Δυσβάσταχτο χαρακτηρίζεται φέτος το κόστος του ναυαγοσωστικού έργου για τον μητροπολιτικό δήμο Ρεθύμνου, το οποίο μετά και τις αλλαγές που έφερε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του Απριλίου του 2020 -σύμφωνα με το οποίο θα διεξαχθεί ο φετινός διαγωνισμός- διπλασιάζεται. Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Ρεθύμνου, οι απαιτήσεις για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, την εποπτεία των οποίων έχουν οι δήμοι αυξάνονται σημαντικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Π.Δ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 300.000 ευρώ που κυμαίνονταν κατά έτος το κόστος του ναυαγοσωστικού, για φέτος, το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου προέβλεψε κωδικό με το κονδύλι να ανέρχεται σε 650.000 ευρώ, καθώς, όπως ανέφερε, αυξάνεται τόσο ο αριθμός του προσωπικού των ναυαγοσωστών, όπως επίσης και ο εξοπλισμός τους.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών, Στέλιο Σπανουδάκη, υπάρχει μια πληροφορία, η οποία ωστόσο δεν είναι επίσημη, η οποία αναφέρει ότι ενδέχεται το κράτος και συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών να καλύψει μέρος της δαπάνης για τους ναυαγοσώστες.
Το κόστος είναι τεράστιο, σχολίασε ο κ. Σπανουδάκης ειδικά για φέτος, όπου τα έσοδα των δήμων λόγω της πανδημίας έχουν συρρικνωθεί σε μεγάλο ποσοστό: «Άλλαξε το Π.Δ. και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2020 το οποίο αλλάζει το όλο σύστημα λειτουργίας του ναυαγοσωστικού έργου αυξάνοντας και το προσωπικό και τον εξοπλισμό. Δηλαδή τώρα απαιτεί να έχουμε επόπτες, περισσότερα σκάφη, ο υπολογισμός των πύργων γίνεται με άλλο τρόπο, απαιτούνται απινιδωτές και επιπλέον εξοπλισμός και όλα αυτά εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος για τους δήμους. Στον Δήμο μας υπολογίζω ότι το κόστος αυτό θα ξεπεράσει τις 600.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα κάθε Δήμος έκανε μια μελέτη δική του για το κόστος του ναυαγοσωστικού. Οι πληροφορίες μας λένε ότι αποφασίσε το υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τον οργανισμό «Save water» να κάνουν μια μελέτη που θα εφαρμοστεί ενιαία για όλους τους δήμους και επίσης υπάρχει μια πληροφόρηση ότι το 60% του κόστους του ναυαγοσωστικού θα το καλύψει το κράτος. Ωστόσο όλα αυτά είναι ανεπίσημα μέχρι αυτή την ώρα. Εμείς δεσμεύσαμε έναν κωδικό για 650.000 ευρώ προκειμένου να διαταθεί για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών μας».
Οι δήμοι πάντως οφείλουν να προχωρήσουν τις απαιτούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες, ώστε όλα να είναι έτοιμα την 1η Ιουνίου, οπότε και θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους οι ναυαγοσώστες.
Τεράστιο είναι το μέγεθος των ευθυνών και αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στους Δήμους από το νέο Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στις 4 Απριλίου και αφορά την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών.
Σύμφωνα με το ΠΔ οι υποχρεώσεις των Δήμων είναι:
α) Κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και από ώρας 10.30 – 17.30, προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσώστων. Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα διακοσίων (200) μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου. Εφόσον ο υπόχρεος πρέπει να διαθέτει τρεις (3) τουλάχιστον ναυαγοσώστες, υποχρεούται να προσλαμβάνει και έναν (1) συντονιστή επόπτη ναυαγοσώστων.
β) Κατασκευάζουν βάθρο (παρατηρητήριο) για κάθε ναυαγοσώστη,
γ) Εφοδιάζουν κάθε ναυαγοσώστη με τον ακόλουθο εξοπλισμό:
Μηχανοκίνητο επαγγελματικό μικρό σκάφος, Αδιάβροχο φακό, Κυάλια, Ναυαγοσωστικό σωσίβιο, Σανίδα διάσωσης, τουλάχιστον 2,20 μέτρων, Σωστικό σωλήνα, Φορητό φαρμακείο, Πτυσσόμενο φορείο ή πλωτό φορείο.
Δύο σημαντήρες, χρώματος πορτοκαλί, με σχοινί μήκους τουλάχιστον πενήντα μέτρων.
