων καθηγητών, του ΣΥΡΙΖΑ και των βαθιά αντιδραστικών θέσεων που διακινούσε μαζί με το ψήφισμά του, επέλεξαν τον ελιγμό της αναβολής. Εμείς επιμείναμε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος αναβολής. Υπογραμμίσαμε πως, το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει είναι η επιμονή ορισμένων να μην καταδικαστεί ρητά και με σαφήνεια η αναγόρευση, να μην απαιτήσουμε την ανάκλησή της. Με αμφίσημες διατυπώσεις και τεχνάσματα θέλουν να εκτονώσουν την λαϊκή κατακραυγή, ενώ στην πραγματικότητα αφήνουν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης της αναγόρευσης του Richter. Τονίσαμε ότι η αναβολή για τις 21 Γενάρη, ζενίθ της προεκλογικής περιόδου, διευκολύνει μόνο όσους θέλουν να «θάψουν» το ζήτημα.
Ενοχλημένος από την τοποθέτησή μας ο δήμαρχος ξαναπήρε το λόγο, όχι για να απαντήσει στα επιχειρήματά μας αλλά για να μας εγκαλέσει ούτε λίγο ούτε πολύ για… «θεσμικό ατόπημα»!!! «Θέμα που δεν είναι στην ημερήσια, χωρίς τη συναίνεση του δημάρχου δεν μπαίνει» ισχυρίστηκε. Τουτέστιν όσοι διαφωνούν μαζί του, διαπράττουν «θεσμικό ατόπημα»!!! Μέγας είσαι κύριε…
Να πούμε βέβαια ότι κανονισμός ή νόμος που να προβλέπει τέτοια καισαροπαπικά δικαιώματα απλά δεν υπάρχει.
Το άρθρο 67 του Καλλικράτη προβλέπει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, αποφασίζει για το αν θα συζητήσει ή όχι ένα θέμα στα εκτός ημερήσιας διάταξης. Δεν χρειάζεται την άδεια κανενός κηδεμόνα και δημάρχου.
Δεν θα δίναμε σημασία, αν τον ισχυρισμό αυτό τον διατύπωνε μόνο εκείνη τη στιγμή και κάτω από την πίεση άρον άρον κάτι να μας απαντήσει. Τον είχε όμως διατυπώσει και νωρίτερα, κατά την εισαγωγική του παρέμβαση και σε πλήρη νηφαλιότητα. Από αυτή την άποψη το θεσμικό ατόπημα το ‘κανε ο ίδιος και μάλιστα καραμπινάτο.
Παραπλάνησε το Δημοτικό Συμβούλιο, τουλάχιστον όσους τον πίστεψαν, επικαλούμενος δικαιώματα που δεν έχει, για να επιβάλει την αναβολή ως ντε φάκτο. Κι έκανε και δεύτερο ατόπημα αμφισβητώντας σε μας το δικαίωμα να αρνηθούμε τις κηδεμονίες και να διατυπώσουμε την πρότασή μας όπως ο κανονισμός επιβάλλει.
Ατόπημα και από τον πρόεδρο που όφειλε, στο άκουσμα των ισχυρισμών του δημάρχου, να διευκρινίσει ότι η απόφαση της συζήτησης ή μη του θέματος, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Συμβουλίου και κανενός άλλου. Αντί γι’ αυτό, τα ‘βαλε μαζί μας, ότι τάχατες μπήκαμε στην ουσία του θέματος, για να σκεπάσει τα ατοπήματα του δημάρχου.
Τα ατοπήματα λοιπόν υπάρχουν μόνο που είναι δικά τους όχι δικά μας.
Ή μήπως δεν είναι πολιτικό κυρίως ατόπημα η αναβλητικότητα του Συμβουλίου να πάρει θέση σε ένα τόσο κραυγαλέο ζήτημα, όπως η αναγόρευση του Richter, προσπαθώντας να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα; Ή το γεγονός ότι όλες οι παρατάξεις, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης και ελαχίστων μεμονωμένων συμβούλων, ανέτρεψαν πλήρως την απόφαση της συνέλευσης των κατοίκων του Πρίνου, για να ευθυγραμμιστούν με τα συμφέροντα της Creta Farm;
Κατανοούμε τα ζόρια τους όταν επιχειρούν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα. Ή όταν, στο ρευστό πολιτικό τοπίο, προσπαθούν να στεριώσουν τα νέα πολιτικά τους συνοικέσια. Πάει όμως πολύ να φορτώνουν σε μας τα δικά τους ατοπήματα στη διαχείριση των αντιφάσεών τους. Παρ’ εκτός κι έτσι πάνε να μας εκδικηθούν γιατί δεν αναλαμβάνουμε το ρόλο του παράνυφου και της προξενήτρας. Μάταιος κόπος.
* Ο Μανούσος Μανουσογιάννης είναι δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση