Την αντίθεση τους για την κατάργηση από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου (και όχι μόνο) των περισσότερων μαθημάτων που αφορούν τις τέχνες και τις κοινωνικές επιστήμες θα εκφράσουν μέσα από μια δράση οι εκπαιδευτικοί και μαθητές σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στις 16:00 στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη.
Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθυμνου και την εκπαιδευτικών Κοινωνικών/Οικονομικών Επιστημών και Αισθητικής Αγωγής Ρεθύμνου
αναφέρεται; .
“Πριν δύο χρόνια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με μια παγκοσμίως πρωτοφανή ενέργεια, σχεδόν εξαφάνισε από το ωρολόγιο πρόγραμμα του ελληνικού σχολείου τις Κοινωνικές Επιστήμες (Κοινωνιολογία, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών, Σύγχρονος Κόσμος – Πολίτης και Δημοκρατία) και την Αισθητική Αγωγή (Θεατρολογία, Εικαστικά, Μουσική). Η απόφαση αυτή, εκτός από το ότι έστειλε στην ανεργία εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, στέρησε και στερεί από τους μαθητές, και κατ’ επέκταση από την κοινωνία, δύο σημαντικούς τομείς παιδείας και μόρφωσης.Τέτοιος αποκλεισμός γνωστικών αντικειμένων μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα μπορεί να εντοπιστεί, καθιστώντας τη χώρα μας έκθετη σε διεθνείς οργανισμούς και ενώσεις εκπαιδευτικών. Και, αναμφίβολα, οι συνέπειες αυτής της πολιτικής επιλογής έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται και στην κοινωνία, που ένα μεγάλο τμήμα της είναι ήδη επιρρεπές σε ακραίες θεωρίες και αντικοινωνικές – αντιαισθητικές συμπεριφορές. Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και οι εκπαιδευτικοί των μαθημάτων που καταργήθηκαν ή περιορίστηκαν δραστικά (εικαστικοί, μουσικοί, θεατρολόγοι, κοινωνιολόγοι, νομικοί, οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες) αποφασίσαμε να μην αφήσουμε το ζήτημα να ξεχαστεί. Γι’ αυτό καλούμε τους πολίτες του Ρεθύμνου σε μια πρώτη «πολυδράση» το Σάββατο 19 Μαρτίου, από τις 16.00, στην Πλ. Αγνώστου Στρατιώτη. Η δράση θα έχει ως θεματικό κέντρο την ειρήνη και θα περιλαμβάνει εικαστικά
έργα διδασκόντων και μαθητών, τραγούδια, θεατρικούς διαλόγους και ποιήματα από μαθητές μας, εικαστικές δράσεις από όλους τους συμμετέχοντες, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση στους πολίτες και θα αναδειχθεί με ποικίλους τρόπους η
σημασία των μαθημάτων που καταργήθηκαν. Σας καλούμε να έρθετε το Σάββατο στην πλατεία να συζητήσουμε, να
προβληματιστούμε και να γεμίσουμε εικόνες και ακούσματα”.
Η επαφή με την τέχνη και τις κοινωνικές επιστήμες είναι αναφαίερτο δικαίωμα κάθε μαθητή
Τι μελετάει η επιστήμη της Κοινωνιολογίας;
Αντικείμενο μελέτης του μαθήματος της Κοινωνιολογίας και γενικότερα των κοινωνικών επιστημών είναι η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ( παρελθόν – παρόν). Αναλυτικότερα μελετούν:
την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ (επικοινωνία, συνεργασία ,συγκρούσεις αλληλεπίδραση μεταξύ των ατόμων).
τους ΘΕΜΕΛΙΑΚΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ (οικογένεια, σχολείο, θρησκεία, κράτος, οικονομία).
Την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ (γραφειοκρατία, κρατική εξουσία, οικονομικές συναλλαγές).
Τα ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ (εγκληματικότητα, ανεργία, οικολογικά θέματα, στερεότυπα, προκαταλήψεις αλκοολισμό, ναρκωτικά, άνιση κατανομή πλούτου κ.ά.)
Τις ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ (ταξικές, φυλετικές, έμφυλες, ρατσιστικές, εθνικές, αναπτυξιακές κ.ά.)
Την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ (δημογραφικό πρόβλημα, κοινωνικά κινήματα, αστικοποίηση, πόλεμο, ειρήνη, φιλελευθερισμό, καπιταλισμό, κράτος πρόνοιας, σοσιαλισμό, κομουνισμό, φασισμό , ναζισμό, θρησκευτικό φονταμενταλισμό κ.ά.)
Την ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ, τα ΑΤΟΜΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, τα ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ.
Γιατί είναι αναγκαία η Κοινωνιολογία και γενικότερα όλες οι Κοινωνικές Επιστήμες;
• Γιατί συμβάλλουν στη σφαιρική κατανόηση της κοινωνικής πραγματικότητας από τα παιδιά.
• Γιατί αναπτύσσουν την κριτική σκέψη τους.
• Γιατί δημιουργούν σκεπτόμενους εφήβους και αυριανούς ενεργούς πολίτες.
Γιατί καλλιεργούν την κοινωνική ενσυναίσθηση και την Κοινωνιολογική Φαντασία.
• Γιατί τα παιδιά, μέσω των μαθημάτων μας, εκπαιδεύονται στο να παρατηρούν, συνδέουν, αισθάνονται, αμφισβητούν, αντικρούουν, απορρίπτουν, οργανώνουν, συζητούν, συμμετέχουν, συνεργάζονται, υποστηρίζουν, υπερασπίζονται όλα εκείνα που αφορούν στη ζωή τους.
Τι θέλουμε να πετύχουμε μέσω αυτής της δράσης:
Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε ότι:
•Το 2020 καταργήθηκαν 2 μαθήματα από την Β΄Λυκείου (ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ). Το 2022 καταργήθηκε από την Γ΄ Λυκείου το μάθημα της ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ (κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών)και μειώθηκε κατά μία ώρα (από τρεις σε δύο ώρες) το μάθημα της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ στην Α΄ Λυκείου.
•Το πρόβλημα της έξωσης των Κοινωνικών Επιστημών είναι πρόβλημα κοινωνικό και όχι μόνο εκπαιδευτικό. Η δημοκρατία ωφελείται από την κοινωνιολογική παιδεία. Ο αγώνας για την επαναφορά των μαθημάτων αποτελεί για μας υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας/σας.
Τι είναι η Αισθητική Αγωγή;
Τα προγράμματα Αισθητικής Αγωγής βοηθούν τους μαθητές να αναπτύξουν κοινωνικές και γνωστικές δεξιότητες και να διαμορφώσουν αισθητικές αξίες που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.
Αποτελούνται από τα μαθήματα των εικαστικών, της θεατρικής αγωγής και της μουσικής.
Γιατί είναι αναγκαία η αισθητική αγωγή στην εκπαίδευση;
• Γιατί συμβάλλει στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ψυχοκινητική ανάπτυξη και έκφραση.
• Για να ενθαρρυνθεί ηαυτογνωσία και να διευκολυνθεί ηέκφραση προσωπικών προτιμήσεων και ιδεών.
• Για να αναπτυχθεί η κοινωνικοποίηση και η φιλία ανάμεσα στα παιδιά.
• Γιατί προσφέρει ποικιλία ερεθισμάτων, μέσων, τεχνικών με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με απλές έννοιες (χρώμα, σχήμα, υφή κλπ) και τη χρησιμότητά τους
• Γιατί δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες προκειμένου οι μαθητές να βιώνουν τη χαρά της δημιουργίας και της αισθητικής απόλαυσης. Η αξία της Τέχνης είναι απεριόριστη και προσφέρει μεγάλες δυνατότητες διαπαιδαγώγησης και μάθησης.
• Γιατί μέσα από τα Εικαστικά, το Θέατρο και τη Μουσική τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να καλλιεργήσουν την οπτική τους αντίληψη, την αδρά και λεπτή κινητικότητα, την καλαισθησία, τη δημιουργική έκφραση, αλλά και να αυτενεργήσουν και να αντλήσουν ικανοποίηση από την επαφή τους με τον κόσμο της τέχνης.
• Για να καταλάβει το παιδί και ο έφηβος ότι η Τέχνη δεν είναι για τους λίγους, αλλά μια μορφή έκφρασης για όλους, μια «παγκόσμια γλώσσα».
Τι θέλουμε να πετύχουμε μέσω αυτής της δράσης :
Θέλουμε να αναδείξουμε ότι :
• Η Τέχνη πρέπει να είναι αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαίδευσης σε ΟΛΕΣ τις βαθμίδες, για ΟΛΑ τα παιδιά και σε ΟΛΑ τα σχολεία.
• Η έξωση των τεχνών από τα γυμνάσια και τα λύκεια οδηγεί σε ένα στεγνό σχολείο, επικεντρωμένο μόνο στα γνωστικά αντικείμενα, στην πληροφορία και την αποστήθιση.
• Η επαναφορά της θεατρικής αγωγής σε όλες τις τάξεις του δημοτικού καθώς και η επιστροφή όλων των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο γυμνάσιο και το λύκειο θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση φαινομένων βίας και στην επικράτηση της ομαδικότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.
• Η ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών έχει ανάγκη από την έκφραση, την δημιουργία και την φαντασία.
Η συμπαράσταση – αντίδρασή σας στο πρόβλημα της έξωσης της Τέχνης και των Κοινωνικών Επιστημών, το οποίο αφορά όλους μας, θα συνδιαμορφώσει τις όποιες εξελίξεις στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Η κινητοποίηση ΟΛΩΝ ΜΑΣ θα ορίσει προς ποια κατεύθυνση θέλουμε να κινηθεί η παιδεία μας!
Οι εκπαιδευτικοί Κοινωνικών/Οικονομικών Επιστημών και Αισθητικής Αγωγής του ν. Ρεθύμνου