Οι περικοπές στους μισθούς δημάρχων, αντιδημάρχων καθώς και περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών αλλά και προέδρων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, που ήδη είχαν αρχίσει από το 2011 στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, κορυφώθηκαν με το τέλος του 2012 στο πλαίσιο της Δημοσιονομικής Προσαρμογής και οι απολαβές τους από τον πρώτο μήνα του 2013 θα είναι επιπλέον κουτσουρεμένες.
Ωστόσο, η προσπάθεια περιστολών των δαπανών των δήμων, στην οποία θεωρητικά προσβλέπει το κράτος με τις μειώσεις των αντιμισθιών των αιρετών, μάλλον τραγέλαφο θυμίζει, αφού δίνει και εναλλακτικές λύσεις για τις απολαβές τουλάχιστον στις περιπτώσεις των αντιδημάρχων εάν είναι πρόσωπα που υπηρετούν στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως επίσης και στις περιπτώσεις των άμισθων αντιδημάρχων, σύστημα που θα εφαρμοστεί πρώτη φορά, εφόσον είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την τελευταία μέρα του 2012 (31/12) ρυθμίζονται όλες οι αλλαγές που αφορούν τα σχετικά με τις αποζημιώσεις των αιρετών ζητήματα.
Με βάση τις αποδοχές του γενικού γραμματέα Υπουργείου, οι νέες αποδοχές (μεικτές) των δημάρχων, διαμορφώνονται από 1-1-2013 ως εξής:
1. Δήμαρχοι άνω 100.000 κατοίκων 4.275,00 ευρώ μεικτά.
2. Δήμαρχοι 20.000-100.000 κατοίκων 3.420,00 ευρώ μεικτά. (Δήμαρχος Ρεθύμνου).
3. Δήμαρχοι κάτω των 20.000 κατοίκων 2.565,00 ευρώ μεικτά (Δήμαρχοι Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου, Ανωγείων, Μυλοποτάμου).
Να σημειωθεί ότι στις παραπάνω αποδοχές γίνονται κρατήσεις 22% και καταβάλλεται φόρος 20%. Έτσι, ο καθαρός μισθός π.χ. του δημάρχου Ρεθύμνου δεν θα ξεπερνά τα 1.600-1.650 ευρώ.
Αντίστοιχα μειώνονται και οι αποδοχές των αντιδημάρχων αλλά ακόμα δραστικότερη είναι η μείωση των αποδοχών των προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων.
Οι αντιδήμαρχοι θα λαμβάνουν το 50% του μισθού του δημάρχου. Ειδικότερα, οι αποδοχές τους από 1.1.2013 διαμορφώνονται ως εξής:
Αντιδήµαρχοι άνω 100.000 κατοίκων 2.137,50 ευρώ μεικτά.
Αντιδήµαρχοι 20.000-100.000 κατοίκων 1.710 ευρώ μεικτά (αντιδήμαρχοι Μητροπολιτικού Δήμου Ρεθύμνου).
Αντιδήµαρχοι κάτω των 20.000 κατοίκων 1.282,50 ευρώ μεικτά (αντιδήμαρχοι των τεσσάρων άλλων δήμων του νομού).
Δεδομένων των κρατήσεων και των φόρων, ο καθαρός μισθός του αντιδημάρχου Ρεθύμνου θα περιοριστεί στα 1.200 ευρώ περίπου.
Ωστόσο, δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου που διοριστούν ως αντιδήμαρχοι έχουν το δικαίωμα να λάβουν άδεια άνευ αποδοχών για το σύνολο της αντιδημαρχιακής θητείας τους και να επιλέξουν κατά την κρίση τους είτε τις απολαβές της οργανικής τους θέσης είτε την αντιμισθία που προβλέπεται για τη νέα τους θέση. Και γίνεται σαφές ότι η επιλογή θα αφορά την θέση που προβλέπει μεγαλύτερο μισθό. Στην πρώτη περίπτωση δε, οι δαπάνες μισθού και ασφαλιστικών εισφορών θα επιβαρύνουν τους δήμους τους.
