Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης την τελευταία οκταετία είναι πασιφανείς σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των Ρεθεμνιωτών με ένα μεγάλο μέρος των οικογενειών να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, ακόμα και για εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Την ίδια στιγμή όμως ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά κυριαρχούν σε πολλές περιπτώσεις, αφού οι ίδιοι οι πολίτες μέσα από συλλογικές ή μεμονωμένες πρωτοβουλίες αποδεικνύουν πως παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες η αλληλεγγύη και η προσφορά στον συνάνθρωπο περισσεύει.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Κέντρων Ξένων Γλωσσών Palso για δεύτερη συνεχή χρονιά έχει εξασφαλίσει θέσεις για οικονομικά αδύναμους μαθητές προκειμένου να διδαχτούν μια ξένη γλώσσα που έχουν επιλέξει.
Ειδικότερα φέτος ο αριθμός των μαθητών διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι και από τους 35 έφτασε τους 70 ενώ 15 θέσεις μαθητών προσφέρονται στον δήμο Μυλοποτάμου. Οι μαθητές αυτοί επιλέχθηκαν με κοινωνικά κριτήρια μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνου.
Όμως η κοινωνική δράση δεν σταματά εδώ αφού όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι-ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών, οι οποίοι παρέχουν δωρεάν δίδακτρα σε οικογένειες μαθητών που γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα.
Είναι μια πράξη αλτρουισμού και αλληλεγγύης εκ μέρους του συλλόγου που θέλει να δώσει στα παιδιά, στους μαθητές τα εφόδια για να έχουν ίσες ευκαιρίες με τους συμμαθητές τους απέναντι στην οικονομική κρίση και στη μετέπειτα επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κέντρων ξένων Γλωσσών Ρεθύμνου Γιάννης Πατσουμάς, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για την πρωτοβουλία αυτή ανέφερε: «Η δράση αυτή δεν είναι καινούρια, καθώς έχει ξεκινήσει από πέρυσι. Φέτος καταφέραμε και διπλασιάσαμε τις προσφερόμενες θέσεις από τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών του μητροπολιτικού δήμου. Σε ότι αφορά την επαρχία έχει γίνει μια ανάλογη κίνηση και στον δήμο Μυλοποτάμου, όχι όμως με τόσο μεγάλο αριθμό παιδιών αφού δεν υπήρξε τέτοια ζήτηση. Στον δήμο Ρεθύμνου πέρυσι είχαμε 35 θέσεις, φέτος έχουμε 70 παιδιά και στον Μυλοπόταμο 15. Ουσιαστικά μιλάμε για 70 οικογένειες που επιλέχτηκαν από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, ένα πρόγραμμα για δεινοπαθούσες οικογένειες που διαχειρίζεται το υπουργείο.
Παιδιά κάθε ηλικίας τόσο στα πρώτα επίπεδα, όσο και σε μεγαλύτερα, τα οποία εντάχτηκαν στα τμήματα των κέντρων ξένων γλωσσών, μέλη του συλλόγου PALSO μαζί με άλλα παιδιά που πληρώνουν δίδακτρα τηρώντας πάντα την απαραίτητη εχεμύθεια, ώστε να μην υπάρχει καμιά στοχοποίηση παιδιών. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε για μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε δυσκολίες που συναντούν τα παιδιά στο σχολείο αλλά μιλάμε για ένταξη σε κανονικά προγράμματα εκμάθησης ξένης γλώσσας που οδηγούν στην πιστοποίηση. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Όπως πρόσθεσε ένας μέσος όρος διδάκτρων είναι περίπου στα 500 ευρώ ανά παιδί, ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κέντρων που αθόρυβα αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και την οικονομική αδυναμία οικογενειών προσφέρουν δωρεάν εκμάθηση ξένης γλώσσας ακόμα και παιδιών που δεν είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ. «Το πρόγραμμα είναι πολύ αυστηρό και σε περίπτωση που υπάρξει οποιοδήποτε έσοδο στην οικογένεια αποβάλλεται. Παρ’ ότι υπήρξαν περιπτώσεις τέτοιες τα κέντρα ξένων γλωσσών Palso του Ρεθύμνου συνέχισαν να παρέχουν στα παιδιά δωρεάν δίδακτρα. Πέραν από τα παιδιά όμως του προγράμματος δεν υπάρχει ούτε ένα κέντρο ξένων γλωσσών που να μην προσφέρει μια δυο θέσεις σε παιδιά δεινοπαθούντων οικογενειών. Είναι μία πράξη αλτρουισμού εκ μέρους των συναδέλφων να διαθέσουν σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, γιατί κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι αν ένα κέντρο ξένων γλωσσών έχει μία δυναμική 70-80 παιδιών και προσθέσει άλλο ένα ή δύο παιδιά μπορεί να μην είναι τίποτα για αυτόν, αλλά όταν μιλάμε για ένα τμήμα που έχει 6-8 παιδιά και προσθέσουμε άλλο ένα παιδί ή δύο σε ένα τμήμα που ήδη έχει φτάσει στο όριο του, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Οι συνάδελφοι το έκαναν, προσπάθησαν και αυτή τη στιγμή έχουμε όλα αυτά τα παιδιά στα κέντρα. Η κοινωνία μας είναι μικρή και όλοι γνωρίζουμε τις ανάγκες του διπλανού μας. Και τα χρόνια της κρίσης είχαμε περιπτώσεις οικογενειών που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των διδάκτρων και οι συνάδελφοι παρείχαν δωρεάν δίδακτρα χωρίς αυτό να διατυμπανίζεται».
Τα μέλη του Συλλόγου Κέντρων Ξένων Γλωσσών Palso στο Ρέθυμνο αριθμούν τα 45 και δίδουν την ευκαιρία σε οικονομικά αδύναμους μαθητές να διδαχτούν όχι μόνο αγγλικά αλλά και γαλλικά, γερμανικά ή ιταλικά ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Στόχος του συλλόγου είναι η πρωτοβουλία αυτή να ενισχυθεί όσο καταγράφονται τέτοιες ανάγκες: «Προϋπόθεση για μας είναι να συνεχίσουμε τη δράση αυτή γιατί ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών είναι ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης. Εκτός από την εκπαίδευση που παρέχει στην ξένη γλώσσα και παρά το γεγονός ότι τα αγγλικά έχουν ενταχθεί από την α’ δημοτικού στα σχολεία, τα παιδιά μαθαίνουν ξένες γλώσσες σε μας. Δεν είμαστε ιδιωτικά σχολεία που παρέχουμε μόνο υπηρεσίες, αλλά είναι μια σχέση που έχουμε αναπτύξει με την τοπική κοινωνία δούναι και λαβείν» ανέφερε ο κ. Πατσουμάς.
Το σίγουρο είναι ότι η κοινωνική τους προσφορά έχει ανακουφίσει οικογένειες συμπολιτών μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών.