Παρακάμπτοντας τα «πρωτοσέλιδα» που προσπαθούν να αποφανθούν, αν ο Κουφοντίνας κατά τη διάρκεια της διήμερης άδειας βρέθηκε σε ρεμπετάδικο, όπου χόρεψε το αγαπημένο του άσμα, «Απόψε κάνεις …μπαμ!» και αν η Μαρέβα «επένδυε» στα PARADISE κατά τη διάρκεια που ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο, ειδάλλως εκείνος θα την …απέτρεπε, στο νησί έσκασε μια είδηση-βόμβα!!!
Εννιάχρονος μαθητής της Δ’ Δημοτικού εντάχθηκε σε πρόγραμμα απεξάρτησης από το αλκοόλ, ενώ τα στατιστικά δείχνουν πως τα ποσοστά στο νησί των εξαρτημένων από το αλκοόλ είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα!
Το γεγονός ότι λόγω κλίματος και παράδοσης η παραγωγή εκλεκτών κρασιών και εξαιρετικής ποιότητας ρακής είναι μεγάλη, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να καταναλώνονται όλες αυτές οι ποσότητες από τους Κρητικούς και δη τους ανήλικους!
Για να σοβαρευτούμε λίγο, το πρόβλημα με την κατανάλωση αλκοόλ τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα. Θεωρείται μέγιστη «μαγκιά» το «άνοιγμα» φιάλης από τους εφήβους σε κάθε έξοδό τους, ενώ οι «κούπες» είναι συνώνυμο με το εν γένει «καπετανιλίκι» που είναι διάχυτο με διάφορες εκφάνσεις και συμπεριφορές, άλλοτε αψυχολόγητες και ενίοτε καταστροφικές ή αυτοκαταστροφικές.
Με κάποιο «μυστηριώδη» τρόπο έχει επικρατήσει η εντύπωση πως της οποιασδήποτε μορφής διασκέδασης ή ψυχαγωγίας πρέπει να προηγηθεί οινοποσία μέχρι τελικής πτώσεως, ειδάλλως θα στερηθούμε το «προνόμιο» της καλοπέρασης, όπως την αντιλαμβάνονται κάποιοι. Αν μας συμβαίνει κάτι «καλό» (γάμοι, βαφτίσια, γιορτές θρησκευτικές, εθνικές κλπ.) πρέπει να γίνουμε «στουπί» στο μεθύσι, αν μας συμβεί κάτι «κακό» πάλι πρέπει να γίνουμε «σκνίπα» για να ξεχάσουμε τον «πόνο» μας και εν τω μεταξύ θρηνούμε τους «άτυχους» που πριν ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης ενδεχομένως να έχουν εμπλακεί σε κάποιο θανατηφόρο τροχαίο ή σε κάποιο βίαιο επεισόδιο.
Τώρα, ας αναλογιστούμε καθένας τις ευθύνες του μέσω των πράξεων ή των παραλείψεών μας, ώστε να κατανοήσουμε πως ειδήσεις-σοκ όπως εκείνη που διαβάσαμε πρόσφατα είναι απότοκο άστοχων επιλογών μας και περίπου φυσιολογικά φτάνουμε σε κοινωνικά αδιέξοδα και παθογένειες!
* Ο Μιχάλης Τζανάκης είναι φιλόλογος-συγγραφέας