Προχωρούν οι διαδικασίες για την αναβίωση της Σχολής Ασωμάτων μετά την παραχώρηση της έκτασης της Σχολής Ασωμάτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κρήτης και την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας – Δήμου Αμαρίου και ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Ήδη, όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, έχει υπογράψει τη σύμβαση ο ΕΛΓΟ, το δημοτικό συμβούλιο Αμαρίου έχει λάβει σχετική απόφαση έγκρισής της και εκκρεμεί το τυπικό της διαδικασίας από πλευράς Περιφερειακού Συμβουλίου για την επικύρωσή της. Ακολούθως σύμφωνα με την ίδια θα γίνει η σύσταση του φορέα διαχείρισης που θα διοικείται από τους παραπάνω φορείς και θα είναι μια εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα αναλάβει την υλοποίηση του πρότζεκτ για την αναβίωση της Σχολής.
Παράλληλα με την διαδικασία αυτή, όπως πρόσθεσε η κα Λιονή, δρομολογούνται και οι ενέργειες για τη δημοπράτηση των μελετών, που θα αφορούν τις υποδομές-κτίρια που θα ανεγερθούν στο χώρο της Σχολής, ωστόσο όπως διευκρίνισε η διαδικασία αυτή θα γίνει μετά τις εκλογές, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Σε σχετικές δηλώσεις της, η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε: «Μας έστειλε υπογεγραμμένη την προγραμματική σύμβαση ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, χθες εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρίου η προγραμματική και στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα εγκριθεί και από την Περιφέρεια. Η επόμενη κίνηση είναι η ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης που θα είναι μια αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία θα έχει την ευελιξία να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τις απαραίτητες διαδικασίες, σε αντίθεση με τους δημόσιους φορείς, όπου οι χρόνοι που απαιτούνται είναι μεγάλοι. Η εταιρία θα έχει δικό της ΑΦΜ, αλλά θα μπορεί να κινείται πιο γρήγορα και να διεκδικεί ευρωπαϊκά χρήματα από προγράμματα. Ο φορέας -η εταιρία, θα αναλάβει την διαχείριση και την υλοποίηση του μάστερ πλαν για την αναβίωση της σχολής Ασωμάτων. Ο φορέας αυτός θα διοικείται από την Περιφέρεια, τον Δήμο Αμαρίου και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα. Επίσης αμέσως μετά τις εκλογές θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για την δημοπράτηση των μελετών, που θα αφορούν τις υποδομές στο χώρο της Σχολής Ασωμάτων. Η περιφέρεια θα αναλάβει αυτή τη χρηματοδότηση με κονδύλια που έχει ήδη ζητήσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου. Λόγω των εκλογών, όπως προβλέπει η νομοθεσία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου θα μπορούμε να προχωρήσουμε στην δημοπράτησή τους».
Τα 13 ακίνητα του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων, έχουν συνολικό εμβαδό 502.983,73 τ.μ. και ο στόχος είναι η αξιοποίηση – αναβάθμιση – επαναλειτουργία του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας και του Πρακτικού Γεωργικού σχολείου Ασωμάτων και η δημιουργία πρότυπου αγροκτήματος επιδεικτικού χαρακτήρα υπό τους όρους της προγραμματικής σύμβασης.
Σημειώνεται ότι στόχος της μελέτης σκοπιμότητας και του σχεδίου εφαρμογής που έχει εκπονηθεί για τον χώρο της μονής είναι η αναβίωση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων, που βρίσκεται στον Δήμο Αμαρίου Ρεθύμνου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρότυπο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την κτηνοτροφία και συγχρόνως να προάγει την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου, συνδέοντας τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για όλη την Κρήτη.
Το κόστος για την αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων, σύμφωνα με το μάστερ πλαν της αναλυτικής μελέτης, ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ.
Η μελέτη που έχει γίνει, καταγράφει αναλυτικά τις δράσεις που μπορούν να γίνουν, ώστε στην περιοχή να λειτουργήσει ένα πρότυπο Ερευνητικό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας, το οποίο θα είναι πρωτοπόρο όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Το πλαίσιο συνεργασίας προβλέπει την αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων και τη λειτουργία του ως «Μεσογειακό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας και Γενετικής Βελτίωσης Επιτόπιων Φυλών», με ειδικό σκοπό τη διατήρηση και αναβάθμιση του γενετικού υλικού των ντόπιων φυλών αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Κρήτης.
Η επαναλειτουργία της Σχολής Ασωμάτων και η μετεξέλιξή της σε σύγχρονο ερευνητικό κέντρο αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αμαρίου, που εδώ και τέσσερα χρόνια σχεδιάζουν την αξιοποίησή της και εκτιμούν πως πλέον έχει έρθει ο χρόνος, ώστε οι σχεδιασμοί και οι μελέτες να πάρουν σάρκα και οστά. Η εκμετάλλευση και η ανάδειξη του χώρου θα συμβάλλει ευρύτερα στην ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή, στην αξιοποίηση του ιστορικού και θρησκευτικού κέντρου, μέσα από την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων, κυρίως ζωικού κεφαλαίου, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα ερευνητικό κέντρο που θα είναι πόλος έλξης για τους επιστήμονες.
Τι προτείνει η μελέτη
Η Περιφέρεια Κρήτης, έχει στα χέρια της τη μελέτη σκοπιμότητας, που έγινε μέσω του προγράμματος «Grisi Plus», στο οποίο συμμετείχε η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου με ακόμα 14 ευρωπαϊκές χώρες και η οποία καταγράφει αναλυτικά τις δράσεις που μπορούν να γίνουν, ώστε στην περιοχή να λειτουργήσει ένα πρότυπο Ερευνητικό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας, το οποίο θα είναι πρωτοπόρο όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Το πλαίσιο συνεργασίας προβλέπει την αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων και τη λειτουργία του ως «Μεσογειακό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας και Γενετικής Βελτίωσης Επιτόπιων Φυλών», με ειδικό σκοπό τη διατήρηση και αναβάθμιση του γενετικού υλικού των ντόπιων φυλών αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Κρήτης.
Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή κτιρίων, για την ανάπτυξη των δράσεων του κέντρου, διατυπώνει τα σημεία στα οποία θα γίνει η μετεγκατάσταση της σχολής, με την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών, σε χώρο που θα έχει τις προοπτικές για τη νομιμοποίησή του, αλλά και την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας, ενώ παράλληλα εκτός από τις εγκαταστάσεις για τα ζώα, τον σταβλισμό τους και τα ειδικά εργαστήρια προβλέπεται και ξενώνας κατοικιών, αφού ο στόχος της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης.
H πρόταση έχει λάβει υπόψη της τις ανάγκες που έχει η υποστήριξη της εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού, για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα της Κρήτης και ιδιαίτερα την ανάδειξη της διαφορετικότητας των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και τη διασύνδεση του αγροτοδιατροφικού, τομέα με τον τουρισμό. Τα παραπάνω έχουν αποτυπωθεί ως ένα ενιαίο σύνολο για να βοηθήσουν στη διασύνδεση της διατροφής με τις αγροδιατροφικές και τουριστικές δραστηριότητες της περιοχής.