Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της συγκριτικής έρευνας σε Ηράκλειο και Χανιά, για την ποιότητα ζωής, αναφέρουν: το 53,5% στα Χανιά και το 52,7% στο Ηράκλειο δηλώνει δυσαρεστημένο από το κόστος ζωής, το 69,9% στα Χανιά και το 67,9% στο Ηράκλειο δηλώνει δυσαρέσκεια για τις δυνατότητες απασχόλησης, το 67,4% στα Χανιά και το 62,3% στο Ηράκλειο δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις δυνατότητες επιχειρηματικής δραστηριότητας, το 49,7% στο Ηράκλειο και το 31,3% στα Χανιά δηλώνει δυσαρέσκεια για την ασφάλεια (τήρηση δημόσιας τάξης, εγκληματικότητας) στις δυο πόλεις, το 58% στα Χανιά και το 50,7% στο Ηράκλειο εκφράζει δυσαρέσκεια και τις υπηρεσίες υγείας, ενώ το 39,9% στα Χανιά και το 37,4% στο Ηράκλειο δεν είναι ικανοποιημένο από τη λειτουργία δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών.
Τα κριτήρια ικανοποίησης, σύμφωνα με τα οποία ζητήθηκε από τους πολίτες να αξιολογήσουν το επίπεδο της ποιότητας ζωής, περιλαμβάνουν ένα μεγάλο σύνολο παραγόντων που αφορούν: το κόστος ζωής και τις δυνατότητες απασχόλησης, την ασφάλεια (τήρηση δημόσιας τάξης, εγκληματικότητα), τις υποδομές (δρόμοι και πεζοδρόμια, πάρκινγκ, χωροταξία, χώροι πρασίνου, πάρκα και πλατείες, αθλητικές υποδομές), τη ρύπανση (ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση, καθαριότητα), τις δημόσιες συγκοινωνίες και τα μέσα μεταφοράς, τις υπηρεσίες και υποδομές υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης, την ενσωμάτωση των μεταναστών, τη λειτουργία δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών, τον πολιτισμό και τη διασκέδαση/ψυχαγωγία.
Επίσης, το ερωτηματολόγιο της έρευνας περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή στην εκάστοτε πόλη, καθώς και τη μεταβολή του επιπέδου ζωής τα τελευταία 2 έτη.
Σχετικά με τα συμπεράσματα της έρευνας το Πολυτεχνείο Κρήτης αναφέρει:
«Η κοινή γνώμη κατά το διάστημα διεξαγωγής της έρευνας αντιμετώπιζε τη συνεχή προβολή και δημοσιοποίηση ανησυχητικών γεγονότων σχετικά με την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, την έλλειψη εθνικών πόρων για επενδύσεις λόγω οικονομικής κρίσης, το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και το ζήτημα της ένταξης των μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο. Οι ερωτηθέντες αποκαλύπτουν τις πραγματικές συνιστώσες της ζωής στις πόλεις τους που προφανώς δεν τις αποκαλύπτουν διάφοροι κοινωνικοοικονομικοί δείκτες και παράμετροι.
Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι οι πολίτες και των δύο πόλεων δεν είναι ικανοποιημένοι από το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν το επίπεδο της ποιότητας ζωής, αν και οι εκτιμώμενοι δείκτες ικανοποίησης για την πόλη των Χανίων είναι σχετικά υψηλότεροι από αυτούς της πόλης του Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των δύο πόλεων αφορούν τα εξής:
– Οι πολίτες των Χανίων εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι από τους πολίτες του Ηρακλείου όσον αφορά την ασφάλεια (τήρηση δημόσιας τάξης, εγκληματικότητα), τις υποδομές (δρόμοι και πεζοδρόμια, πάρκινγκ, πολεοδομία και χωροταξικός σχεδιασμός, χώροι πρασίνου, πάρκα και πλατείες), τη ρύπανση (ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση, καθαριότητα), την κοινωνική ένταξη μεταναστών και τις υποδομές και δράσεις πολιτισμού.
– Αντίθετα, οι πολίτες του Ηρακλείου εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες/υποδομές υγείας σε σχέση με τους πολίτες των Χανίων». Η έρευνα διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων Γιώργου Ματαλλιωτάκη, του ακαδημαϊκού καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη διευθυντή του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και του επ. καθηγητή Ε. Γρηγορούδη.
Πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 3-7 Ιουνίου του 2013 και το δείγμα ήταν τυχαίο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού.
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...