Τριάντα ένα (31) Δημόσια Νοσοκομεία της ευρύτερης περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και το νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρεθύμνου, αποκτούν για πρώτη φορά υπηρεσίες ασύρματης πρόσβασης και επικοινωνίας, τοποθετώντας τη χώρα μας στον χάρτη των σύγχρονων υπηρεσιών και εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι έχουν ήδη ενεργοποιηθεί 536 σημεία (από τα προβλεπόμενα 910) ασύρματης πρόσβασης (Wi-Fi Hotspot) σε 19 από τα προβλεπόμενα 31 νοσοκομεία που περιλαμβάνονται στο έργο «Ένταξη Νοσοκομειακών Μονάδων στο δίκτυο ΕΔΕΤ για την υποστήριξη ερευνητικών και κλινικών δραστηριοτήτων στην ιατρική και στη βιολογία, σε νεφoϋπολογιστικό περιβάλλον (Cloud Computing)», του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) Ψηφιακή Σύγκλιση.
Μάλιστα σε λίγες εβδομάδες θα τεθούν σε δημόσια χρήση και τα υπολειπόμενα σημεία των υπολοίπων 12 νοσοκομείων που καλύπτονται από το εν λόγω έργο.
Ο χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός διαθέτει προηγμένα πρότυπα ασφάλειας και αξιοπιστίας, έτσι ώστε να προσφέρει υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στους χρήστες φορητών συσκευών (κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες), να εξυπηρετεί ταυτόχρονα έναν πολύ μεγάλο αριθμό χρηστών, και να απαιτεί ελάχιστο διαχειριστικό φορτίο για τη λειτουργία τους, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.
Με αυτήν την υποδομή παρέχεται ελεύθερη και ταχεία πρόσβαση στο Διαδίκτυο για τους ασθενείς, το προσωπικό, και τους επισκέπτες των ως άνω νοσοκομείων.
Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει την ασφαλή κάλυψη των χώρων που φιλοξενούν ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό ή διοικητικό προσωπικό, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης όλων σε ψηφιακές εφαρμογές και δεδομένα μεγάλης κλίμακας, επιτρέποντας στο άμεσο μέλλον την υποστήριξη σύγχρονων εφαρμογών e-Health (electronic Health) και m-Health (mobile-Health), υποστηρίζοντας αποφασιστικά την τεχνολογική εξέλιξη των υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας.
Το έργο καλύπτει επίσης σημαντικό μέρος από τις σύγχρονες ανάγκες επικοινωνίας των ανθρώπων που εργάζονται ή νοσηλεύονται σε δημόσιες νοσοκομειακές μονάδες, με τη χρήση έξυπνων συσκευών νέας τεχνολογίας.
Τα νοσοκομεία τα οποία μέχρι σήμερα απέκτησαν την υποδομή περιβάλλοντος ασύρματης δικτυακής πρόσβασης είναι τα ακόλουθα:
1. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
2. Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο»
3. Γενικό Νοσοκομείο Δράμας
4. Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης
5. Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο»
6. Γενικό Νοσοκομείο Βόλου «Αχιλλοπούλειο»
7. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
8. Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας
9. Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων
10. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
11. Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας
12. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών Παναγία «Η Βοήθεια»
13. Γενικό Νοσοκομείο Πατρών Άγιος Ανδρέας
14. Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας Κουτλιμπάνειο και Τριανταφυλλειο
15. Γενικό Νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας Νοσηλευτική Μονάδα Αγρινίου
16. Γενικό Νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας Νοσηλευτική Μονάδα Μεσολογγίου
17. Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου
18. Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης
19. Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας
«Το έργο ασύρματης δικτυακής κάλυψης των χώρων των Δημοσίων αυτών Νοσοκομείων της Περιφέρειας, θα αποτελέσει τη βάση για την υποστήριξη σειράς καινοτόμων λειτουργικών εφαρμογών και υπηρεσιών – προς όφελος των ασθενών, των εργαζομένων και των επισκεπτών – υπηρεσίες οι οποίες θα επιτρέψουν την καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων και τη διάθεση σύγχρονων και καινοτόμων μορφών εξυπηρέτησης των χρηστών. Οι υποδομές αυτές θα συμβάλλουν επίσης στη μείωση του λειτουργικού κόστους των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων», καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος.