«Δώσε ελπίδα, δώσε ζωή» είναι το σύνθημα της καμπάνιας του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να γίνουν δότες μυελού των οστών και να χαρίσουν ζωή σε συνανθρώπους μας. Αντιπροσωπεία του συλλόγου με επικεφαλής τον παιδίατρο-αιματολόγο, αναπληρωτή καθηγητή πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντή Μονάδος Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», τέως προέδρου του Δ.Σ. της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας Στέλιου Γραφάκου βρίσκονται από χθες στο Ρέθυμνο με πρωτοβουλία του Ομίλου Grecotel Νίκου Δασκαλαντωνάκη σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνης, με σκοπό να ενημερώσουν τον κόσμο για τη διαδικασία αλλά κυρίως για τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς.
Ήδη χθες στο 2ο δημοτικό σχολείο έγινε η παρουσίαση και ενημέρωση για το θέμα από τον διευθυντή της Μονάδας Στέλιο Γραφάκο ενώ μέχρι και την Κυριακή μέλη του συλλόγου «Όραμα Ελπίδα» θα βρίσκονται στο δημαρχείο Ρεθύμνου ενημερώνοντας σχετικά τους πολίτες.
Ειδικότερα σήμερα από τις 10 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα και την Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 14:00 η αντιπροσωπεία του συλλόγου θα βρίσκεται εκεί απαντώντας στα ερωτήματα, εγγράφοντας νέα μέλη αλλά και συλλέγοντας το απαραίτητο υλικό.
Ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, γενικός διευθυντής λειτουργικού της Grecotel στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες εκ μέρους του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη ανέφερε: «Η Grecotel εδώ και 40 χρόνια παραμένει σταθερή στη δέσμευση της για κοινωνικό έργο. Με μεγάλη χαρά έχουμε κοντά μας τους συνεργάτες του συλλόγου «Όραμα Ελπίδα» καθώς υλοποιείται η πρωτοβουλία του Νίκου Δασκαλαντωνάκη σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνου, ώστε να ενημερώσουν τους συνεργάτες μας στα ξενοδοχεία. Μέσω των γραφείων του Ρεθύμνου έχει γίνει συντονισμός για να γίνει μια ενημέρωση στους συναδέλφους, ώστε να γίνουν δυνητικά δότες μυελού των οστών. Αυτή η δράση θα ολοκληρωθεί σε κάθε ξενοδοχείο της Grecotel στο Ρέθυμνο και μετά θα συνεχιστεί σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνου στην πόλη. Πραγματικά νιώθουμε υποχρεωμένοι για το τόσο σημαντικό έργο που κάνουν για να βοηθήσουν συνανθρώπους μας και πραγματικά η Grecotel πάντα δείχνοντας ευαισθησία θα κάνει το καλύτερο για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους».
Εκ μέρους του δήμου η αντιδήμαρχος τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη είπε: «Οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες που εμπλουτίζουν και δυναμώνουν τις προσπάθειες των κρατικών φορέων ιδιαίτερα στα θέματα υγείας είναι πολύτιμες. Ο Δήμος Ρεθύμνης δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει και να προσπαθήσει να βοηθήσει όσο μπορεί από την πλευρά του στην πρωτοβουλία του συλλόγου «Όραμα Ελπίδα», την οποία κάλεσε στο Ρέθυμνο ο Όμιλος Νίκου Δασκαλαντωνάκη Grecotel και υποδέχεται ο δήμος παντού-στους ανθρώπους του, στις υπηρεσίες του, στους φορείς του, στα σχολεία, σε αθλητικά σωματεία. Η αντιπροσωπεία του συλλόγου θα βρίσκεται στο Δημαρχείο σήμερα και αύριο για να απαντήσει σε ερωτήματα και να λύσει απορίες».
