Με ομόφωνη απόφασή του χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου αποφάσισε την παραμονή του στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης. Μια απόφαση που ήταν απαραίτητη να ληφθεί προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες σε επίπεδο Κρήτης για τον αριθμό λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο νησί, μιας και η προθεσμία που έχει τεθεί από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος λήγει το Σάββατο 19 Ιανουαρίου.
Η απόφαση αυτή θα δρομολογήσει εξελίξεις, εφόσον συγκεντρώσει την πλειοψηφία του 70% των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων της Κρήτης -πλην των Χανίων, καθώς θα ανοίξει τον δρόμο για την δημιουργία δυο ΦΟΣΔΑ στο νησί, έναν στα Χανιά με την ΔΕΔΙΣΑ και ένα για όλους τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης.
Αν ωστόσο η πλειοψηφία του 70% δεν συγκεντρωθεί, τότε από το Σάββατο την απόφαση για τον αριθμό ΦΟΣΔΑ, που θα δημιουργηθούν στο νησί, θα τη λάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Στην χθεσινή τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε πως με την απόφαση αυτή διασφαλίζεται και το μεγάλο έργο του ΧΥΤΥ στο Αμάρι, που αποτελεί μια ύψιστη αναγκαιότητα για όλο τον νομό.
Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος ανέφερε: «Εκπνέει το Σάββατο η προθεσμία και πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση. Η απόφαση που καλούμαστε να πάρουμε είναι ότι παραμένουμε μέλος του ΕΣΔΑΚ. Αυτό σημαίνει ότι κατά τα φαινόμενα δημιουργείται η απαραίτητη πλειοψηφία για να έχουμε δυο ΦΣΟΔΑ στην Κρήτη. Η ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά που είναι ήδη ένα αυτόνομο σύστημα που λειτουργεί και ο ΕΣΔΑΚ που θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα όλης της υπόλοιπης Κρήτης, εφόσον συγκεντρώνουμε το 70%. Θεωρώ ότι η εξέλιξη αυτή είναι καλή, είναι σύμφωνα με την δική μας επιθυμία και επιβάλλεται πλέον ο νόμος, διότι δεν κατακτήσαμε την ομοφωνία σε επίπεδο ΠΕΔ Κρήτης. Η απόφασή μας για παραμονή στον ΕΣΔΑΚ έχει ως συνακόλουθες συνέπειες ότι δεν μπαίνει σε διακινδύνευση το έργο του Αμαρίου, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, και είμαστε στο σύστημα που ήδη είμαστε χωρίς να αυξάνεται το λειτουργικό κόστος για τον δήμο μας και τους δημότες μας».
Αντίστοιχη ήταν και η άποψη του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρή Νίνου, ο οποίος σημείωσε ότι θα μπορούσε να είχε υπάρξει μια οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία θα επιβεβαίωνε την ορθότητα της απόφασης. Μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ο κ. Νίνος ανέφερε: «Έχει φτάσει πλέον να είναι μονόδρομος αύτη η απόφαση. Θα περιμέναμε, και πραγματικά είναι ένα έλλειμμα αυτό, να υπάρχει μια μελέτη και με δεδομένα πραγματικά που υπάρχουν να μπορούμε να αποδείξουμε ότι αυτή η επιλογή μας είναι και η ορθότερη. Φαίνεται με τη λογική και εκτιμώντας κάποιες παραμέτρους ότι είναι η ορθότερη. Παρά ταύτα νομίζω θα ‘ταν πιο σημαντικό να ‘χαμε μια τέτοια μελέτη -επειδή είναι οικονομοτεχνικό το θέμα».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης Ρέθυμνο – Αλληλεγγύη – Ανατροπή, Μιχάλης Ανδρουλάκης ανέφερε: «Η απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα μιας επιλογής που πραγματικά είναι σωστή. Γιατί έτσι όπως βλέπαμε την αστοχία της ΠΕΔ να ομονοήσει είχαμε ανησυχήσει. Ενώ θέλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα όργανά της να χειρίζονται θέματα τοπικά, βλέπουμε ότι σε αυτό το θέμα που το κράτος έδινε την αρμοδιότητα να αποφασίσει, δυστυχώς η περιφερειακή ένωση δήμων δεν κατάφερε να δείξει μια σωστή λειτουργία. Συμφωνώ απόλυτα με αυτή την απόφαση που δίδει τη δυνατότητα να έχουμε δυο Φορείς Διαχείρισης για τα απορρίμματα στο νησί, που αυτό είναι καλό για την περιοχή μας».
Διαβεβαιώσεις για ένα άρτιο επιστημονικά και τεχνικά έργο ΣΜΑ στα Τρία Μοναστήρια
Με αφορμή τη συζήτηση για την διαχείριση των απορριμμάτων και με δεδομένες τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής Τρία Μοναστήρια για τις επιπτώσεις της λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που έχει χωροθετηθεί στην περιοχή, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα τονίζοντας αφενός την επιτακτική ανάγκη υλοποίησης του παραπάνω έργου, το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει και αφενός επεσήμανε πως πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να διασφαλίσει πως το έργο θα γίνει άρτια, με όλες τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές για να μην υπάρξει καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή.
