Δυο βλάβες, η μια σε αγωγό της ΔΕΥΑΡ και η άλλη στο δίκτυο ύδρευσης του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, ήταν αρκετές για να επανέλθει στην επιφάνεια ο κίνδυνος λειψυδρίας που απειλεί την πόλη και τους οικισμούς του Ρεθύμνου. Η ανεξέλεγκτη σπατάλη του νερού από τους πολίτες, σε συνδυασμό με τη μείωση του ποσοστού των βροχοπτώσεων τον περσινό χειμώνα, αλλά και την αυξημένη ζήτηση που παρατηρήθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι αιτίες που έχουν σημάνει «συναγερμό», καθώς οι διαθέσιμοι υδατικοί πόροι από τις πηγές της Αργυρούπολης και τη λίμνη Κουρνά, έχουν περιοριστεί δραματικά.
Συγκεκριμένα, η παροχή νερού στις πηγές της Αργυρούπολης είναι μειωμένη κατά 50% περίπου ενώ η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες, τόσο λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης, όσο και λόγω των τεράστιων ποσοτήτων υδάτων που καταναλώνονται για καλλιέργειες και άλλες χρήσεις, από αγρότες και επιχειρηματίες.
Η μείωση των ποσοτήτων από τις πηγές Αργυρούπολης έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της τροφοδότησης της πόλης του Ρεθύμνου από τη λίμνη Κουρνά, καθώς ποσοστό άνω του 80% του νερού που φτάνει στις βρύσες των κατοικιών προέρχεται από τον Κουρνά.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, όλα τα προηγούμενα χρόνια η τροφοδότηση της πόλης από τη λίμνη Κουρνά έφτανε το ανώτερο στο 40-50%, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό, τόσο όσον αφορά την ποιότητα (το νερό από τις πηγές Αργυρούπολης διαθέτει καλύτερα χαρακτηριστικά) όσο και την ποσότητα, διότι η στάθμη της λίμνης Κουρνά έχει μειωθεί, επομένως δεν αποκλείεται στο προσεχές μέλλον να καταστεί μη εφικτή η παροχή νερού από τη λίμνη.
Η «εμπλοκή» στις εργασίες συντήρησης-επισκευής
Ως αποτέλεσμα της μεγάλης «εξάρτησης» που έχει πλέον το Ρέθυμνο από τους υδατικούς πόρους της λίμνης Κουρνά, περιοχές έμειναν χθες χωρίς νερό, καθώς παρουσιάστηκε πρόβλημα στην προγραμματισμένη αποκατάσταση της βλάβης σε αγωγό που μεταφέρει το νερό από τον Κουρνά στο ταχυδιυλιστήριο στα Δράμια. Σύμφωνα με στελέχη του «Ο.Α.Κ.» στο Ρέθυμνο, παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην εκκένωση του δικτύου ύδρευσης, με αποτέλεσμα μέχρι αργά χθες το μεσημέρι να ήταν αδύνατη η διόρθωση της βλάβης στον αγωγό. Οι άνθρωποι του «Ο.Α.Κ.» εκτιμούσαν ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ θα μπορούσαν να επέμβουν στο σημείο που υπήρχε η τρύπα στον αγωγό, ωστόσο επειδή είχαν μεσολαβήσει πολλές ώρες, είχε αρχίσει να επηρεάζεται το σύστημα ομαλής υδροδότησης της πόλης του Ρεθύμνου και ορισμένες περιοχές έμειναν χωρίς νερό, διότι άδειασαν οι δεξαμενές.
Επιπλέον, η ΔΕΥΑΡ, ταυτόχρονα με τον «Ο.Α.Κ.» είχε προγραμματίσει χθες επισκευή σε αγωγό του δικού της δικτύου ύδρευσης (μετά την παραλία Επισκοπής), με αποτέλεσμα για λίγες ώρες να διακοπεί η κανονική ροή υδροδότησης. Σύμφωνα με τον διευθυντή της δημοτικής επιχείρησης, η βλάβη επισκευάστηκε χθες το μεσημέρι, κατά τον προγραμματισμένο χρόνο, ωστόσο το πρόβλημα υδροδότησης παρουσιάστηκε εξαιτίας της εμπλοκής στη διαδικασία αποκατάστασης της ζημιάς στον αγωγό του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.
Όπως διαβεβαιώνουν στελέχη του «Ο.Α.Κ.» και της ΔΕΥΑΡ η υδροδότηση της πόλης θα εξελιχθεί με κανονικούς ρυθμούς από σήμερα, ωστόσο το γεγονός ότι ο κίνδυνος λειψυδρίας επανέρχεται κάθε τόσο, προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
«Η στάθμη των πηγών Αργυρούπολης έχει υποχωρήσει σημαντικά και πλέον είναι πολύ μεγάλη η εξάρτηση από τη λίμνη Κουρνά, σε ποσοστό άνω του 80%. Υπάρχει πρόβλημα και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι κινδυνεύει η πόλη να μείνει από νερό», δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής του «Ο.Α.Κ.» Ρεθύμνου, Βαγγέλης Μαμαγκάκης.
Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΡ, Γιώργος Παπαδάκης, από την πλευρά του ανέφερε ότι η δημοτική επιχείρηση έχει προχωρήσει ήδη σε παρεμβάσεις στην Αργυρούπολη σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η παροχετευτικότητα στο δίκτυο ύδρευσης από τις πηγές, αλλά και να περιοριστεί στο ελάχιστο το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης σπατάλης νερού.
Και οι δυο, πάντως, σημειώνουν ότι με δεδομένη την αύξηση στη ζήτηση και τη μείωση στις ποσότητες, οι πολίτες θα πρέπει να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση του σημαντικότερου φυσικού αγαθού.