Σε μείζον πρόβλημα για τους φοιτητές αναδεικνύεται η εξασφάλιση στέγης. Εκτός από τους φοιτητές των οποίων οι οικογένειες μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν ενοίκιο για μια γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι αλλά δεν βρίσκουν, υπάρχουν και οι εκατοντάδες των φοιτητών που οι οικογένειες τους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και στρέφονται στη φοιτητική εστία για να εξασφαλίσουν ένα δωμάτιο και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους αν είναι παλιοί φοιτητές ή να τις ξεκινήσουν αν πρόκειται για πρωτοετείς.
Η οικονομική κρίση έχει βαθιά επηρεάσει το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας και φέτος ο αριθμός των αιτήσεων για στέγη στις φοιτητικές εστίας της πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Στα γραφεία της Φοιτητικής Μέριμνας στου Γάλλου είχαν κατατεθεί μέχρι χθες 1.917 αιτήσεις. Ο αριθμός αυτός αφορά μόνο φοιτητές παλαιοτέρων ετών και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο όταν θα αρχίσει η κατάθεση αιτήσεων από τους νεοεισαχθέντες φοιτητές στις πανεπιστημιακές σχολές του Ρεθύμνου. Το σύνολο των νεοεισαχθέντων φοιτητών είναι περίπου 2.000 και ένας αριθμός απ’ αυτούς σίγουρα θα χρειαστεί ένα δωρεάν φοιτητικό δωμάτιο.
Να σημειωθεί ότι πέρσι ο συνολικός αριθμός αιτήσεων για φιλοξενία στις δυο φοιτητικές εστίες ήταν 1.906, εκ των οποίων οι 1.426 αφορούσαν παλιούς φοιτητές. Φέτος είναι δηλαδή αυξημένος κατά 500 ο αριθμός αιτήσεων των παλαιών φοιτητών.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη του τμήματος σπουδών και υπεύθυνη της Φοιτητικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, κ. Μαρία Γιαννούλη, η οποία μίλησε για το θέμα στα «Ρ.Ν.», η αυξημένη κατάθεση αιτήσεων για δωρεάν φοιτητική στέγη οφείλεται στον μεγαλύτερο βαθμό στις αυξημένες οικονομικές ανάγκες των οικογενειών αλλά και σ’ ένα βαθμό στο γεγονός πως η κατάθεση των αιτήσεων γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας της φοιτητικής μέριμνας και άρα είναι πιο εύκολη η διαδικασία. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ίδια, δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου παιδιά ζητούν να φιλοξενηθούν σε κάποιο από τα δωμάτια των εστιών, επειδή αδυνατούν να βρουν ένα σπίτι.
«Οι αιτήσεις οι περσινές ήταν 2.168 για Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Στο Ρέθυμνο οι περσινές αιτήσεις στέγασης ήταν 1.426 για τους παλιούς και συνολικά για όλους μαζί ήταν 1.906.
Φέτος, οι αιτήσεις μόνο από παλιούς φοιτητές, για σίτιση και στέγαση, είναι 1.917. Αυτή είναι η διαφορά. Τώρα είναι 500 αιτήσεις παραπάνω» σημείωσε η κ. Γιαννούλη.
Η υπεύθυνη της Φοιτητικής Μέριμνας ερμηνεύοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα αυξημένα αιτήματα για φιλοξενία στις φοιτητικές εστίες, τονίζει:
«Εκτιμούμε πως αυτό συμβαίνει βεβαίως επειδή οι ανάγκες των οικογενειών έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Οι περισσότερες από τις φορολογικές δηλώσεις των φοιτητών που εξετάζουμε διαπιστώνουμε ότι αφορούν εισοδήματα πολύ πιο κάτω από αυτά που συναντούσαμε άλλες χρονιές».
Η κ. Γιαννούλη αναφέρεται όμως και στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση στέγης και οι οικογένειες που αναζητούν να ενοικιάσουν σπίτι στην πόλη.
«Πέρυσι αλλά και φέτος είχαμε περιστατικά όπου ήρθαν εδώ γονείς και φοιτητές λέγοντας πως δεν μπορούν να βρουν σπίτι κι αν μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε εμείς στις εστίες του Πανεπιστημίου. Αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα και το βλέπουμε. Υπάρχει έντονο το πρόβλημα σε όλη την Κρήτη που νομίζω πως οφείλεται στον τουρισμό».
