Η χθεσινή ημέρα, 26η Ιουνίου, έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Ημέρα η οποία αποτελεί αφορμή για προβληματισμό και συζήτηση για το φαινόμενο της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών και ιδιαίτερα για τον ρόλο της πρόληψης, η οποία δεν περιορίζεται στη σωστή και έγκυρη ενημέρωση για τις ουσίες και τους κινδύνους, που συνεπάγεται η χρήση τους. Η πρόληψη συνίσταται σε μια διαδικασία εκπαίδευσης και προετοιμασίας των παιδιών και των νέων, ώστε να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις ζωής, να μπορούν οι ίδιοι να προστατεύουν τον εαυτό τους και να αναλαμβάνουν την ευθύνη της ζωής τους. Για να είναι αποτελεσματική η πρόληψη, χρειάζεται να ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, γιατί τότε δημιουργούνται οι βάσεις για την ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας. Μάλιστα κατάλληλη ηλικία για να αρχίζουν τα προληπτικά προγράμματα είναι το δημοτικό και το νηπιαγωγείο, παρόλο που φαίνεται ότι το πρόβλημα των εξαρτήσεων δεν αφορά άμεσα τα μικρά παιδιά. Κι όμως σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία υπάρχουν αρκετά «δύσκολα» συναισθήματα, όπως ο φόβος, η ζήλεια, το άγχος, η μοναξιά και η ματαίωση, που -αν τα παιδιά μάθουν να διαχειρίζονται σωστά- θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με θετικούς τρόπους τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν αργότερα στη ζωή τους.
Τα παραπάνω τονίστηκαν χθες, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, από τους υπεύθυνους του Κέντρου Πρόληψης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, οι οποίοι μάλιστα επέλεξαν να προβάλουν το έργο των παιδιών που συμμετείχαν στη δράση «Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών» με το ανέβασμα της θεατρικής παράστασης «Πετώντας για την Ειρήνη», χθες το βράδυ, στον δημοτικό κήπο. Μια παράσταση-παραμύθι που πραγματεύεται το φαινόμενο της βίας μεταξύ παιδιών σχολικής ηλικίας.
Από τον Οκτώβριο του 2017 λειτούργησε το Θεατρικό Εργαστήρι για μαθητές δημοτικού, στο οποίο τα παιδιά που συμμετείχαν γνώρισαν την τέχνη του Θεάτρου, ξεκίνησε τη λειτουργία του στον χώρο του Κέντρου Πρόληψης στο Ρέθυμνο, τον Οκτώβριο του 2017. Όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι του Κέντρου, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, δόθηκε στα παιδιά η ευκαιρία να ανακαλύψουν και να εκφράσουν τις δημιουργικές τους ικανότητες, να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να εκτονωθούν με την κίνηση και το λόγο και σίγουρα να διασκεδάσουν. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι ο προσανατολισμός των παιδιών σε δημιουργικές δραστηριότητες και η εκπαίδευσή τους σε νέους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας, που συμβάλλουν στην προαγωγή μιας θετικής και δημιουργικής στάσης ζωής, αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση εξαρτητικών και άλλων επικίνδυνων συμπεριφορών.
Η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου, Νίκη Μπογά, μιλώντας για το Θεατρικό Εργαστήρι αλλά και για την παράσταση ανέφερε:
«Η αλήθεια είναι ότι ιδιαίτερα στην εποχή μας τα μικρά παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με πολλές δύσκολες καταστάσεις και συναισθήματα όπως είναι ο φόβος, το άγχος, η ματαίωση, η μοναξιά που αν μάθουν από τώρα να τα διαχειρίζονται σωστά θα είναι σε θέση αργότερα να αντιμετωπίσουν με θετικούς τρόπους τις δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίσουν. Με βάση αυτό το σκεπτικό, το Κέντρο Πρόληψης έχει επεκτείνει τις δράσεις που αφορούν τα παιδιά και μία από αυτές είναι το Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης που στην ουσία είναι ένα θεατρικό εργαστήρι. Έτσι για τη φετινή παγκόσμια ημέρα επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τη δουλειά των παιδιών β-γ-δ δημοτικού που θα ανεβάσουν τη θεατρική παράσταση «Πετώντας με την Ειρήνη», ένα παραμύθι που έχει διασκευασθεί από εμάς και πραγματεύεται το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Το Εργαστήρι ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 υπό την καθοδήγηση της κ. Μαρίας Ζαχαράκη. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι στόχος είναι να μπορέσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να μάθουν να συνεργάζονται ομαδικά, να βρουν τρόπους να επικοινωνούν λειτουργικά μεταξύ τους και να ενισχυθούν δεξιότητες, όπως είναι η αυτοεκτίμησή τους και μέσω αυτής της δουλειάς να αποκτήσουν μια θετική και δημιουργική στάση ζωής. Τα παιδιά χρειάζονται το χειροκρότημα του κόσμου, καθώς με μεγάλο κόπο και χαρά ετοίμασαν αυτή τη θεατρική παράσταση για τους πολίτες του νομού Ρεθύμνου».