Ακόμα αυστηρότερες είναι οι περικοπές των απολαβών στους προέδρους των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, που αποσυνδέονται πλέον από αυτές των δημάρχων και των περιφερειαρχών αντίστοιχα και μειώνονται από 1-1-2013, κατά 50%. Έτσι, ο μισθός του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, θα περιοριστεί μόλις στα 720 ευρώ μεικτά. Εδώ, σαφώς αναφέρεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ότι εάν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τοποθετηθεί δημόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλος Ν.Π.Ι.Δ. δεν παίρνει άδεια άνευ αποδοχών για το σύνολο της θητείας του αλλά μόνο 60 μέρες ετησίως, παραμένει στην οργανική του θέση απ’ όπου και θα πληρώνεται.
Αναλυτικά
• Στα 1.600 ευρώ οι απολαβές του δημάρχου Ρεθύμνης και στα 1.250 ευρώ των αντιδημάρχων
• Μικρός ο περιορισμός των δαπανών των ΟΤΑ εφόσον δίνεται δικαίωμα σε αντιδημάρχους που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ήυπάλληλοι του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα να επιλέγουν τις αποδοχές
της οργανικής τους θέσης που όμως θα τις επιβαρύνονται οι δήμοι
• Ασάφεια και ερωτηματικά για τους άμισθους αντιδημάρχους
Ούτε ελκυστικές ούτε περιζήτητες οικονομικά είναι πλέον οι έμμισθες θέσεις των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι αποδοχές τους, όπως διαμορφώνονται με το νέο έτος, είναι αισθητά μικρότερες σε σχέση με κείνες που έπαιρναν στην αρχή της τρέχουσας τετραετούς θητείας τους και όπως καθορίστηκαν από το Πρόγραμμα «Καλλικράτης».
Σημαντικές είναι οι αλλαγές στις αντιμισθίες των δημάρχων, αντιδημάρχων, προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων όπως επίσης και σε αυτές των περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών και προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων. Οι αποζημιώσεις τους, που θα ισχύσουν από τον πρώτο μήνα του 2013, ορίζονται σαφώς με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε την τελευταία μέρα του 2012.
Να σημειωθεί επίσης ότι καταργούνται πλήρως από την 1/1/2013 οι αποζημιώσεις των μελών των δημοτικών συμβουλίων και κάθε είδους επιτροπών δημοτικών συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις σχετικές συνεδριάσεις.
Μειωμένες όμως θα είναι και οι αποδοχές των εργαζομένων στους δήμους, καθώς καταργούνται πλήρως, όπως σε όλο το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας.
Σχετικά με το ποσόν της αντιμισθίας που θα λαμβάνουν οι αιρετοί, λαμβανομένων υπ’ όψιν των μειώσεων των αποδοχών των γενικών γραμματέων Υπουργείων που είχαν αποφασιστεί από το Νοέμβριο και θα ισχύσουν από 1.1.2013 και σε συνάρτηση με τους οποίους καθορίζονται οι αποζημιώσεις των δημάρχων, ορίζονται τα εξής:
Η αντιμισθία των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων είναι ισόποση με το σύνολο των πάσης φύσης αποδοχών του γενικού γραμματέα Υπουργείου.
Η αντιμισθία των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό από 20.0000 έως 100.000 κατοίκους, είναι ισόποση με το 80% των αποδοχών του γενικού γραμματέα Υπουργείου. Εδώ εμπίπτει η περίπτωση του δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου Ρεθύμνου.
Η αντιμισθία των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων είναι ισόποση με το 60% των αποδοχών του γενικού γραμματέα Υπουργείου. Εδώ εμπίπτουν οι περιπτώσεις των δημάρχων των τεσσάρων άλλων δήμων του νομού.
Υπ’ όψιν ότι οι μεικτές αποδοχές:
Του γενικού γραµµατέα Υπουργείου έχουν μειωθεί στα 4.750 ευρώ μεικτά.
