Δριμύ κατηγορώ κατά του πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου Κρήτης, Ευρυπίδη Στεφάνου, απευθύνει με επιστολή του ο καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης, με αφορμή τον απολογισμό του κ. Στεφάνου επί πρυτανείας του, τον οποίο πρόσφατα δημοσίευσε.
Ο κ. Παλλήκαρης απευθυνόμενος στον πρώην πρύτανη του καταλογίζει απουσία έργου στη διάρκεια της θητείας του αλλά τον κατηγορεί και για ψευδείς αναφορές για το πρόσωπο του, σε σχέση με το ΚΕΜΕ και το ΒΕΜΜΟ.
Ο κ. Παλλήκαρης κατηγορεί επίσης τον κ. Στεφάνου ότι την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του εισερχόμενος στο γραφείο του πρύτανη και βλέποντας το κάδρο με τη φωτογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου μίλησε απαξιωτικά και προσβλητικά λέγοντας ότι θα κατεβάσει την εικόνα.
Τέλος ο καθηγητής Ι. Παλλήκαρης κατηγορεί τον πρώην πρύτανη ότι ακύρωσε διαδικασία βράβευσης του καλύτερου ερευνητή του πανεπιστημίου Κρήτης, όταν τα μέλη της επιτροπής που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό επέλεξαν τον κ. Παλλήκαρη.
Στην ανοιχτή επιστολή του με τίτλο «Προς τον εις Κύπρον αποδράσαντα, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης», ο κ. Παλλήκαρης αναφέρει:
«Αγαπητέ κύριε Στεφάνου,
παρότι που ήμουν πάντα κατά των έσω ακαδημαϊκών αντιπαραθέσεων που δημοσιοποιούνται ΕΙΣ βάρος του πανεπιστημίου και ποτέ δεν κατηγόρησα δημόσια ούτε ιδιωτικά συνάδελφο, ακόμη και σε εποχές που ελοιδορούμουν από συγκεκριμένα κέντρα που είχαν στόχο ουσιαστικά να χτυπήσουν όχι εμένα (γιατί ανήκω στη διεθνή επιστημονική κοινότητα από την οποία και κρίνομαι) αλλά το ίδιο το πανεπιστήμιο και να αποσταθεροποιήσουν το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, προκαλώντας μεγάλη ζημιά και στα δύο. Επειδή και οι δυο ανήκουμε πλέον στα πανεπιστημιακά χρονικά του πανεπιστημίου μας, δεν μπορώ να μην σχολιάσω για ιστορικούς αλλά και ακαδημαϊκούς λόγους τα γραφόμενά σας (στα οποία μας «μιλάτε» για τα κατά τη γνώμη σας επείγοντα αλλά όχι για τα σημαντικά).
Επί του απολογισμού σας:
Α) Αντί ουσιαστικών οργανωτικών, επιστημονικών, διοικητικών αλλά και κοινωνικό-πολιτιστικών επιτευγμάτων που θα έπρεπε να στοχεύσετε στην πρυτανεία σας, εστιάσατε σε όποιον δεν ήταν της προσωπικής σας αρεσκείας και ομοτράπεζος σας. Όπως προφανώς σας διαφεύγει, ο Όσκαρ Ουάιλντ συνήθιζε να λέει ότι «το χειρότερο από το να μιλούν άσχημα για σένα είναι να μη μιλούν καθόλου για σένα», και το πετύχατε. Αυτό αποδεικνύει, τουλάχιστον, ανασφάλεια και κενότητα ως προς τα δικά σας μη «πεπραγμένα», που μετά από αρκετό καιρό θυμηθήκατε να παρουσιάσετε στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αντίθετα από ό, τι σπεύδατε να κάνετε στις εφημερίδες και στα κανάλια.
Κύριε Στεφάνου, είναι καιρός να εφεύρετε τον εαυτό σας και να απολογείσθε για το δικό σας έργο και όχι για το παρελθόν της δικής μου πρυτανείας, εκτός και αν αυτό σας γοητεύει.