18.000 εγγεγραμμένοι δότες στον σύλλογο -Έχουν γίνει 800 μεταμοσχεύσεις
Ο σύλλογος «Όραμα Ελπίδας» με πρόεδρο τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη ιδρύθηκε με πρωταρχικό στόχο να προσφέρει ελπίδα ζωής σε συνανθρώπους μας, παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή του ασθένειες. Μετρά ενάμιση χρόνο λειτουργίας και ήδη έχει 18.000 εγγεγραμμένους δότες. Στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας της έχουν γίνει 800 περίπου μεταμοσχεύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των ασθενών χαίρει σήμερα άκρας υγείας και απολαμβάνει μια ποιοτική ζωή. Ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στη χώρα μας όμως είναι πολύ μικρός. Μόλις 40.000 δότες την ώρα που στον κόσμο ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 26 εκ. Πρώτη χώρα είναι η Κύπρος με 140.000 εθελοντές δότες και ακολουθεί το Ισραήλ και η Γερμανία. Η ενημέρωση του κόσμου για τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς αλλά και τη δυνατότητα να προσφέρουν μέσα από μια διαδικασία ακίνδυνη και ανώδυνη ζωή στον συνάνθρωπο αποτελεί βασικό μέλημα του συλλόγου «Όραμα Ελπίδα». Ήδη την προσπάθεια έχουν αγκαλιάσει αθλητικά σωματεία και σύλλογοι ανά την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής της καμπάνιας Στέλιος Γραφάκος παιδίατρος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στα επόμενα πέντε χρόνια η χώρα μας θα καταφέρει να φτάσει τους 100.000 εθελοντές δότες μυελού των οστών για να μπορεί όπως είπε να εξυπηρετείται. Η εγγραφή ελλήνων στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών είναι ιδιαίτερα σηµαντική, γιατί η κοινή καταγωγή αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης συµβατού δότη για έναν έλληνα ασθενή που χρειάζεται µεταµόσχευση.
Αν αυξηθεί ο αριθµός των ελλήνων εθελοντών δοτών, θα µπορεί να βρεθεί το κατάλληλο µόσχευµα για την πλειοψηφία των ασθενών χωρίς απειλητικές για τη ζωή τους καθυστερήσεις και µε µηδαµινό κόστος.
Άλλωστε όπως τόνισε όσο περισσότεροι είναι οι εθελοντές δότες τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για την εύρεση συμβατού μοσχεύματος ενώ ξεκαθάρισε πως υπερτερούν οι περιπτώσεις όπου συμβατός δότης δεν προέρχεται από το συγγενικό περιβάλλον.
Χαρακτηριστικά τόνισε: «Μας πονάνε τα χαμηλά ποσοστά των εθελοντών δοτών στη χώρα μας. Υπάρχουν 26 εκ. εθελοντές δότες στον κόσμο. Στην Ελλάδα γίνονται περισσότερες από 200 μεταμοσχεύσεις και τουλάχιστον οι 130 γίνονται με ξένους δότες, όχι με δότες συγγενών. Μέχρι πρότινος σχεδόν το 98% των δοτών ήταν ξένοι. Δεν υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση, δεν υπήρχε σωστή ενημέρωση. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη πραγµατοποιούνται περισσότερες από 15.000 αλλογενείς µεταµοσχεύσεις µυελού των οστών και στις περισσότερες ο δότης είναι εθελοντής που δεν έχει συγγένεια µε τον πάσχοντα. Όµοια και στη χώρα µας, από τους 200 περίπου ασθενείς που µεταµοσχεύονται ετησίως οι περισσότεροι λαµβάνουν µόσχευµα από µη συγγενή εθελοντή δότη. Η Κύπρος έχει 140.000 εθελοντές δότες με 700.000 πληθυσμό, δηλαδή το 17% των Κυπρίων είναι δότες και η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα αναλογικά στον κόσμο. Από το 2010 έχουμε κάνει σημαντικές προσπάθειες. Στην Ελληνική Αιματολογική Εταιρία έχει γίνει μια Τράπεζα Δοτών στο πανεπιστήμιο της Πάτρας που λειτουργεί πάρα πολύ καλά. Έχει εγγράψει 8-9000 εθελοντές και έχει δώσει μοσχεύματα στο εξωτερικό. Εμείς λειτουργούμε 1,5 χρόνο στο Όραμα Ελπίδας και η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε εγγράψει 18.000 δότες και έχουμε δώσει και δυο μοσχεύματα μια για ελληνόπουλο και μια για έναν Γερμανό. Αν ενημερωθεί ο πληθυσμός στα επόμενα 5-6 ελπίζουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ελλήνων εθελοντών δοτών στις 100.000 για να μπορούν οι περισσότεροι έλληνες να δέχονται μόσχευμα από έλληνες και όχι από ξένους. Συνολικά ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών μυελού των οστών στη χώρα είναι 45.000».
Οι κρητικοί είναι ευασθητοποιημένοι στο θέμα αυτό τόνισε ο κ. Γραφάκος αφού αποτελούν το 15% των εθελοντών δοτών στο «Όραμα Ελπίδα». Από το Ρέθυμνο ο Σύλλογος επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των εθελοντών δοτών για να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα της προσφοράς ζωής σε συνάνθρωπο: «Οι κρητικοί είναι πολύ ευαίσθητοι. Θέλω να σκεφτούν ότι υπάρχει κάπου στον κόσμο και στην Ελλάδα κάποιος μικρός ή μεγάλος που κινδυνεύει η ζωή του και μπορούν με μια απλή πράξη να τον βοηθήσουν. Με κάτι πάρα πολύ απλό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το γνωρίζουν και να ενημερωθούν. Η προσπάθεια μας δεν είναι να έρθουμε να εγγράψουμε εθελοντές αλλά θέλουμε να βρούμε ανθρώπους που μπορούν να μάς βοηθήσουν».
Μηνύματα ζωής μέσα από την εμπειρία της μεταμόσχευσης
Τα δικά τους μηνύματα ζωής έδωσαν δύο νέα κορίτσια που σε μικρή ηλικία είχαν νοσήσει και τώρα αρκετά χρόνια μετά απολαμβάνουν τη ζωή και εργάζονται στη Μονάδα του Συλλόγου. Η Παναγιώτα Καραφυλλίδου, κοινωνική λειτουργός νίκησε τον καρκίνο με τη μεταμόσχευση. Βαθιά συγκινημένη στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου περιέγραψε την εμπειρία της αλλά και τη σχέση που έχει με τη γερμανίδα δότρια του μοσχεύματος που της έσωσε τη ζωή: «Προσπαθώ να συμβάλλω με τον τρόπο μου στην αύξηση των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στη χώρα μας, γιατί γνωρίζω από προσωπική εμπειρία το πόσο σημαντικό και πόσο χρήσιμο είναι να είναι κάποιος εθελοντής αιμοδότης. Σε νεαρή ηλικία νόσησα από οξεία λευχαιμία. Η μόνη θεραπευτική αντιμετώπιση για μένα ήταν η μεταμόσχευση. Η αναζήτηση για συμβατό δότη ξεκίνησε από την οικογένεια μου, όμως ο αδερφός μου δεν ήταν συμβατός και όλες μας οι ελπίδες στράφηκαν στο εθνικό και το παγκόσμιο αρχείο. Για μήνες ολόκληρους με κομμένη ανάσα εγώ και η οικογένεια μου περιμέναμε να δούμε αν θα βρεθεί το μόσχευμα αυτό. Ευτυχώς ήμουν τυχερή. Ήταν μια κοπέλα από τη Γερμανία 25 ετών. Έδωσε λίγες ώρες από τη ζωή της και έσωσε τη δική μου ζωή. Και εξαιτίας της βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, γερή και δυνατή για να σας αποδεικνύω με την παρουσία μου πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν εθελοντές δότες. Είναι μια διαδικασία ακίνδυνη και πολύ σημαντική για εμάς τους ασθενείς. Με την εθελόντρια δότρια μου γνωρίστηκα καθώς δυο χρόνια μετά την επισκέφτηκα στη Γερμανία για να την ευχαριστήσω από κοντά. Είναι υγιέστατη. Έχουν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια, έχει φέρει στον κόσμο δύο παιδιά. Δεν έχει μετανιώσει που έγινε δότρια και επιθυμία της είναι να μπορέσει να προσφέρει μόσχευμα σε κάποιο άλλο άνθρωπο».
Από την πλευρά της η Έφη Βλάμη, εργαζόμενη ως γραμματέας στον Σύλλογο Όραμα Ελπίδα και πρωταθλήτρια ξιφασκίας είπε: «Νιώθω πολύ χαρούμενη που μπορώ με τον τρόπο μου να βρεθούν και άλλοι συμβατοί δότες για τους ασθενείς μιας και εγώ δεν μπορώ να γίνω δότρια εφόσον είχαν νοσήσει στα 14 μου χρόνια από οστεοσάρκωμα. Στη δική μου περίπτωση δεν χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση. Έγινε ακρωτηριασμός. Το πρόβλημα μου ξεπεράστηκε. Σήμερα είμαι πρωταθλήτρια ξιφασκίας με αμαξίδιο και μέσα από την εργασία μου στο «Όραμα Ελπίδας» προσπαθώ με κάθε τρόπο να βοηθήσω τους ασθενείς».
Ο χαιρετισμός της προέδρου του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδα» Μ. Βαρδινογιάννη
Σε γραπτό χαιρετισμό της η πρόεδρος του συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» Μαριάννα Βαρδινογιάννη ανέφερε: «Κάθε πρωτοβουλία συμπαράστασης και αγάπης προς τα άρρωστα παιδιά μιλά απευθείας στην καρδιά μας πόσω μάλλον σήμερα που η πρωτοβουλία αυτή προέρχεται από τον Ομιλο Grecotel και τον αγαπητό φίλο κ. Νίκο Δασκαλαντωνάκη και πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο μια πόλη, με την οποία με συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί οικογενειακοί. Θα ‘θελα να ευχαριστήσω θερμά τον δήμο Ρεθύμνης και τον Όμιλο Δασκαλαντωνάκη Grecotel για την πρωτοβουλία αυτή υπέρ των συλλόγων «Ελπίδα» και Όραμα Ελπίδας και όλους όσους συμμετέχουν στη συστράτευση για τον αγώνα για τα παιδιά που έχουν καρκίνο. Ένα έργο στο οποίο έχουμε αφοσιωθεί για πολλά χρόνια. Πρωτοβουλίες σαν τη δική σας είναι πολύτιμες για εμάς καθώς αποδεικνύουν και συμβάλλουν στον αγώνα που χάρισε μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή σε 780 παιδιά που μεταμοσχεύτηκαν στη Μονάδα Μεταμόχευσης. Έναν αγώνα που συνεχίζεται εντατικά μέσα από το Ογκολογικό Νοσοκομείο, τον ξενώνα της Ελπίδας και την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών «Όραμα Ελπίδας». Παράλληλα το πρόγραμμα των αδερφοποιήσεων με τα μεγαλύτερα ογκολογικά νοσοκομεία του κόσμου που ξεκινήσαμε με το Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων για παιδιά που προγραμματίζουμε σαν επόμενο βήμα καθιστούν κάθε στήριξη στο έργο μας ακόμα πιο πολύτιμη. Για τον λόγο αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω όλους για τη συμπαράσταση σας που μάς δίδει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και κουράγιο. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη και τον πρόεδρο του Ομίλου Grecotel Nίκου Δασκαλαντωνάκη για την πολύτιμη συμπαράσταση τους και την τιμή που μας κάνουν για την εκδήλωση αυτή και για την ευαισθησία με την οποία εκδηλώνουν στον σύλλογο «Ελπίδα». Η προσπάθεια αυτή έχει στόχο να εντάξει ακόμα περισσότερους εθελοντές δότες στο πρόγραμμα μας. Δεν ξεχνώ ποτέ πως οι πολίτες του Ρεθύμνου εδώ και χρόνια συγκαταλέγονται ανάμεσα στους ένθερμους υποστηρικτές μας».