Του γενικού γραµµατέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης επίσης στα 4.750 ευρώ.
Του περιφερειάρχη στα 4.275 ευρώ.
Του αντιπεριφερειάρχη στα 3.206,25 ευρώ.
Με βάση τις αποδοχές του γενικού γραμματέα Υπουργείου, οι νέες αποδοχές (μεικτές) των δημάρχων, διαμορφώνονται από 1-1-2013 ως εξής:
1. Δήμαρχοι άνω 100.000 κατοίκων 4.275,00 ευρώ μεικτά.
2. Δήμαρχοι 20.000-100.000 κατοίκων 3.420,00 ευρώ μεικτά. (Δήμαρχος Ρεθύμνου).
3. Δήμαρχοι κάτω των 20.000 κατοίκων 2.565,00 ευρώ μεικτά (Δήμαρχοι Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου, Ανωγείων, Μυλοποτάμου).
Να σημειωθεί ότι στις παραπάνω αποδοχές γίνονται κρατήσεις 22% και καταβάλλεται φόρος 20%. Έτσι, ο καθαρός μισθός του δημάρχου Ρεθύμνου θα κυμανθεί στα 1.600 ευρώ περίπου.
Αντίστοιχα μειώνονται και οι αποδοχές των αντιδημάρχων αλλά ακόμα δραστικότερη είναι η μείωση των αποδοχών των προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων.
Οι αντιδήμαρχοι θα λαμβάνουν το 50% του μισθού του δημάρχου. Ειδικότερα, οι αποδοχές τους από 1.1.2013 διαμορφώνονται ως εξής:
Αντιδήμαρχοι άνω 100.000 κατοίκων 2.137,50 ευρώ μεικτά.
Αντιδήμαρχοι 20.000-100.000 κατοίκων 1.710 ευρώ μεικτά (αντιδήμαρχοι Μητροπολιτικού Δήμου Ρεθύμνου).
Αντιδήμαρχοι κάτω των 20.000 κατοίκων 1.282,50 ευρώ μεικτά (αντιδήμαρχοι των τεσσάρων άλλων δήμων του νομού).
Ο καθαρός μισθός του αντιδημάρχου Ρεθύμνου θα περιοριστεί στα 1.200 ευρώ περίπου.
Οι αποδοχές των προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων, όπως και των προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων, αποσυνδέονται πλέον από αυτές των δημάρχων και των περιφερειαρχών αντίστοιχα και μειώνονται από 1-1-2013, κατά 50%.
Οι νέες αποδοχές των παραπάνω, διαμορφώνονται ως εξής:
Πρόεδροι Περιφερειακών Συμβουλίων 1.125 ευρώ μεικτά, από 2.250.
Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων άνω των 100.000 κατοίκων 900 ευρώ μεικτά από 1.800.
Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων από 20.000-100.000 κατοίκους 720 ευρώ μεικτά από 1.440 (Πρόεδρος Δ.Σ. Δήμου Ρεθύμνου).
Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων κάτω των 20.000 κατοίκων 540 ευρώ μεικτά από 1.080 (Πρόεδροι Δ.Σ. των άλλων τεσσάρων δήμων του νομού).
Όμως, στην περίπτωση των αντιδημάρχων, εφόσον πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους, υπαλλήλους Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, δήμων με πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους (όπως οι δήμοι του Ρεθύμνου) η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, τους δίνει το δικαίωμα να επιλέξουν, είτε τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης είτε την αντιμισθία που αναφέρθηκε παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση οι αντίστοιχες δαπάνες και οι ασφαλιστικές εισφορές θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του δήμου τους. Από την θέση τους στο Δημόσιο τους χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για το σύνολο της αντιδημαρχιακής τους θητείας.
Στην περίπτωση των προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων, όταν πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους, υπαλλήλους Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, παραμένουν ως εργαζόμενοι στην θέση τους, τους χορηγείται ειδική άδεια μόνο 60 ημερών και τους καταβάλει η υπηρεσία τους το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους.
