Θετικά φαίνεται πως είναι τα βήματα για το ζήτημα των οικισμών, αφού δρομολογούνται εξελίξεις για το μεγάλο πολεοδομικό θέμα που απασχολεί το Ρέθυμνο τους τελευταίους μήνες, μετά και τις δυο αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οποίες ακυρώνονται τα όρια ή οι επεκτάσεις ορίων σε 67 οικισμούς του Ρεθύμνου, αναφορικά με το θέμα της ζώνης των 800 μέτρων.
Ειδικότερα, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος με την γενική γραμματέα του υπουργείου Ειρήνη Κλαμπατασέα, παρουσία δυο νομικών συμβούλων του Κράτους, του νομικού συμβούλου της γενικής γραμματέως, του διευθυντή Χωροταξίας Περιβάλλοντος του υπουργείου Ψυχογιού, του περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρίας Λιονή, του δημάρχου Γιώργη Μαρινάκη, του επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Θοδωρή Νίνου, του Μανόλη Αυγενάκη μέλους του ΤΕΕ και της Τασούλας Δρανδάκη, προέδρου των συμβολαιογράφων του νομού, καθώς και ενδιαφερόμενου επενδυτή και νομικού, αποφασίστηκε να υπάρξει συνεργασία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος με το ΣτΕ, προκειμένου να δοθούν οι σωστές κατευθύνσεις στο νομικό κομμάτι, για να ακολουθηθεί η διαδικασία βάση του νόμου 4258 22, που προβλέπει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με την εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος και τη σύμφωνη γνώμη του ΣτΕ. Αρχικά, το Π.Δ το οποίο θα βασίζεται στις οδηγίες του ΣτΕ και του υπουργείου, θα εκδοθεί πιλοτικά για έναν οικισμό και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι οικισμοί εφόσον η λύση αυτή ευδοκιμήσει.
Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι σίγουρα θα απαιτήσει ένα χρονικό διάστημα, ωστόσο αν και εφόσον προχωρήσει, τότε το πρόβλημα του νομού θα αντιμετωπιστεί ολιστικά και δεν θα υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστεί ξανά στο μέλλον.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στα «Ρ.Ν.» τόσο η αντιπεριφερειάρχης όσο και ο δήμαρχος και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Ρεθύμνου, το κλίμα είναι θετικό καθώς τα στελέχη του υπουργείου αφενός αναγνωρίζουν την σοβαρότητα του προβλήματος που έχει προκύψει και την αναγκαιότητα άμεσης επίλυσής του και αφετέρου δεσμεύτηκαν να δρομολογήσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται.
Ειδικότερα, η Μαρία Λιονή, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Από το υπουργείο αντιμετώπισαν πολύ σωστά το θέμα των οικισμών. Μας είπαν ότι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία, δηλαδή 30 χρονιά μετά να είναι δέσμιος και όμηρος ένας ολόκληρος νομός, τη στιγμή που με τις ίδιες αποφάσεις έχουν γίνει και άλλοι οικισμοί. Αυτό που προέκυψε από την συνάντηση είναι ότι θα γίνει μια συνεννόηση οπωσδήποτε του Νομικού Συμβουλίου του κράτους με το ΣτΕ και το υπουργείο είναι διατεθειμένο να λύσει τα θέματα με τον τρόπο που θα υποδείξει το ΣτΕ. Θα κάνουν ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και ό,τι άλλες νομικές διαδικασίες απαιτούνται, ώστε να δημοσιευτεί το τελικό Π.Δ με ένα οικισμό αρχικά και μετά από αυτό να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Είναι σε θετική κατεύθυνση η όλη συζήτηση και είμαι πολύ ικανοποιημένη, καθώς και από το υπουργείο εκφράστηκε η διάθεση γρήγορα να προχωρήσουν οι διαδικασίες».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» έκανε λόγο για θετικά βήματα που δρομολογούν εξελίξεις για την αντιμετώπιση του θέματος. «Έγινε μια μεγάλη κουβέντα που κράτησε περίπου δυο ώρες, όπου αναλύσαμε το σύνολο του θέματος. Καταλήξαμε ότι θα γίνει μια συνεννόηση του Νομικού Συμβούλου του κράτος με το ΣτΕ για το πως πρέπει να κινηθούν νομικά οι διαδικασίες και θα πάμε στο ΣτΕ για να προδιαγράψουμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Θα το κάνουμε αρχικά με ένα οικισμό όπου θα διαλέξουμε, για να δούμε τα αντανακλαστικά του ΣτΕ αλλά και τυχόν προβλήματα που ανακύψουν. Όλα αυτά θα αποτελέσουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αν ανοίξει ο δρόμος, θα ακολουθήσει η ίδια διαδικασία και για τους υπόλοιπους οικισμούς. Είμαι πολύ ικανοποιημένος, διότι φάνηκε από τη συνάντηση ότι στο υπουργείο έχουν κατανοήσει το πρόβλημα που υπάρχει και έχουν κατανοήσει και τις αδυναμίες του συστήματος δημόσιας διοίκησης. Το ότι θέλουν να πάμε μέσω του ΣτΕ θεωρώ ότι είναι ένα καλό βήμα».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος, ανέφερε: «Θεωρώ ότι ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με την έννοια ότι η ίδια η πρόταση του υπουργείου αφορούσε στην εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπει ο νομός 4258 με την καθοδήγηση του ΣτΕ και του υπουργείου. Θα πάμε πιλοτικά για ένα οικισμό, όπου με εισήγηση του υπουργού θα γίνει αποστολή του Προεδρικού Διατάγματος στο ΣτΕ. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την οριστική επίλυση του ζητήματος. Η διαδικασία έχει κάποια δυσκολία και κάποια ενδιάμεσα στάδια που θέλουν προσοχή, δρομολογείται όμως μια λύση αν και χρονικά δεν είναι σύντομη».