Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ με φόντο τις διαθεσιμότητες-απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων αρχής γενομένης με την 48ωρη απεργία στις 13 και 14 Μαρτίου.
Ειδικότερα, οι διαθεσιμότητες των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν ως καταληκτική ημερομηνία την 22α Μαρτίου, αλλά και η κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου που αφορά στην κατάργηση 20 φορέων του δημοσίου και στη διαδικασία της αξιολόγησης, ήταν τα δύο κυρίαρχα θέματα στις συναντήσεις που είχε χθες το πρωί στο Ρέθυμνο, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης.
Ο Δημήτρης Μπράτης μαζί με συμβούλους της ΑΔΕΔΥ, επισκέφθηκαν εργασιακούς χώρους και συζήτησαν με τους υπαλλήλους.
Ο κ. Μπράτης είχε συνάντηση και με το δήμαρχο, Γιώργο Μαρινάκη, ο οποίος τάχθηκε κατά των απολύσεων, υποστηρίζοντας πως στο μητροπολιτικό δήμο του νομού δεν έχει γίνει καμία απόλυση.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Μπράτης ανέφερε: «Για πρώτη φορά 103 χρόνια μετά την ψήφιση του Συντάγματος του 1911 που καθιέρωσε τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, θα έχουμε απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Και το δεύτερο ζήτημα είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για την κατάργηση 20 φορέων του δημοσίου και την αξιολόγηση που προβλέπει υποχρεωτικά 15% των υπαλλήλων θα παίρνουν κάτω από τη βάση, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους στη δημόσια διοίκηση. Υπάρχει έντονος προβληματισμός είναι βέβαιο ότι η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις είναι ένα δύσκολο πράγμα στην περίοδο που ζούμε, γιατί δυστυχώς υπάρχουν οι περικοπές των αποδοχών, των ελάχιστων αποδοχών, γιατί ξέρετε οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν συρρικνωθεί τα 4 τελευταία χρόνια κατά 50% περίπου, υπάρχει δυσκολία συμμετοχής από οικονομική άποψη, αλλά θα έλεγα ότι το φρόνημα των εργαζομένων είναι υψηλό, το απέδειξαν αν θέλετε και στην πρώτη απεργιακή κινητοποίηση της περιόδου που κάναμε στις αρχές του Σεπτέμβρη, στη 48ωρη απεργία στις 18 και 19, όπου στην πρώτη μέρα υπήρχαν τεράστιες σε μαζικότητα συγκεντρώσεις, σε όλη τη χώρα με αυτή της Αθήνας που ήταν η μεγαλύτερη και θα συνεχίσουμε σ’ αυτή τη γραμμή της αγωνιστικότητας, για να αποτρέψουμε μέτρα που είναι σε βάρος των εργαζομένων γενικότερα στη χώρα μας. Θα σας τονίσω ότι στη συνάντηση που είχα με τον κ. Μητσοτάκη αυτό που μας είπε για τις απολύσεις στο δημόσιο, είναι ότι δεν γίνονται για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά για καθαρά λόγους τιμωρητικούς. Και πραγματικά είναι να απορεί κανείς πώς ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έβαλε την υπογραφή της σε απολύσεις ανθρώπων εργαζόμενων στην περίοδο της κρίσης μόνο και μόνο για τιμωρητικούς λόγους, να ικανοποιηθεί δηλαδή η Τρόικα που θέλει να υπάρξουν απολύσεις και στο δημόσιο τομέα, ένα δημόσιο τομέα που είναι περίπου πιο χαμηλά από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο είναι το 10,5% του συνόλου του εργατικού δυναμικού της χώρας μας, όταν σε άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το 12, το 13, το 14% και στις Σκανδιναβικές χώρες περίπου το 18%. Τα παραμύθια περί μεγάλου δημόσιου τομέα πλέον δεν πείθουν κανέναν, αρκεί να σας πω ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι ούτε 1 ούτε ενάμιση εκατομμύριο που λέγανε παλιότεροι υπουργοί με δηλώσεις τους. Αυτή τη στιγμή οι μισθοδοτούμενοι από το δημόσιο είναι περίπου 600.000, συμπεριλαμβανομένων των ένστολων, των εκλεγμένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, των εκλεγμένων παντού».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου ξεκαθάρισε πως τάσσεται κατά των απολύσεων, ενώ διευκρίνισε ότι στο δήμο Ρεθύμνου δεν έχει γίνει καμία απόλυση.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Ο Δήμος Ρεθύμνης δεν συμφωνεί με την περίφημη διαδημοτικη κινητικότητα όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής. Θεωρώ ότι η επίθεση κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των υπαλλήλων της, είναι πραγματικά εχθρική συμπεριφορά. Εμείς σαν δήμος έχουμε υπερασπίσει και έχουμε προστατεύσει με τρόπο αποτελεσματικό αυτή την περίφημη κινητικότητα, διασφαλίζοντας όλους τους εργαζόμενούς μας που ζήτησαν τη βοήθειά μας είτε πολιτικά, είτε δικαστικά για να παραμείνουν στις θέσεις τους. Ο Δήμος Ρεθύμνου ευτυχώς δεν είναι χρεωμένος δήμος, δεν είναι «κόκκινος» δήμος. Ευτυχώς επίσης δεν έχει βάσει μελέτης υπεράριθμο προσωπικό, καθώς με βάση μελέτη του υπουργείου Εσωτερικών φαίνεται ότι μας λείπουν 46 εργαζόμενοι. Διαφωνούμε ως προς τις ειδικότητες των εργαζομένων που κατά την γνώμη του υπουργείου μας λείπουν. Σαν δήμος που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα και τον προγραμματισμό του 5ΚΠΣ, χρειαζόμαστε περισσότερο ανθρώπους στον τεχνικό τομέα ως μελετητές, ως χειριστές ως εργοδηγούς και έχουμε ελάχιστες διοικητικές ανάγκες. Ως δήμος Ρεθύμνου ζητάμε εννέα εργαζόμενους που μπορούν να έρθουν στο δήμο μας να προσφέρουν. Αυτή είναι μια διαβούλευση που κάναμε ενδοϋπηρεσιακά πάντα έχοντας στο νου τα οικονομικά δεδομένα του δήμου μας, διότι δεν είναι μόνο να φέρουμε κόσμο, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι ο δήμος μας δεν θα χρεωθεί και θα διασφαλίσει τις θέσεις των εργαζομένων μας. Ζητάμε έναν αρχιτέκτονα, ένα πολιτικό μηχανικό, γεωπόνο ένα απόφοιτο ΤΕΙ Λογιστικής, ένα πανεπιστημιακό Διοικητικό, δυο χειριστές μηχανημάτων και μια υπάλληλο για την εξυπηρέτηση των πολιτών στα ΚΕΠ».
Εν τω μεταξύ χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ, σχετική εκδήλωση για την διαθεσιμότητα στο δημόσιο τομέα στο Εργατικό Κέντρο, παρουσία του μέλους της ΕΕ Δ. Μπράτη.
Δράσεις των Πρωτοβάθμιων Σωματείων ενάντια στις διαθεσιμότητες
Σειρά δράσεων ενάντια στις διαθεσιμότητες προγραμματίζουν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του Ρεθύμνου. Ειδικότερα, σήμερα Πέμπτη στις 6:00 το απόγευμα προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο, ενώ τη Δευτέρα στις 11:00 το πρωί, θα συγκεντρωθούν έξω από τα Δικαστήρια ως ένδειξη συμπαράστασης στον διωκόμενο πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου Γ. Σαριδάκη. Για το λόγο αυτό το Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου.