Με μεγάλο προβληματισμό διαβάζω την «είδηση» που μας έρχεται από την Κύπρο και που είμαι σίγουρος πως αντίστοιχα περιστατικά -ακόμα κι αν δε γίνονται είδηση- συντελούνται πλησίον μας. Η είδηση αφορά την εξαπάτηση μιας κυρίας από μια άλλη κυρία που θα μεσολαβούσε προκειμένου να… λυθούν τα μάγια(!!!) που καθώς φαίνεται είχαν τόσο κομποδέσει με οδυνηρά για την ίδια αποτελέσματα. Αυτά φαίνεται είχαν συντελέσει στην απώλεια του συντρόφου της πρώτης κυρίας που πήρε των ομματιών του και άφησε σύξυλη την πρώην αγαπημένη του. Συγκεκριμένα πληροφορούμαστε τη συγκλονιστική είδηση:
«Με το πρόσχημα ότι φιλικό της πρόσωπο θα της έλυνε τα μάγια και θα επέστρεφε πίσω στη σχέση της από την οποία χώρισε, γυναίκα φέρεται ως ύποπτη για απόσπαση σημαντικού ποσού χρημάτων.
Η υπόθεση διερευνάται από το ΤΑΕ Λευκωσίας και χθες 35χρονη από την Πάφο παρουσιάστηκε ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο διέταξε την κράτησή της για έξι ημέρες.
Εναντίον της η Αστυνομία διερευνά υπόθεση απόσπασης ποσού €5.000 με ψευδείς παραστάσεις.
Την 35χρονη κατήγγειλε γυναίκα, η οποία είχε αποταθεί κοντά της με σκοπό να την βοηθήσει για επανασύνδεση μετά τον χωρισμό της από σχέση που είχε».
Αν οι Κυπριακές Αρχές διέταξαν την εξαήμερη κράτηση της κυρίας που εξαπάτησε την ερωτοχτυπημένη πελάτισσά της, απορώ πόσες μέρες, εβδομάδες ή μήνες, θα έπρεπε να διαταχθεί κράτηση για την αφελή κυρία που κατέφυγε στη λύση των βουντού για την επίλυση των ανυπέρβλητων προσωπικών της προβλημάτων.
Είναι λάθος να θεωρούμε πως οι κοινωνίες απειλούνται περισσότερο από την δράση απατεώνων που εξαπατούν ασυνείδητα συμπολίτες τους από την αφέλεια και την ευήθεια των «θυμάτων» που η νοημοσύνη τους είναι τέτοια και τόση, ώστε να καταφεύγουν σε μέντιουμ, καφετζούδες και λοιπούς αγύρτες για διευθέτηση των όποιων δυσλειτουργιών τους αφορούν. Ο νομικός Ευάγγελος Λεμπέσης πριν αρκετές δεκαετίες διατύπωσε σε ένα άκρως εύστοχο δοκίμιό του με τίτλο «Η Τεράστια Κοινωνική Σημασία των Βλακών εν τω Συγχρόνω Βίω» τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την περιρρέουσα βλακεία, κείμενο που θα έπρεπε να διδάσκεται ενδεχομένως και στην εκπαίδευση, αφού θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί πολλά δεινά σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής, πολιτικής και προσωπικής ζωής μας.
Εν κατακλείδι μάλλον και λίγα της «έφαγε» της κυρίας ερωτοχτυπημένης η απατεώνισσα και καλό θα ήταν να «διώκεται» εκτός της απάτης και η βλακεία!
* Ο Μιχάλης Τζανάκης είναι φιλόλογος-συγγραφέας