Β) Σχετικά με το ΒΕΜΜΟ (Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης -ΙΟΟ), είναι γνωστό τοις πάσι ότι με την ανατροπή ειλημμένων αποφάσεων (αλήθεια σε ποιο άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα συνέβη αυτό;) που ενεργήσατε και που ως επινίκια περιγράφετε ανερυθρίαστα στην απολογία σας, το πανεπιστήμιο Κρήτης έχασε εξαιτίας σας 10 εκατομμύρια ευρώ (τόσα όσα έλαβαν έκαστο από τα άλλα δυο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού για αντίστοιχα κτηριακά έργα) που ήταν αρκετά και μάλιστα περίσσευαν για την μετεγκατάσταση των σχολών του, όπως και για το ΚΕΜΕ. Ειρήσθω εν παρόδω, η σημαντικότητα του ΒΕΜΜΟ είναι εγνωσμένη παγκοσμίως και δυστυχώς σήμερα, ενώ ιδρύονται αντίστοιχα ινστιτούτα σε ξένες χώρες με το όνομά μου, εδώ είναι ακόμη ζητούμενο για την αναπτυξιακή πολιτική της ελληνικής περιφέρειας, που προσπαθεί να ανακαλύψει τον ιατρικό τουρισμό στο πεδίο των πρωτοποριακών κλινικών εφαρμογών.
Γ) Και συνεχίζετε να ψεύδεστε, λέγοντας ότι δεν αντιπαρατίθεσθε με τους συναδέλφους της προκατόχου πρυτανείας. Γι’ αυτό και σας παραπέμπω στη δική σας αναπληρώτρια του πρύτανη, κ. Ελένη Παπαδάκη, και στην επιτροπή που συνέστησε η δική σας πρυτανεία για να βραβεύσει τον καλύτερο ερευνητή του πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία σε συζήτηση που είχαμε, μόλις προ ολίγων ημερών, μου ανέφερε ότι, όταν η επιτροπή επέλεξε τον Γιάννη Παλλήκαρη για το βραβείο του καλύτερου ερευνητή, εσείς ως πρύτανης προσωπικά παγώσατε και ακυρώσατε την όλη διαδικασία, παρεμβαίνοντας σε συλλογικό όργανο. Αλήθεια τον Αγάθωνα γιατί τον επικαλείσθε στη λογοδοσία σας;
Ε) Τέλος, αν και δεν μου αρμόζει να απαντώ στα όποια πικρόχολα σχόλια γίνονται στο πρόσωπο μου και στο έργο μου, ωστόσο αναγκάστηκα να το πράξω όχι για σας, αλλά γιατί αυτός ο τόπος επιτέλους έχει ανάγκη μόνο την αλήθεια. Κατανοείστε το. Το πανεπιστήμιο Κρήτης ξεκινά από τον λαό της Κρήτης και τους ηγέτες που γέννησε και συνεχίζει μέσα από τους διεθνώς καταξιωμένους επιστήμονές του και φτάνει σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα, εσείς την πρώτη μέρα της ανάληψης της πρυτανείας σας, μη σεβόμενος πρωτίστως τον εαυτό σας και το ρόλο που αναλαμβάνατε, μέσα στο γραφείο μου ως πρύτανης, βλέποντας την εικόνα του Ελευθερίου Βενιζέλου, μου είπατε με τρόπο προσβλητικό και για μένα και για όλους τους κρητικούς, ότι εσείς θα τη βγάζετε και θα την τοποθετούσατε στην τουαλέτα σας (η επιστημονική μου θέση και η παιδεία μου δεν μου επιτρέπει να χρησιμοποιήσω την ακριβή λέξη που χρησιμοποιήσατε τότε). Ευτυχώς την αφαίρεσα, πριν εγκατασταθείτε και προτίμησα τη σιωπή, για την ειρήνη μέσα στο πανεπιστήμιο.
Κύριε Στεφάνου, πιστεύω να αντιλαμβάνεστε ότι αφεθήκατε να κάνετε τον πρύτανη σε ένα πανεπιστήμιο, του οποίου μάλλον δεν σεβαστήκατε την ιστορία και τον καθημερινό αγώνα του περήφανου λαού του».