Είκοσι χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου
Με αφορμή τη χθεσινή ημέρα οι υπεύθυνοι έκαναν έναν συνοπτικό απολογισμό του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου στα χρόνια λειτουργίας του και αναφέρθηκαν στους σκοπούς και στόχους της λειτουργίας του.
Το Κέντρο συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας. Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1997 και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες δράσεις με μεγάλη ανταπόκριση από την κοινωνία του Ρεθύμνου. Συνολικά έχει οργανώσει 1304 ομάδες συμβουλευτικής υποστήριξης, οι οποίες απευθύνονται σε γονείς, παιδιά και εφήβους, φοιτητές, εκπαιδευτικούς αλλά και στον ελληνικό στρατό και την αστυνομία. Επιπλέον το Κέντρο έχει πραγματοποιήσει 130 δράσεις στις οποίες έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 40.000 άτομα, σε συνδυασμό με τα χιλιάδες αιτήματα βοήθειας στα οποία παρασχέθηκε συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη. Οι έρευνες είναι ακόμα ένα πεδίο με το οποίο έχει ασχοληθεί το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου.
Τα προγράμματα του επικεντρώνονται στην πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών και στην προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας στην τοπική κοινότητα, ώστε να μπορέσει να δράσει ως ένα συνολικό υποστηρικτικό πλαίσιο για τα παιδιά και τους νέους, κυρίως ανθρώπους.
Οι προληπτικές παρεμβάσεις του Κέντρου απευθύνονται σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινότητας και εμπλέκουν ομάδες διαφορετικών ηλικιών και ρόλων, όπως εκπαιδευτικοί (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), γονείς, παιδιά, έφηβοι, νέοι ενήλικες, φοιτητές, στρατός, αστυνομία, εθελοντές συνεργάτες, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, επαγγελματίες υγείας και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, συλλόγων και σωματείων.
Όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι, σε ότι αφορά στους γονείς, στόχος είναι να υιοθετήσουν έναν περισσότερο ενεργό ρόλο που θα προωθεί την ουσιαστική επικοινωνία και την αυτοεκτίμηση στην οικογένεια. Σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς, στόχος είναι ο εμπλουτισμός του ρόλου τους, η ενίσχυση του ρόλου τους ως ενήλικες – υποστηρικτές και η βελτίωση της επικοινωνίας στον χώρο του σχολείου.
Όσον αφορά στα παιδιά και τους νέους στόχος είναι η εκπαίδευσή τους σε προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες για να μπορούν να διαχειρίζονται καθημερινές δύσκολες καταστάσεις, να αυτοπροστατεύονται και να επιλέγουν θετικές στάσεις ζωής.
Αναφορικά με την κοινότητα, στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού του νομού σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας.
Από το Κέντρο παρέχεται ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική: α) συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες β) ενημέρωση για το πρόβλημα της χρήσης και κινητοποίηση των χρηστών και των οικογενειών τους για αναζήτηση θεραπευτικής βοήθειας
Παράλληλα στηρίζει και παραπέμπει στις κατάλληλες θεραπευτικές δομές τα άτομα που εμπλέκονται με τη χρήση ουσιών.
Για το έργο και τη σπουδαιότητα της ύπαρξης της συγκεκριμένης δομής στην πόλη του Ρεθύμνου, μίλησε η διοικητικά υπεύθυνη του Κέντρου, Μαρία Ζαχαράκη, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Σε ένα μήνα ακριβώς συμπληρώνονται 20 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Ρεθύμνου. Αξίζει να ευχαριστήσουμε όσους στήριξαν την ανάπτυξή του. Συγκεκριμένα πρέπει να αναφέρουμε τα ονόματα των πρώτων υπεύθυνων για τη δημιουργία της συγκεκριμένης δομής μερικοί εκ των οποίων είναι: ο κ. Μανώλης Λίτινας, η κ. Μαίρη Λιονή, ο τότε δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Αρχοντάκης, ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Άνθιμος και ο κ..κ Ειρηναίος, η κ. Ελένη Ανυφαντάκη και η αείμνηστη Μαρία Σαρχώση, οι οποίες συντόνιζαν όλες τις εργασίες. Στα 20 αυτά χρόνια λειτουργίας του το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου έχει καταστεί σημείο αναφοράς για την κοινότητα και συνδέει τους ανθρώπους που μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο στην προαγωγή της πρόληψης και σε ό,τι αυτή συνεπάγεται. Όλα αυτά τα χρόνια έχει εργαστεί με συνέχεια και συνέπεια στην εφαρμογή των προγραμμάτων του, με σεβασμό πάνω από όλα στον άνθρωπο. Το έργο του εξελίσσεται και συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της κάθε εποχής, βρίσκοντας συνεχώς καινούριους τρόπους να προσεγγίσει και να συνδιαλλαγεί με την τοπική κοινότητα. Οι πολίτες του Ρεθύμνου βρίσκουν στο Κέντρο έναν από τους λίγους χώρους, όπου δωρεάν μπορούν να ακουστούν, να επικοινωνήσουν και να βρουν στήριξη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά στη ζωή τους».
Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο του δήμου Ρεθύμνης και αντιπρόεδρο του Κέντρου Πρόληψης Ρεθύμνου κ. Γρηγόρη Τσιομπίκα, αυτό το οποίο επιχειρείται μέσω του Κέντρου είναι η επικοινωνία του με τους πολίτες, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση για το σοβαρότατο ζήτημα των εξαρτήσεων: «Εμείς σαν κέντρο εργαζόμαστε ακατάπαυστα καθημερινά για την πρόληψη, όμως η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία να επικοινωνήσουμε την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κόσμου και της ευρύτερης κοινωνίας πάνω σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Εγώ σαν εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης δηλώνω κατηγορηματικά ότι είμαστε πάντα αρωγοί τέτοιων προσπαθειών. Το Κέντρο προσπαθεί και έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει όλους τους πολίτες για τους κινδύνους που επιφέρει η εξάρτηση σε οποιοδήποτε πεδίο, είτε νόμιμο, είτε παράνομο. Απευθυνόμαστε κυρίως σε παιδιά, εφήβους, οικογένειες, συλλογικούς φορείς που είναι πάντα κοντά στους νέους και έχουν άμεση επίδραση σε αυτούς, όπως είναι η εκκλησία και το σχολείο. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε στους συνδημότες μας την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης για οποιαδήποτε μορφή εξαρτήσεων από οποιεσδήποτε ουσίες», ανέφερε.
Το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου – στα 20 χρόνια λειτουργίας του – έχει καταστεί σημείο αναφοράς για την κοινότητα και συνδέει τους ανθρώπους που μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο στην προαγωγή της πρόληψης και σε ό,τι αυτή συνεπάγεται.
Όλα αυτά τα χρόνια έχει εργαστεί με συνέχεια και συνέπεια στην εφαρμογή των προγραμμάτων του, με σεβασμό πάνω από όλα στον άνθρωπο.
Το έργο του εξελίσσεται και συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της κάθε εποχής, βρίσκοντας συνεχώς καινούριους τρόπους να προσεγγίσει και να συνδιαλλαγεί με την τοπική κοινότητα.
Οι πολίτες της Π.Ε. Ρεθύμνου βρίσκουν στο Κέντρο έναν από τους λίγους χώρους, όπου δωρεάν, μπορούν να ακουστούν, να επικοινωνήσουν και να βρουν στήριξη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά στη ζωή τους.
Σύμφωνα με επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης, για τα έτη 1997 έως 2017 πραγματοποιήθηκαν:
– 281 Ομάδες Γονέων στις οποίες συμμετείχαν 8.779 γονείς
– 704 Ομάδες Εφήβων-παιδιών – νέων στις οποίες συμμετείχαν 15.992 άτομα
– 131 Ομάδες Εκπαιδευτικών στις οποίες συμμετείχαν 3.756 εκπαιδευτικοί
– 110 Ομάδες στον Ελληνικό Στρατό στις οποίες συμμετείχαν 2.755 άτομα
– 23 Ομάδες στην Ελληνική Αστυνομία στις οποίες συμμετείχαν 475 άτομα
– 55 Ομάδες Φοιτητών στις οποίες συμμετείχαν 1.580 φοιτητές
– 130 Δράσεις που απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό και στις οποίες συμμετείχαν 41.945 άτομα.
Για την παραπάνω περίοδο το Κέντρο Πρόληψης δέχτηκε 1135 αιτήματα βοήθειας στα οποία παρασχέθηκε συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη.
Τέλος στη δομή πραγματοποίησαν την πρακτική τους 64 φοιτητές κοινωνικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης (κατόπιν αιτήματος, από το 2003 και μετά).
Το σύνολο των ατόμων που εκπαιδεύτηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν τα έτη 1997- 2017 είναι 76.472.