Σε υψηλή θέση βρίσκεται ο Νομός Ρεθύμνου σε επίπεδο χώρας, σε ό,τι αφορά τις βραβευμένες ξενοδοχειακές μονάδες με το «Green Key» («το πράσινο κλειδί»), που ουσιαστικά σημαίνει ότι χρησιμοποιούν μεθόδους και υπηρεσίες φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ κατέχει μάλιστα την πρωτιά σε επίπεδο Κρήτης, όπου έχουν διακριθεί συνολικά 72 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 27 ανήκουν στο Νομό Ρεθύμνου.
«Η Κρήτη είναι το κόσμημα του «Green key», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σεραφείμ Χατζησκάκης, εθνικός χειριστής του προγράμματος «Green key» στην Ελλάδα που βρέθηκε χθες στο Ρέθυμνο όπου πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Συνάντηση εθνικών χειριστών για το πρόγραμμα «Green key».
Σε σχετικές δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο ίδιος τόνισε: «72 από τις 159 βραβευμένες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν διακριθεί στην Κρήτη και μάλιστα ο Νομός Ρεθύμνου είναι πρώτος, καθώς έχει 27 από τις 72 ξενοδοχειακές μονάδες. Ο στόχος των διεθνών συναντήσεων είναι να χαράσσουν πολιτική για επόμενες γενιές, να ανταλλάσσουμε απόψεις και να μπορούμε να αναθεωρούμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των κριτηρίων. Τα κριτήρια στο πρόγραμμα είναι δυναμικά, που σημαίνει ότι έχουμε ανατροφοδότηση από τους επιχειρηματίες και απ’ όλες τις χώρες, οι οποίες συμμετέχουν, οπότε φροντίζουμε να προσαρμόζονται στην πραγματικότητα χωρίς να ξεχνάμε ότι ο στόχος μας είναι ουσιαστικά η προστασία του περιβάλλοντος».
Σύμφωνα με τον ίδιο η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, διατηρώντας την 5η θέση στην διεθνή κλίμακα των 45 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καταγράφοντας κάθε χρόνο αυξητικές τάσεις.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση από πλευράς συμμετοχών με αυξητική τάση, η οποία τη φετινή χρονιά έφτασε σχεδόν το 30%. Η διαδικασία της βράβευσης είναι ιδιαίτερα απλή: στις περισσότερες περιπτώσεις οι μονάδες οι οποίες βραβεύονται ήδη πληρούν τα κριτήρια, τα οποία έχουν να κάνουν με στοιχειώδεις υποδομές και από εκεί και μετά είναι ζήτημα πολιτικής, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζει μια επιχείρηση φιλικές με το περιβάλλον πρακτικές, οι οποίες εξασφαλίζουν τόσο την προστασία του περιβάλλοντος-που είναι και το βασικό ζητούμενο για εμάς- όσο και πάρα πολύ μεγάλη εξοικονόμηση πόρων νερού, ενέργειας, χημικών και βεβαίως εργατοωρών. Άρα πετυχαίνουμε το διπλό στόχο της προστασίας του περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης. Η οικολογία λοιπόν είναι οικονομία στην περίπτωση της διαχείρισης των ξενοδοχειακών μονάδων».
Όπως εξήγησε ο κ. Χατζησκάκης, η υψηλή κατάταξη μιας χώρας σε αυτή την κλίμακα δείχνει ότι υπάρχει παράδοση στο τουριστικό προϊόν, ενώ πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται και η προτίμηση των επισκεπτών σε μονάδες που με τις υποδομές και τις υπηρεσίες τους αποδεικνύουν ότι σέβονται το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας οικολογικές μεθόδους: «μια μονάδα βραβευμένη με το «Green key», έχει την δυνατότητα να προσεγγίσει εκείνο το κομμάτι της τουριστικής αγοράς, το οποίο ενδιαφέρεται για την κατανάλωση φιλικών περιβαλλοντικά προϊόντων και υπηρεσιών. Όσο πάει αυτό το κομμάτι της αγοράς συνεχώς διευρύνεται και μιλάμε για αγορές οι οποίες θεωρούνται καλές, δηλαδή οι αγορές Σκανδιναβίας, βόρειας Αμερικής και βόρειας Ευρώπης.
Οι χώρες αυτές που είναι υψηλά στην κατάταξη έχουν μια πολύ μεγάλη παράδοση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση και οι πρώτες χώρες με πάρα πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, είναι η Ολλανδία και η Γαλλία. Εκεί υπάρχει μια παράδοση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση η οποία ξεκινά από πολύ μικρές ηλικίες. Στην Ελλάδα είχαμε μείνει σχετικά πίσω, αλλά με τις προσπάθειες που γίνονται και στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και μέσα από την ευαισθητοποίηση που προσπαθούμε να πετύχουμε μέσα από τα προγράμματα «Γαλάζιες σημαίες» και «Green key» και εκεί νομίζω ότι συγκλίνουμε προς το στόχο».
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη, ανέφερε πως οι επισκέπτες που βρέθηκαν για δυο μέρες στο Ρέθυμνο έμειναν ενθουσιασμένοι από την πόλη, τα μνημεία και το σεβασμό που επιδεικνύεται στο περιβάλλον, και μιλώντας για την εκδήλωση είπε: «Η οργάνωση είναι σε συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνου με όλους τους τουριστικούς φορείς, μέσω της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης και θα πρέπει να πούμε ότι το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει δυο σκέλη: το σκέλος των γαλάζιων σημαιών, που είναι πολύ σημαντικό σήμερα και αφορά και το Ρέθυμνο άμεσα, και το δεύτερο σκέλος μέσα στην ενδοχώρα ένα «πράσινο κλειδί» σε δημόσια κτίρια αλλά και σε ιδιωτικά κτίρια».
Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Συνάντηση συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.), την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ρεθύμνης, με προσκεκλημένους εισηγητές περί τους 40 εκπροσώπους του προγράμματος απ’ όλο τον κόσμο.