Εγκαινιάστηκαν χθες οι νέες υποδομές που τοποθετήθηκαν στις παραλίες του Ρεθύμνου για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία, προκειμένου, να απολαμβάνουν με ασφάλεια και ευκολία το μπάνιο τους στη θάλασσα.
Με αξιοποίηση του ευρωπαϊκού διασυνοριακού προγράμματος που υλοποιείται στο Ρέθυμνο για την Ελλάδα και στην Αγία Νάπα για την Κύπρο, υλοποιούνται σειρά από υποδομές για τα άτομα με αναπηρία, μεταξύ των οποίων και εκείνες που εγκαινιάστηκαν χθες.
Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν πέντε σετ, που περιλαμβάνουν ένα ειδικό αμαξίδιο, το οποίο μπαίνει μέσα στο νερό με τον λουόμενο, ο οποίος το χρησιμοποιεί, καθώς και πλαστικό διάδρομο, πάνω στον οποίο μεταφέρεται το αμαξίδιο και επίσης οδηγεί σε δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ο ένας αποδυτηρίων και ο δεύτερος για να λειτουργεί ως χημική τουαλέτα.
Τρεις από αυτές τοποθετήθηκαν στην παραλία της πόλης, μία στον Πετρέ και μία στις ακτές της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου. Όλες σε σημεία, στα οποία υπάρχουν μπάρες πρόσβασης των αναπήρων στην αμμουδιά καθώς και δίπλα σε πύργους ναυαγοσωστών, προκειμένου οι ναυαγοσώστες να βοηθούν και να επιβλέπουν την ασφαλή χρήση του αμαξιδίου.
Η πρώτη επίδειξη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων έγινε χθες το πρωί παρουσία του δημάρχου Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη και του αρμόδιου δημοτικού συμβούλου για τις κοινωνικές δομές κ. Γρηγόρη Τσιομπίκα, καθώς και του προέδρου του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία κ. Δημήτρη Τσαχάκη αλλά και άλλων μελών του αναπηρικού κινήματος της πόλης.
Προβλήματα υπήρξαν, κυρίως με την χρήση του διαδρόμου, ενώ ζήτημα για τα ΑμεΑ είναι, ότι πέραν του ωραρίου των ναυαγοσωστών, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις υποδομές.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη λειτουργία είναι «κατάκτηση» για το αναπηρικό κίνημα, οι εκπρόσωποι του οποίου εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.
Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου κ. Τσαχάκης είπε χαρακτηριστικά, ότι «Το θαλάσσιο κολύμπι είναι θεραπευτικό για τα άτομα με αναπηρία, αυξάνει την λειτουργικότητα του σώματος και μειώνει τον βαθμό της αναπηρίας. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικότατο, το παλεύει το σωματείο μας εδώ και δεκαπέντε χρόνια για ένα σημείο και τελικά σήμερα παραλαμβάνουμε πέντε σημεία στην πόλη του Ρεθύμνου. Θέλω να ευχαριστήσω τους συντελεστές, τον Δήμο, τις υπηρεσίες, και κυρίως τον δήμαρχο Ρεθύμνης, που βρίσκεται εδώ και μας το παρέδωσε μόλις τώρα. Εύχομαι καλό κολύμπι στους συναδέλφους και κάτι πολύ σημαντικό, να προσεχθούν, να μην έχουμε βανδαλισμούς, να μην τα καταστρέψουμε αυτά τα έργα, να τα έχουμε κάθε χρόνο και τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν το κολύμπι και την ψυχαγωγία και ότι άλλο. Θα δούμε τι ελλείψεις υπάρχουν, πώς θα πάει φέτος και από την επόμενη σεζόν θα συμπληρώσουμε ό,τι χρειαστεί».
Ο ίδιος τόνισε, ότι «Πρότεινα με αυτά τα έργα, όταν τελειώσουν, ότι θέτει βάσιμα υποψηφιότητα ο Δήμος Ρεθύμνου για να πάρει το βραβείο της πιο προσβάσιμης πόλης στην Ευρώπη. Όπως ξέρετε κάθε χρόνο προκηρύσσεται διαγωνισμός για την πιο προσβάσιμη πόλη στην Ευρώπη. Ο Δήμος Ρεθύμνου, σύμφωνα με την εμπειρία μου και με αυτά που γνωρίζω και βλέπω και βιώνω, έχει βάσιμες ελπίδες να διεκδικήσει από την 1η έως τη 3η θέση».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Μαρινάκης τόνισε, ότι «Θεωρώ, ότι το Ρέθυμνο είναι τυχερό που μπορεί να ενταχθεί στην ατζέντα των πόλεων, όπου ένας ανάπηρος μπορεί να κολυμπήσει. Ήδη χθες με συνάντησε πολύ σημαντικός πράκτορας από την Σουηδία και ήξερε το θέμα και θεωρεί ότι είναι ένα πολύ στρατηγικό αβαντάζ για την πόλη μας, για να προσελκύσει τουρισμό. Σε αυτό το πρόγραμμα, πέρα από την προσβασιμότητα, σε διάφορα σημεία, όπως είναι η Fortezza, στο νοσοκομείο, στις παραλίες, σε διάφορες περιοχές του Ρεθύμνου, θα δημιουργηθεί και μια ατζέντα που θα ενημερώνει τους αναπήρους όλου του κόσμου, τι ακριβώς προσφέρει το Ρέθυμνο και πώς μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες. Όλα αυτά εντάσσονται σε μια στρατηγική εξωστρέφειας του Δήμου μας, αλλά κυρίως σε μια στρατηγική σεβασμού των ανθρώπων που έχουν κινητικά προβλήματα και δεν μπορούσαν να απολαύσουν το αυτονόητο, δηλαδή να κάνουν ένα μπάνιο».
Λειτουργικά προβλήματα
Η πρώτη χρήση των υποδομών ανέδειξε και προβλήματα. Πρώτον, ότι οι μπάρες από το πεζοδρόμιο προς την ακτή, είναι απότομες και δύσχρηστες, ενώ το αμαξίδιο κινούνταν με δυσκολία πάνω στον πλαστικό διάδρομο.
Τα παρευρισκόμενα άτομα με αναπηρία διαπίστωσαν, ότι μόνος του κάποιος δεν θα μπορούσε να το οδηγήσει στη θάλασσα και κυρίως, ότι μετά την λήξη του ωραρίου των ναυαγοσωστών γενικότερα δεν θα επιτρέπεται η χρήση τους.
Ένας από τους πρώτους χρήστες ήταν ο κ. Λευτέρης Σφακιανάκης, ο οποίος χθες δήλωσε, ότι «Είναι σωστό, που έγινε. Χρειάζονται όμως κάποιες διορθώσεις. Είναι δύσκολο να κινηθείς στον πλαστικό διάδρομο και οι πόρτες των αποδυτηρίων και των τουαλετών θέλουν μικρή διόρθωση. Επίσης, αν δεν υπάρχει δεύτερο άτομο να βοηθάει δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στην παραλία. Θα χρειαζόταν να γίνει κάτι με αυτό, αλλά αν είναι εδώ ο ναυαγοσώστης και βοηθάει, πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Το θέμα είναι ποιες ώρες είναι ο ναυαγοσώστης εδώ, αν εγώ πρέπει να έρθω μετά τις πέντε και μισή, που δεν υπάρχει ναυαγοσώστης, τι θα κάνω;».
Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι απογοητευτική για τους επίδοξους χρήστες, καθώς δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις νέες αυτές λειτουργίες.