Ένδυμα κολύμβησης χρώματος πορτοκαλί, στο οποίο αναγράφεται η ένδειξη «Ναυαγοσώστης – Life Guard», Καπέλο, στην εμπρόσθια όψη του οποίου αναγράφεται η ένδειξη «Ναυαγοσώστης» και κάτωθεν αυτής η ένδειξη «Life Guard», Γυαλιά ηλίου, Πινακίδα, χρώματος πορτοκαλί, με την ένδειξη «Πρώτες Βοήθειες» και κάτωθεν αυτής την ένδειξη «First Aid», μπλε απόχρωσης, Ισοθερμικές κουβέρτες, Καταδυτικό μαχαίρι, Μάσκα βυθού, Βατραχοπέδιλα. Σημαία Ναυαγοσώστη, χρώματος πορτοκαλί, διατάσεων 40χ80 εκ., με την ένδειξη «Ναυαγοσώστης» και κάτωθεν αυτής την ένδειξη «Life Guard», μπλε απόχρωσης. Σημαία χρώματος ερυθρού, ίσων διαστάσεων με την προηγούμενη, με την ένδειξη «Χωρίς Ναυαγοσώστη» και κάτωθεν αυτής την ένδειξη «No Life Guard», λευκής απόχρωσης, Κινητό τηλέφωνο, ο αριθμός κλήσης του οποίου δημοσιοποιείται, με μέριμνα του εκμεταλλευόμενου τη λουτρική εγκατάσταση, με κάθε πρόσφορο μέσο, αναγράφεται σε περίοπτη θέση στο βάθρο (παρατηρητήριο) και αναφέρεται εγγράφως στην τοπική Λιμενική Αρχή, Φορητή μεγαφωνική συσκευή (τηλεβόας), Κοινή σφυρίχτρα, Πράσινη σημαία (Κολυμπάτε ελεύθερα), Κίτρινη σημαία (Κολυμπάτε με προσοχή), Κόκκινη Σημαία (Απαγορεύεται η είσοδος στο νερό).
Φορητή συσκευή VHF.
Οι Δήμοι, πέραν των παραπάνω υποχρεώσεων, οφείλουν επιπλέον κατά τους μήνες της περίπτωσης α), να διαθέτουν για την περιοχή δικαιοδοσίας τους, εφόσον σε αυτή υφίστανται λουτρικές εγκαταστάσεις (κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1), ανεξαρτήτως των φορέων διαχείρισής τους, ένα μηχανοκίνητο μικρό ταχύπλοο σκάφος, εγγεγραμμένο σε Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών ως επαγγελματικό, ολικού μήκους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων, χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί, εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία του εφόδια. Στο μέσο των πλευρών του σκάφους, δεξιά και αριστερά, είναι γραμμένη η ένδειξη «Σωστικό Σκάφος» και, κάτωθεν αυτής, η ένδειξη Rescue Boat, μπλε απόχρωσης. Επιπλέον, πρέπει να είναι εφοδιασμένο με μόνιμα εγκατεστημένο προβολέα, καθώς και με VHF GPS – Ploter – Φορητό Φαρμακείο Ναυαγοσώστη – Φορητό Απινιδωτή. Στο σκάφος θα επιβαίνουν ο χειριστής του και ένας ναυαγοσώστης, όντες σε ετοιμότητα καθημερινά για παροχή άμεσης βοήθειας στις υφιστάμενες λουτρικές εγκαταστάσεις, οι οποίοι και προσλαμβάνονται από τον οικείο Δήμο.
Τοποθετούν σε εμφανή σημεία πρόσβασης, στο χώρο των λουτρικών εγκαταστάσεων, ειδικές καλαίσθητες πινακίδες διπλής όψεως στις οποίες αναγράφονται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα η σημασία των σημαιών και ενδείξεων, το ωράριο υπηρεσίας του ναυαγοσώστη, οι τυχόν υπάρχοντες περιορισμοί ή απαγορεύσεις, οι αριθμοί τηλεφώνων των τοπικών κέντρων παροχής πρώτων βοηθειών και της Λιμενικής Αρχής και ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης (112).
Σε περίπτωση που οι παραχωρήσεις απλής χρήσης χώρων σε λουτρική εγκατάσταση, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1 διενεργούνται από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις (Π.Δ.Δ.Π.) / Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας (Α.Γ.Δ.Π.), υπεύθυνοι για την τήρηση των υποχρεώσεων της παραγράφου 1, είναι αποκλειστικά οι Δήμοι.