Και προσθέτει η κ. Γιαννούλη: «Εκτιμούμε ότι η αύξηση του αριθμού των αιτήσεων οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στο ηλεκτρονικό σύστημα που υπάρχει εδώ και δύο χρόνια, καθώς τώρα πλέον είναι πολύ πιο εύκολο να καταθέσει κανείς την αίτησή του. Εμείς προσπαθούμε να βελτιώνουμε καθημερινά την ηλεκτρονική μας πλατφόρμα, ώστε η εξυπηρέτηση των φοιτητών να είναι πολύ πιο εύκολη και να συνεχίσουν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους από το σπίτι χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν σε τεράστιες ουρές», αναφέρει.
Τα προβλήματα στις φοιτητικές εστίες του Ρεθύμνου
Στο Ρέθυμνο οι φοιτητές του πανεπιστημίου Κρήτης φιλοξενούνται σε δύο φοιτητικές κατοικίες. Η φοιτητική κατοικία, μια από τις φοιτητικές εστίες, βρίσκεται εντός της πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου. Αποτελείται από δύο κτιριακά συγκροτήματα και έχει δυναμικότητα 143 δίκλινων δωματίων. Το φοιτητικό πολιτιστικό κέντρο «ΞΕΝΙΑ», που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, φιλοξενεί φοιτητές σε 29 δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια. Ωστόσο, μαζί με τον αυξημένο αριθμό αιτήσεων που κατατίθενται και φέτος στη Φοιτητική Μέριμνα, αυξημένα είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι δύο εστίες του πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο. Ανεπαρκής φύλαξη, ελλιπής συντήρηση των δωματίων, έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικά είναι ορισμένα από τα ζητήματα που «ταλανίζουν» τους φοιτητές αλλά και τους εργαζόμενους της Μέριμνας, οι οποίοι προσπαθούν με όποιους τρόπους έχουν να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες.
«Τα προβλήματα που υπάρχουν στις φοιτητικές εστίες είναι αρκετά. Αρχικά, η φύλαξη του χώρου, η οποία αυτή τη στιγμή είναι ανεπαρκής. Εδώ υπάρχει ένας μόνο φύλακας, ο οποίος βρίσκεται στη μπροστινή είσοδο των εστιών, ενώ στο «ΞΕΝΙΑ» δεν υπάρχει κανένας φύλακας. Η ασφάλεια των φοιτητών είναι βασική για εμάς και προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο. Έχουμε ζητήσει ακόμα ένα άτομο στη διαχείριση των εστιών, καθώς εμείς είμαστε λίγοι για όλο αυτόν τον όγκο δουλειάς που πρέπει να καλυφθεί. Στο τμήμα συντήρησης αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ηλεκτρολόγοι και ένας υδραυλικός, οι οποίοι προσπαθούν να προλαμβάνουν ό,τι συμβαίνει τόσο στο «ΞΕΝΙΑ» όσο και στην εστία του Γάλλου. Ο υδραυλικός του χρόνου θα πάρει σύνταξη και δεν γνωρίζουμε καν αν θα αναπληρωθεί και πότε. Υπάρχουν επίσης παράπονα για δωμάτια που είναι σε αρκετά κακή κατάσταση, αλλά είναι λογικό ότι δεν μπορεί ένα άτομο να είναι ταυτόχρονα σε τόσα σημεία και να τα βλέπει όλα. Ζητήσαμε από το πρόγραμμα να βελτιωθεί και το wifi στην εστία του Γάλλου, να μπει δηλαδή μια τρίτη κεραία ώστε να έχουν δίκτυο όλα τα δωμάτια. Αυτή τη στιγμή σαν πανεπιστήμιο έχουμε μεγάλες ανάγκες και από προσωπικό και από υλικά. Δεν υπάρχει η μέριμνα που θα θέλαμε να υπάρχει γενικά στα πανεπιστήμια της χώρας. Για να είμαστε σωστοί θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον ένας άνθρωπος σε κάθε ειδικότητα. Έχουμε κενά, τα οποία σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε. Το βλέπουμε, το κοιτάζουμε, πολλές φορές βρίσκουμε τοίχο. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να τα καλύψουμε όλα, αν και είναι δύσκολο πολλές φορές να γίνει αυτό και κάποια μένουν για την επόμενη χρονιά σαν εκκρεμότητες», εξηγεί η κ. Γιαννούλη.