Όσον αφορά τις περιπτώσεις εκείνες, όπου είτε αντιδήμαρχος είτε πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, είναι συνταξιούχος, δεν θα λαμβάνει αποδοχές και από τις δυο θέσεις αλλά του δίνεται το δικαίωμα να επιλέξει είτε την σύνταξή του είτε την αντιμισθία που αναφέραμε παραπάνω.
«Καινοτομία» αποτελεί η ρύθμιση που αφορά την μείωση του αριθμού των έμμισθων αντιδημάρχων ανάλογα με τον πληθυσμό των δήμων. Στον μητροπολιτικό Δήμο Ρεθύμνου μόνον τρεις από τους πέντε θα είναι οι έμμισθοι, στον Δήμο Ανωγείων μόνο ένας και στους τρεις άλλους δήμους του νομού μόνο οι δυο αντιδήμαρχοι θα λαμβάνουν αντιμισθία.
Να σημειώσουμε ότι σήμερα ο Δήμος Ρεθύμνου έχει πέντε αντιδημάρχους με τα πληθυσμιακά κριτήρια προ της τελευταίας απογραφής, αλλά βάσει του πληθυσμού της νέας απογραφής, που όμως δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί κάτι που θα γίνει τους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες (με τεράστια καθυστέρηση), ο μητροπολιτικός μας Δήμος θα έχει έξι αντιδημάρχους.
Ειδικότερα, από το σύνολο των αντιδημάρχων που προβλέπονται ανά δήμο πληθυσμιακά, ο αριθμός των δικαιουμένων αντιμισθία, ορίζεται ως εξής:
Σε δήμους με αριθμό αντιδημάρχων έως δύο δικαιούται αντιμισθίας μόνο ο ένας (όπως ο Δήμος Ανωγείων), έως τέσσερις δικαιούται αντιμισθίας μόνο οι δυο (όπως οι τρεις δήμοι του Ρεθύμνου πλην του μητροπολιτικού), έως πέντε δικαιούται αντιμισθίας μόνο οι τρεις (όπως στον Μητροπολιτικό Δήμο Ρεθύμνου), έως έξι οι τέσσερις, έως οκτώ οι πέντε, έως εννέα οι έξι, από δέκα έως δώδεκα οι επτά και από δεκατρείς και άνω αντιμισθίας δικαιούται οι οκτώ. Άρα, σύμφωνα με αυτήν την παράγραφο της Π.Ν.Π. θα υπάρχουν και άμισθοι αντιδήμαρχοι. Καλόπιστα διαβάζοντάς το κάποιος θεωρεί πως αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο των περιστολών των δαπανών των δήμων.
Ωστόσο, άλλη παράγραφος της ίδιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προκαλεί εύλογα ερωτηματικά εφόσον προβλέπει ότι: «Τα αιρετά όργανα που δεν δικαιούται αντιμισθίας και είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ ή υπάλληλοι Ν.Π.Ι.Δ. λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης και οι δαπάνες αυτές, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές, βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου ΟΤΑ».
Αυτή η αντίφαση προκαλεί ερωτηματικά και όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Παπαδουράκης είναι ένα ζήτημα ανοικτό που χρήζει διευκρίνησης από τα συναρμόδια υπουργεία, γιατί πως είναι δυνατόν, ας πούμε, να τοποθετεί ως άμισθο έναν αντιδήμαρχο ο δήμαρχος, όπως του ορίζει το κεντρικό κράτος, αλλά στην περίπτωση που θα είναι δημόσιος υπάλληλος θα λαμβάνει τις αποδοχές της εργασίας του και μάλιστα επιβαρύνοντας τον δήμο;
Ουσιαστικά, ως άμισθοι αντιδήμαρχοι αν πει κάποιος ότι κυριολεκτεί κι αν έχει στόχο τον περιορισμό των δαπανών των δήμων, και με δεδομένες τις πολλές ώρες απασχόλησης που χρειάζονται τα καθήκοντα του αντιδημάρχου, θα πρέπει να επιλέγονται επιχειρηματίες…