Η διασφάλιση της αρτιότητας του έργου αποτελεί πρωταρχικό ζητούμενο για όλο το δημοτικό συμβούλιο.
Ειδικότερα, ο Θοδωρής Νίνος στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο και οι δημοτικές παρατάξεις να καταστήσουν σαφές ότι αυτή την στιγμή στη φάση που βρισκόμαστε, η κατασκευή του σταθμού μεταφόρτωσης είναι κάτι το οποίο δεν «επιστρέφει» πίσω σε σχεδιασμό. Θα μας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω και θα πρέπει όλοι μας με μια φωνή να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς αυτούς που θα το φιλοξενήσουν στην ιδιαίτερη περιοχή τους, δηλαδή στα Τρία Μοναστήρια, ότι θα γίνει με κάθε τεχνικά δυνατό τρόπο η κατασκευή ενός σύγχρονου σταθμού μεταφόρτωσης που περιβαλλοντικά δεν θα επιβαρύνει την περιοχή. Πρέπει να προχωρήσουμε στην κατασκευή αυτή με ίδια κεφάλαια εξοικονομώντας και περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό αντικείμενο – κεφάλαιο μεγάλο. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο για αυτό σας καλώ όλους, ο καθένας από τη θέση που βρίσκεται σήμερα, να υπερασπιστούμε αυτή την κατάκτηση του Ρεθύμνου. Να μην αφήσουμε περιθώρια οπισθοδρόμησης μιας και από ότι μαθαίνω από τον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ, προχωρά με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό και βήματα και η χρηματοδότηση -η μελέτη ολοκληρώθηκε. Θεωρώ ότι πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να μην «παίξουμε» παραμονές των εκλογών αφήνοντας περιθώρια για οτιδήποτε άλλο».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου συμφώνησε με τον κ. Νίνο, τονίζοντας ότι ήδη είχε συνάντηση με την υπηρεσία και τον κ. Σαμψών, ώστε με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί η αρτιότητα, επιστημονική και τεχνική, του έργου.
Ειδικότερα, ο κ. Μαρινάκης, ανέφερε: «Αυτό που μπορούμε να διασφαλίσουμε είναι ότι θα γίνει κάτι το άριστον, δεν μπορούμε να απολογηθούμε στους ανθρώπους του Αρκαδίου και όλων των υπολοίπων για τη μη ύπαρξη του ΣΜΑ. Η δικιά μας παράταξη θα δείξει τη θεσμικότητα που απαιτούν οι περιστάσεις γιατί αυτές οι αποφάσεις ανάγονται στο 2003 για να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ΦΕΚ το 2015. Δεν μπορούμε να πούμε στους πολίτες όλου του δήμου ότι το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα δε θα βελτιωθεί και δημιουργείται αυτή η ρύπανση επειδή κάποιοι έχουν μια προκατάληψη. Μπορούμε όμως να σεβαστούμε όλες τις ανησυχίες και να συνεργαστούμε με τους κατοίκους της περιοχή για να αποδείξουμε ότι αυτό που θέλουμε να κάνουμε θα ‘ναι άρτιο έργο επιστημονικά και τεχνικά. Και σε αυτή την κατεύθυνση και είναι ίσως η πρώτη φορά που στο δημοτικό συμβούλιο σε ένα τόσο μεγάλο θέμα υπάρχει αυτή η συναντίληψη τουλάχιστον από τις δυο μεγάλες παρατάξεις -χωρίς να υποτιμώ κανένα προφανώς. Πρέπει να είναι βέβαιοι και οι κάτοικοι των Τριών Μοναστηρίων ότι αυτό που θεωρούν «μην γίνει εδώ» σημαίνει περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση για το δήμο μας».
Απόλυτα σύμφωνος με την δημιουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα Τρία Μοναστήρια με όρους και προϋποθέσεις περιβαλλοντικές εμφανίστηκε και ο Μιχάλης Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Και η εγώ είμαι απόλυτα σύμφωνος με την δημιουργία του ΣΜΑ. Οι κοινωνίες μπορεί να τρομάζουν από τη λειτουργία του σταθμού για αυτό πιστεύω όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να μη λαϊκίζουμε και να κάνουμε τους πολίτες να νιώσουν σίγουροι ότι το έργο γίνεται με σωστό τρόπο, ότι η λειτουργία και η διαχείριση και η μεταφορά των απορριμμάτων θα είναι άρτια. Τότε θα αποδεχτούν το έργο».
Ο Βασίλης Θεοδωράκης ως μέλος του Συμβουλίου των Κατοίκων των Τριών Μοναστηρίων μετέφερε την ανησυχία τους τονίζοντας πως: «Οι κάτοικοι τρομάζουν με αυτό που γίνεται στην περιοχή του Αρκαδίου, με τα αποτυπώματα που αφήνουν στις διαδρομές τους τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν τα απορρίμματα. Έχουν τρομάξει από τις οσμές και τα αποτυπώματα των απορριμματοφόρων. Αν τους πείσουμε δεν θα έχουν πρόβλημα. Δεν έχουμε όμως πειστεί».