«Να γίνονται έγκαιρα οι αιτήσεις από τους φοιτητές»
Η προϊσταμένη της Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο τόνισε, επιπλέον, την ανάγκη οι φοιτητές να καταθέτουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους για σίτιση και στέγαση και να μην περιμένουν να το κάνουν την τελευταία στιγμή, καθώς είναι πολύ πιθανό να «χάσουν» την προθεσμία, μη έχοντας τελικά τη δυνατότητα να έχουν τις δωρεάν αυτές παροχές από το πανεπιστήμιο. Η ίδια συμβουλεύει τους φοιτητές να απευθύνονται στη Φοιτητική Μέριμνα για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν, καθώς και να ενημερώνονται για τα νέα που τους αφορούν, μέσα από την ιστοσελίδα της Μέριμνας στο διαδίκτυο.
«Ολοκληρώνουμε τον προγραμματισμό για τους παλιότερους φοιτητές τώρα και θα ανοίξει αμέσως μετά το σύστημα και για τους πρωτοετείς, επειδή είναι αδύνατο να μπουν όλοι μαζί. Ξεκινάμε τη σίτιση και τη στέγαση των παλιότερων, επειδή είναι και περίοδος εξεταστικής και όταν ολοκληρωθούν στο υπουργείο οι εγγραφές των πρωτοετών, υπάρχει μια προθεσμία για τις αιτήσεις σίτισης και στέγασης. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς είναι ότι πρέπει να βγάλουμε αποτελέσματα για τη σίτιση και τη στέγαση γρήγορα. Το εξάμηνο και τα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει, εμείς πρέπει να δούμε ένα όγκο αιτήσεων που δεν προλαβαίνουμε να επεξεργαστούμε όταν είναι μεγάλος, αφού τελειώσουμε με τους παλιούς έχουμε τους πρωτοετείς και θέλουμε δέκα μέρες το πολύ να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα της στέγασης των πρωτοετών που είναι 83.
Πολλοί δεν προλαβαίνουν, αφού μέχρι να προσαρμοστούν να κάνουν την εγγραφή τους, πρέπει να σκεφτούν ταυτόχρονα την αίτηση σίτισης και στέγασης. Αν κάποιοι έχουν βρει σπίτι, τη σίτιση την αφήνουν για λίγο αργότερα. Στο λίγο αργότερα χάνεται η προθεσμία. Εμείς ερχόμαστε στη δύσκολη θέση να πούμε ότι τέλειωσε η προθεσμία. Για εμάς είναι το ίδιο πράγμα, βέβαια θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο αν είναι πολλές οι αιτήσεις, αλλά είναι πιο εύκολο να πεις ότι αυτοί που είναι μέχρι τόσα μόρια μπορούμε να τους πάρουμε, γιατί τόσα είναι τα χρήματά μας παρά να πούμε ότι δεν παίρνουμε κανέναν. Λήγει η προθεσμία, πέφτει το σύστημα και μετά δεν μπορούμε να παραλάβουμε χειρόγραφες αιτήσεις. Δεν κάνουμε εξαιρέσεις, γιατί αδικούν. Από μια άποψη, είναι κακό που δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις σε περιπτώσεις ανάγκης γιατί δεν είναι τόσο ανθρώπινο, αλλά όταν αρχίσουμε να κάνουμε εξαιρέσεις θα χαθούμε. Κινδυνεύουμε και να αδικήσουμε τελικά και να μην είμαστε σωστοί στις διαδικασίες».
Την ίδια στιγμή τα χρήματα για τη σίτιση των φοιτητών στο Ρέθυμνο αντιστοιχούν σε 948.000 ευρώ ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να σιτίζονται 1.544 φοιτητές τον χρόνο. Συχνά, πάντως, σιτίζονται περισσότεροι φοιτητές από τη Μέριμνα, επειδή κάποιοι από αυτούς δεν προχωρούν τις διαδικασίες για ενεργοποίηση του δικαιώματος σίτισης που τους δίνεται, με αποτέλεσμα άλλοι φοιτητές να παίρνουν τη θέση τους.