Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, η Green Team του Creta Maris Beach Resort αφιέρωσε την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου σε σειρά δράσεων, με στόχο την ενημέρωση των επισκεπτών για τις πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες του ξενοδοχείου για την προστασία του περιβάλλοντος και το Πρότυπο «We do local».
Η Εβδομάδα Βιοποικιλότητας, ξεκίνησε με ξενάγηση στους μοναδικούς κήπους του ξενοδοχείου, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν και να μυρίσουν σπάνια τα αρωματικά φυτά της Κρητικής πανίδας, ενώ ενημερώθηκαν για τη σημασία που έχουν από τα μινωικά χρόνια μέχρι και σήμερα, σε όλους τους τομείς της ζωής των Κρητικών. Παράλληλα με την ξενάγηση, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία του Creta Maris να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων, μέσω των σταθμών φροντίδας αδέσποτων γατών, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στο πρόγραμμα στείρωσης, που υλοποιείται σε συνεργασία με τον ολλανδικό μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Animals in Distress Foundation».
Η Εβδομάδα Βιοποικιλότητας ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό έθιμο, Κουρές προβάτων, που αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές γιορτές της Κρήτης και παραδοσιακά λαμβάνει χώρα στην αρχή του καλοκαιριού για να προστατέψει τα ζώα από τη ζέστη. Το ιδιαίτερο έθιμο που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον κτηνοτροφικό τρόπο ζωής του νησιού, διοργανώθηκε για όγδοη συνεχή χρονιά, με τυροκομία, αντικριστό και παραδοσιακή μουσική, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες του ξενοδοχείου να γίνουν κοινωνοί των παραδόσεων και εθίμων της Κρήτης.
Ο κ. Νίκος Βλασιάδης, γενικός διευθυντής του Creta Maris Beach Resort, δήλωσε σχετικά: «Στο Creta Maris Beach Resort, έχοντας στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας τον σεβασμό στο περιβάλλον, εφαρμόζουμε τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας μας.
Παράλληλα, προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας, μπολιασμένες με την παραδοσιακή Κρητική φιλοξενία, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού μας, έτσι ώστε οι επισκέπτες να πάρουν μαζί τους ότι καλύτερο έχει να τους δώσει η ελληνική φιλοξενία».
Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.
Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.
Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα – καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι και το ελάφι.