Σύμφωνα με την απόφαση ο Άκης Τσοχατζόπουλος χρησιμοποίησε την θέση του σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Στο Ρεθεμνιώτη πρώην γενικό διευθυντή των Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, Γιάννη Σμπώκο υπεβλήθηκε ποινή κάθειρξης δεκαέξι ετών. Συνολικά 17 άτομα καταδικάστηκαν για την υπόθεση, ενώ δύο αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών.
Το δικαστήριο με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και τις απολογίες των κατηγορουμένων, έκρινε ότι ο πρώην υπουργός διέπραξε το αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση δωροδοκίας (που είναι παραγεγραμμένο), ζητώντας ωφελήματα για να καταρτιστούν συμβάσεις για τα TORM1 και τα υποβρύχια. Κατά την κρίση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001. Σύμφωνα με το δικαστήριο τα χρήματα που εισέπραξε και που διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, επί σχεδόν μια δεκαετία, υπερβαίνουν το ποσό των 18 δισ. δραχμών.
Σύμφωνα λοιπόν με τη δικαστική απόφαση, ο πρώην υπουργός κρίνεται ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα προερχόμενη από κατ’ εξακολούθηση δωροδοκία, από κοινού και κατά μόνας, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ’ επάγγελμα, γεγονός που σύμφωνα με τον νόμο, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη. Κατά συνέπεια με τη σύμφωνη γνώμη έδρας και εισαγγελέα στον πρώην υπουργό επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 χρόνων. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου ζήτησε να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου καθώς όπως είπε, «Η Πολιτεία ήταν χωρίς σκιές μέχρι την έναρξη της αποδιδόμενης εγκληματικής δραστηριότητας».
«Καταπέλτης» ήταν και η απόφαση για τον πρώην γενικό γραμματέα εξοπλιστικών προγραμμάτων Γιάννη Σμπώκο. Ο Ρεθεμνιώτης πρώην βουλευτής με τη σύμφωνη γνώμη Έδρας και Εισαγγελέα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών. Σύμφωνη με την πρόταση της Εισαγγελέως ήταν και η απόφαση για τη σύζυγο του κ. Τσοχατζόπουλου, Βίκη Σταμάτη στην οποία επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 χρόνων.
Για την κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου, η Έδρα διαφώνησε με την πρόταση της Εισαγγελέως επιβάλλοντας της μεγαλύτερη ποινή. Πιο συγκεκριμένα η κ. Αδειλίνη στην πρότασή της δεν αναγνώρισε τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της άρσης των συνεπειών της πράξης της κ. Τσοχατζοπούλου. Ο συνήγορος της είχε ζητήσει τα παραπάνω ελαφρυντικά δεδομένου ότι εξέφρασε την πρόθεσή της να δωρίσει στο ελληνικό δημόσιο τα επίδικα ακίνητα. Για την κόρη του πρώην υπουργού η Εισαγγελέας είχε προτείνει ποινή φυλάκισης 10 ετών τονίζοντας όμως ότι θα συνεκτιμηθούν κάποιες συμπεριφορές της κατηγορούμενης κατά την επιμέτρηση των ποινών. Την άποψη αυτή δεν συμμερίστηκε η Έδρα που αύξησε την ποινή από 10 σε 12 χρόνια. Στην πρώην σύζυγο του κ. Τσοχατζόπουλου Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, απορρίφτηκε, όπως είχε προτείνει η Εισαγγελέας, το ελαφρυντικό για τη σχέση εξάρτησης με τον τέως Υπουργό και επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 13 ετών.
Ειδική αναφορά έγινε από την Εισαγγελέα στον Νίκο Ζήγρα, στον οποίο ζήτησε και τελικά πέτυχε να του αναγνωριστεί από την έδρα το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν δεν υπήρχε ο Νίκος Ζήγρας να μιλήσει και να ανοίξουν λογαριασμοί ίσως να μην είχαμε φτάσει ως εδώ». Η ποινή που επιβλήθηκε στον κ. Ζήγρα είναι φυλάκιση 6 ετών.
Παράλληλα για τους υπολοίπους κατηγορουμένους επιβλήθηκαν ποινές από 6 έως 13 χρόνια και συγκεκριμένα:
Στον Αστέριο Οικονομίδη 12 χρόνια, στον Γιώργο Σαχπατζίδη 13 χρόνια, στον Γιάννη Σμπώκο 16 χρόνια, στη Μαρία-Ταλλίτα Τσεκούρα 10 χρόνια, στον Νίκο Γεωργουλάκη 10 χρόνια, στον Οράτιο Μελά 10 χρόνια, στον Κωνσταντίνο Αντωνιάδη 10 χρόνια, στον Γιώργο Κωνσταντάτο 10 χρόνια, στον Παναγιώτη Σταμάτη 6 χρόνια, στην Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου 6 χρόνια, στον Φώτη Αρβανίτη 6 χρόνια, στον Νίκο Καρατζά 6 χρόνια.
Οι τέσσερις τελευταίοι, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου είχαν κριθεί ένοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα. Τέλος, με την απόφασή του το δικαστήριο, κήρυξε αθώους λόγω αμφιβολιών, τον επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη και τον Κύπριο δικηγόρο Σπύρο Χατζηνικολάου.
Επί των αναστολών, η εισαγγελέας κυρία Γεωργία Αδειλίνη πρότεινε η έφεση να έχει ανασταλτική δύναμη για τον Ν. Ζήγρα και την Αρετή Τσοχατζοπούλου, καθώς έχει μονογονεϊκή οικογένεια. Για όσους δεν ήταν προφυλακισμένοι και προσωρινά κρατούμενοι προτείνει επίσης η έφεση να έχει ανασταλτική δύναμη.