Η πρώτη από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκε ήταν μια επιτυχημένη και πολυπληθής σε κοινό ημερίδα που έγινε την Κυριακή 31 Μαρτίου στο 7ο Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και της Εθνικής Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος με τίτλο «Αυτισμός: Αξιολόγηση -εκπαίδευση σε ειδικό και γενικό πλαίσιο-αποδοχή, στήριξη της οικογένειας». Μέσα από τις ομιλίες ενημερωθήκαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από φορείς ειδικής αγωγής του Ρεθύμνου για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα άτομα με αυτισμό και την εκπαιδευτική τους ένταξη, για ζητήματα που αφορούν τη διαχείρισή τους στο σχολείο αλλά και στην οικογένεια, καθώς και τρόπους επικοινωνίας και διδασκαλίας παιδιών με αυτισμό μέσα από ένα πλήθος εργαλείων στο ειδικό και γενικό πλαίσιο.
Η ημερίδα ξεκίνησε από την επιστημονική ομάδα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ Ρεθύμνου την Γεωργιάδου Μαρία και Βαλσαμίδου Φωτεινή που ανέλυσαν το θέμα « Αυτισμός: Αξιολόγηση-Εκπαίδευση σε Ειδικό και Γενικό πλαίσιο, Αποδοχή Στήριξη της Οικογένειας, Εκπαιδευτική πλαισίωση, Αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς μαθητών με Δ.Α.Δ.». Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί του Ειδικού σχολείου Ρεθύμνου Δερές Χρήστος -Καπελώνης Παναγιώτης- Καυκαλάς Παναγιώτης παρουσίασαν τη βιωματική ανακοίνωση «Δες μέσα από τα μάτια μου και εκπαίδευσέ με».
Μέσα από μελέτες περίπτωσης συγκεκριμένων μαθητών μάθαμε για τον αυτισμό και γίναμε κοινωνοί σε έξυπνες εκπαιδευτικές πρακτικές διαχείρισης και εκπαίδευσης όπως εφαρμόζονται στο Ειδικό σχολείο Ρεθύμνου.
Κατόπιν η Καλησπεράκη Πόπη (κοινωνική λειτουργός-δασκάλα ειδ. αγωγής στο τμήμα ένταξης του 7ου Δ. Σ. Ρεθύμνου) μίλησε για την «Εκπαίδευση σε γενικό πλαίσιο των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού», τονίζοντας τις δυσκολίες του γενικού πλαισίου εκπαίδευσης να αγκαλιάσει την κάθε περίπτωση παιδιού ξεχωριστά και τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια μέσα από τα τμήματα ένταξης. Πρότεινε πολλές καλές πρακτικές για εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής στη διαχείριση παιδιών στο αυτιστικό φάσμα μέσα στην τάξη.
Τέλος η ψυχολόγος Άννα Βollen-Mαρκουλάκη που είναι επιστημονική σύμβουλος του Συλλόγου μίλησε για «Το παιδί με αυτισμό στο σχολείο -Ζητήματα για το παιδί και την οικογένεια», όπου έθιξε καίρια θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των παιδιών και γονέων στο σπίτι και πρότεινε πρακτικές εναλλακτικής αντιμετώπισης ζητημάτων που τα αφορούν.
Ο απόηχος της εκδήλωσης ήταν ότι λύθηκαν πολλές απορίες σε εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής και δόθηκαν κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά την πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση στο παιδί με αυτισμό, σε συνεργασία με τους γονείς, στο κατάλληλο σχολικό πλαίσιο, με τα ιδανικά εργαλεία για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του και του λειτουργικού του επιπέδου, με απώτερο στόχο την ένταξή του και την κοινωνικοποίησή του.
Ο Σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με αυτισμό αγωνίζεται τόσο θεσμικά για τα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό μέσα από την Εθνική Ομοσπονδία, για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος αλλά και σε καθημερινή βάση μέσα από τις δράσεις του. Μέσα στα 6 χρόνια λειτουργίας τους έχει αντιμετωπίσει και έχει βοηθήσει δεκάδες περιπτώσεις παιδιών με προβλήματα στην οικογένεια, στο σχολικό πλαίσιο, στην υγεία και στην κοινωνική πρόνοια. Ο αγώνας είναι καθημερινός και στηρίζεται ενεργά από την κοινωνία του Ρεθύμνου με την παρουσία της σε όλες τις δράσεις αλλά και με την υποστήριξη πολλών φορέων.
Κλείνει ένας χρόνος από την φιλοξενία του Συλλόγου στο ΚΕΦΥΑΠ Ρεθύμνου, όπου συνεχίζουμε τα εβδομαδιαία προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών δωρεάν, με την εθελοντική παρουσία εκπαιδευτικών, φοιτητών και γονιών. Επίσης λειτουργεί έκτακτα σε επίπεδο συμβουλευτικής γονέων η δωρεάν υποστήριξη από τις ψυχολόγους Καίτη Ζαχίλα και Άννα Μαρκουλάκη.
Έχουν ήδη φέτος γίνει προσπάθειες και για εξωτερικές δράσεις, όπως ο αγώνας που δόθηκε από την ομάδα Μπάσκετ «Ρέθυμνο Aegean» με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στα πλαίσια των δράσεων κοινωνικοποίησης ήταν και η φετινή αποκριάτικη γιορτή του Συλλόγου που φιλοξενήθηκε δωρεάν από τον παιδότοπο Kinderland.
Σε δύσκολους καιρούς και οικονομικές συγκυρίες ο αγώνας για δίκαιη μεταχείριση των παιδιών με αυτισμό είναι αγώνας ζωής για το Σύλλογο γονέων κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ν. Ρεθύμνου. Πρωταρχικοί μας στόχοι παραμένουν η συγκροτημένη παρέμβαση στα σχολικά πλαίσια και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων και της ένταξής τους στην κοινωνία. Άμεσος στόχος είναι η εξεύρεση πόρων για δημιουργία δομών για άτομα με αυτισμό.
Ευχόμαστε σε όλους η ελπίδα της Ανάστασης του Κυρίου να φέρει ελπίδα και προοπτική σε όλους, τους ίδιους ή «διαφορετικούς» της κοινωνίας μας. Η συμπόρευση στο Θείο Πάθος και το μήνυμα της Ανάστασης για μας σημαίνει δικαιοσύνη και ισότητα για τα άτομα με αναπηρία.