Διπλή γιορτή αλληλεγγύης στήθηκε χθες το πρωί στο κέντρο του Ρεθύμνου! Στην πλατεΐτσα έξω από τον Ιερό Ναό των Τεσσάρων Μαρτύρων πραγματοποιήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του Συλλόγου Γονέων του Ειδικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου! Μερικά μέτρα πιο πέρα, στην οδό Μοάτσου και Δημητρακάκη γωνία, μεταφέρθηκε η εορταστική – ανθρωπιστική πρωτοβουλία που έλαβε η κοινωνική υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνης και η (εορτάζουσα) αρμόδια αντιδήμαρχος Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα.
Το συγκρότημα του Χρήστου Τζανιδάκη διασκέδαζε αφιλοκερδώς περαστικούς και παρευρισκόμενους και μέσα σε ελάχιστα λεπτά στήθηκε ένας μεγάλος χορός αγάπης και προσφοράς!
Κόσμος που έβγαινε από τον χώρο της λαϊκής, αλλά και μικροί μαθητές σχολείου, άφηναν τσάντες με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το συσσίτιο. Συγκινητικό και ελπιδοφόρο να βλέπεις παιδιά, συνοδεία εκπαιδευτικών, να μπαίνουν στο πνεύμα (στον… χορό στην κυριολεξία!) της αλληλοβοήθειας.
«Είναι δράσεις στο δρόμο, οπότε διαλέξαμε πολυσύχναστα και κομβικά σημεία που ο κόσμος επισκέπτεται» εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα.
Η προσέλευση του κοινού είναι μεγάλη απ’ την Τρίτη που ξεκίνησε η εν λόγω δράση. Τούτο μαρτυρά και το γεγονός ότι τις προάλλες «κουβαλήσαμε ένα αγροτικό με πράγματα (τρόφιμα και παιχνίδια) τρεις φορές» υπογράμμισε η κα Ελευθεριάδου, η οποία ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες «για τον κόπο και την καλή τους πρόθεση».
Η αρμόδια αντιδήμαρχος, που είχε και την ονομαστική της γιορτή χθες – ενώ δεχόταν ευχές, προσπάθησε να μας …μυήσει στον σκοπό και τη λογική αυτών των εκδηλώσεων: «Στον Δήμο Ρεθύμνης προσπαθούμε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των ανθρώπων – αυτός είναι ο ρόλος μας. Θέλουμε να ανεβάσουμε λίγο και την ψυχολογία του κόσμου, τη διάθεσή του. Γι’ αυτό πάμε και από πλατεία σε πλατεία· να γεμίσει μουσικές η πόλη, από άκρη σε άκρη και ο κόσμος να αισθανθεί αισιοδοξία! Το πνεύμα των Χριστουγέννων σημαίνει ενσυναίσθηση, σημαίνει αγάπη και σημαίνει και προσφορά στον συνάνθρωπο. Θα προσπαθήσουμε να το καθιερώσουμε όλο αυτό, να το κάνουμε κάθε χρόνο!» υποσχέθηκε. «Φάνηκε ότι ο κόσμος το χρειάζεται!».
Όσα τρόφιμα κι άλλα είδη πρώτης ανάγκης περισσέψουν, θα δοθούν στο Κέντρο Κακοποιημένης Γυναίκας.
Συνεχίζονται σήμερα και αύριο οι «Χριστουγεννιάτικες ημέρες αγάπης»
Οι συναυλίες αλληλεγγύης και προσφοράς συνεχίζονται σήμερα και αύριο, στις εξής τοποθεσίες:
Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, ώρες 17.00-19.00
Στην Πλατεία Μητροπόλεως, ζωντανή μουσική με τον Γιώργο Αλεξαντωνάκη και το συγκρότημα του.
Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, ώρες 11.00-13.00
Στην Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, ζωντανή μουσική με τους Γιώργο Βρανά, Γιάννη Μιχάλα και Αλέξανδρο Κανακάκη.
Χριστουγεννιάτικο Παζάρι από το σύλλογο Γονέων του Ειδικού σχολείου Ρεθύμνου
Σχεδόν ταυτόχρονα, λίγα μέτρα πιο πέρα, στην μικρή πλατεία έξω από την εκκλησία των Τεσσάρων Μαρτύρων βρισκόταν σε εξέλιξη το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του Συλλόγου Γονέων του Ειδικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου.
Ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο – με εξαίρεση πέρσι λόγω Covid – μία Πέμπτη, κοντά στις γιορτές.
Η ανταπόκριση των Ρεθεμνιωτών, όλων των ηλικιών, είναι μεγάλη και δεδομένη. Η κα Βάσω, η κα Χρυσούλα και η δασκάλα Νατάσα Παστουρματζή βρίσκονταν μπροστά και πίσω από τον πάγκο, όπου απλώνονταν χειροποίητες κατασκευές παιδιών, γλυκά που έφτιαξαν οι γονείς και δωρεές άλλων ανθρώπων, θιασωτών του εθελοντισμού!
Τα έσοδα απ’ το Παζάρι πηγαίνουν για την κάλυψη αναγκών των μαθητών του Ειδικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου.
Η προετοιμασία διαρκεί περίπου ένα μήνα. Στο τέλος, όλοι είναι ευτυχισμένοι και δικαιωμένοι από το αποτέλεσμα και το αποτύπωμα στην κοινωνία, έχοντας απολαύσει νωρίτερα όλη την όμορφη διαδρομή!
Γονείς και εκπαιδευτικοί συντονίζονται στη ψυχική συχνότητα των παιδιών τους: βρίσκουν ισορροπία από τον αστείρευτο συναισθηματικό τους πλούτο, απ’ την ανεπτυγμένη τους διαίσθηση και απ’ τα δημιουργικά ταλέντα τους, βάζοντας και τις δικές τους πινελιές στις κατασκευές. Όπως η κα Παστουρματζή, που ξεδίπλωνε την καλλιτεχνική της φλέβα επάνω στα χειροποίητα χριστουγεννιάτικα καραβάκια που έφτιαξαν μαθητές της μαζί με τους γονείς τους. Όλοι γίνονται και νιώθουν σαν τα μέλη μιας μεγάλης οικογένειας. Οι εκπαιδευτικοί καθημερινά, όποτε χτυπήσει το κουδούνι του σχολάσματος, γυρίζουν στα σπίτια τους έμπλεοι ευγνωμοσύνης: αισθάνονται και αυτοπροσδιορίζονται ως «ωφελιμιστές», διότι παίρνουν περισσότερα από όσα δίνουν. Είναι βλέπετε τόσο ποιοτική και ουσιαστική η ψυχική ανταπόδοση για το παραγόμενο έργο τους. Δεν υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή για τους ίδιους…