Η διαδικασία της μεταµόσχευσης
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Μονάδας εθελοντές αιμοδότες μπορούν να γίνουν όλοι όσοι είναι µεταξύ 18-45 χρόνων σε καλή κατάσταση υγείας. Μιλώντας για τη διαδικασία της μεταμόσχευσης ο κ. Γραφάκος τόνισε πως αυτή χρησιμοποιείται σε άτομα με βαριά νοσήματα τα οποία δεν μπορούν να θεραπευτούν με άλλο τρόπο. Τα νοσήματα στα οποία απαιτείται μεταμόσχευση είναι μεταξύ άλλων λεμφώματα, λευχαιμία, μεσογειακή αναιμία καθώς και γενετικά νοσήματα». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η διαδικασία είναι ακίνδυνη και ανώδυνη. «Αρχικά πρέπει να ενημερώσουμε τον υποψήφιο δότη να εγγραφεί στην τράπεζα τη δική μας. Ακολούθως θα δώσει ένα δείγμα σιέλου ή αίμα. Τα στοιχεία του δότη μαζί με τον ιστικο τύπο τα στέλνουμε στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεεων και από κει στην παγκόσμια δεξαμενή και αν βρεθεί ποτέ κάποιος ασθενής που να μοιάζει ιστικά με τον δότη τότε θα τον καλέσουμε για να πιστοποιήσουμε τη συμβατότητα του δότη, να ελέγξουμε την κατάσταση της υγείας τους και να προχωρήσουμε στη διαδικασία. Τότε θα κανονιστεί στη μονάδα μεταμόσχευσης όπου νοσηλεύεται ο ασθενής να πάρει μια βαριά θεραπεία. Την ίδια μέρα ή μια μέρα πριν θα πάρουμε τα κύτταρα από τον δότη» είπε ο κ. Γραφάκος, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν δύο τρόποι συλλογής µοσχεύµατος. «Ο πιο διαδεδοµένος τρόπος (80%) είναι η συλλογή κυττάρων από το περιφερικό αίµα. Στον δότη χορηγείται ένας ειδικός παράγοντας, που φυσιολογικά υπάρχει στον οργανισµό µας, για την αύξηση των αρχέγονων αιµοποιητικών κυττάρων και στη συνέχεια γίνεται η λήψη τους µε τρόπο παρόµοιο µε αυτόν της αιµοδοσίας. Ο δεύτερος είναι ο παραδοσιακός τρόπος λήψης µυελού των οστών που γίνεται µε παρακέντηση στα οστά της λεκάνης υπό γενική αναισθησία. Η ποσότητα µυελού που συλλέγεται αποτελεί λιγότερο του 5% του συνολικού µυελού του δότη, ποσότητα που αναπληρώνεται µέσα σε µερικές µέρες».
Στ. Γραφάκος: «Δεν συνίσταται η προσωπική χρήση για τα βλαστοκύτταρα»
Στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης τύπου ερωτώμενος σχετικά από τους δημοσιογράφους για τα βλαστοκύτταρα και τη χρησιμότητα διατήρησης τους για ιδία χρήση ο κ. Γραφάκος ήταν κατηγορηματικός υπερασπιζόμενος την άποψη της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας και όλων των επιστημονικών φορέων.
Συγκεκριμένα ξεκαθάρισε πως αυτά δεν χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των νοσημάτων των ίδιων των βρεφών αφού δεν είναι η μέθοδος θεραπείας αποτελεσματική.
«Η προσωπική χρήση από κανέναν επιστημονικό φορέα δεν συνίσταται, γιατί η πιθανότητα να χρησιμοποιήσει το αίμα του παιδιού αν νοσήσει είναι ελάχιστες. Αυτό που λένε οι τράπεζες βλαστοκυττάρων ότι είναι χρήσιμα για μια πληθώρα νοσημάτων είναι ψέμα. Για μια μόνο περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή της βαριάς απλαστικής αναιμίας, η οποία είναι σπάνια αφού συναντιέται μια σε 200.000 παιδιά. Και αν ακόμα έχει φυλάξει ομφάλιο αίμα η οικογένεια και νοσήσει από λευχαιμία ψάχνουμε για δότη. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε τα κύτταρα αυτά, είναι αποτυχία. Κακώς τα συλλέγουν οι γονείς, πετούν τα χρήματα τους. Η γνώμη όλων των επιστημονικών φορέων είναι τα δώσουν μόνο για δημόσια χρήση. Άρα δεν αξίζει κανείς να φυλάει το αίμα. Οι τράπεζες βλαστοκυττάρων είναι επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν απλώς μια καλή διαφήμιση και να υπόσχονται πράγματα, πολλά εκ των οποίων δεν είναι αλήθειες. Από την άλλη υπάρχουν τράπεζες δημόσιες στις οποίες μπορεί κάποιος γονιός να αποτανθεί και ο γυναικολόγος να στείλει το αίμα που έχει συλλεγεί μετά τον τοκετό και να χρησιμοποιηθεί σαν ένα εναλλακτικό μόσχευμα που θα σώσει τη ζωή ενός ασθενούς. Στην Κρήτη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο, όπου υπάρχει σχετική τράπεζα».