Και ενώ οι επισκέπτες του χώρου μπορούν να δουν ορισμένα από τα 160.000 αρχαιολογικά ευρήματα -στον όροφο κυρίως γλυπτά- οι επισκέπτες της σχετικής διαδικτυακής σελίδας θα μπορούν να δουν 500.000 ψηφιοποιημένα αρχεία (ευρήματα και αρχειακό υλικό από τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών), πρόγραμμα συνολικού κόστους 964.200 ευρώ.
Έκθεση. Από τον όροφο της Στοάς του Αττάλου, η Αρχαία Αγορά, με τα διάσπαρτα κτίρια του οικονομικού και πολιτικού κέντρου της αρχαίας Αθήνας και τους κατάφυτους λόφους στο βάθος, αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο. Εδώ και λίγους μήνες, ο άνω εκθεσιακός χώρος, που επί τρεις δεκαετίες παρέμεινε κλειστός για το κοινό, είναι και πάλι επισκέψιμος.
Εκτός από την έκθεση αθηναϊκής γλυπτικής, που εγκαινιάστηκε και επίσημα χθες το μεσημέρι από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΑΙΘΠΑ Κώστα Τζαβάρα, ο πρώτος όροφος της αναστηλωμένης Στοάς προσφέρει πανοραμική θέα σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς. Ακόμα, μέσα από τα κρυστάλλινα πετάσματα, στο κέντρο της αίθουσας, διακρίνονται οι προθήκες με τα αποθηκευμένα πήλινα ευρήματα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, που μέχρι σήμερα παρέμεναν στην αφάνεια. Πληροφορίες για το σύνολο των περισσοτέρων από 160.000 αντικειμένων -χρονολογούμενων από τη νεολιθική περίοδο έως τον 19ο αιώνα- που έχουν φέρει στο φως οι ερευνητές της Σχολής σε διάστημα οκτώ δεκαετιών, είναι διαθέσιμες στη νέα ψηφιακή βιβλιοθήκη της Αρχαίας Αγοράς, μαζί με χιλιάδες φωτογραφίες, αρνητικά, σχέδια, χάρτες, ανασκαφικά ημερολόγια, αναφορές και άλλα τεκμήρια. Υστεροκλασικά αγάλματα θεών και θνητών, ρωμαϊκά αντίγραφα κλασικών έργων, πορτρέτα αυτοκρατόρων, επιφανών πολιτών και πλουσίων αστών της ρωμαϊκής Αθήνας και αγάλματα, που κοσμούσαν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της πόλης κατά την ύστερη αρχαιότητα, συνθέτουν την έκθεση «Τεκμήρια γλυπτικής από την Αρχαία Αγορά», στα 1.440 τ.μ. του ανακαινισμένου ορόφου της Στοάς. Τα 52 αρχαία έργα αναδιατάχθηκαν σε ενότητες από την Α’ Εφορεία Αρχαιοτήτων, έτσι ώστε να παρέχουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα της αθηναϊκής γλυπτικής από τον 4ο π.Χ. έως τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ρεαλιστικά πορτρέτα -κυρίως ιδιωτών και τοπικών αξιωματούχων- που φιλοτέχνησαν οι γλύπτες της Αγοράς. Ορισμένα από τα γλυπτά είναι για πρώτη φορά ορατά απ’ όλες τις πλευρές τους, ενώ άλλα μοιάζουν να έχουν ανακτήσει τη χαμένη τους γοητεία, χάρη στις επεμβάσεις των συντηρητών του Μουσείου της Ακρόπολης.
Πέρα από την ανακαίνιση του εκθεσιακού χώρου, το έργο «Αναβιώνοντας την Αρχαία Αγορά» -με συνολικό προϋπολογισμό 962.000 ευρώ και χρηματοδοτούμενο από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους- περιλάμβανε την ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική καταγραφή των ανασκαφικών τεκμηρίων από την Αμερικανική Σχολή. Σήμερα, η διαδικτυακή πύλη www.agathe.gr συνιστά ένα πολύτιμο εργαλείο για μελετητές του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, ενώ προσφέρει στους διαδικτυακούς επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να ξεναγηθούν ηλεκτρονικά στον χώρο, να αντλήσουν στοιχεία για τη γέννηση και την εφαρμογή της δημοκρατίας μέσα από τα ευρήματα της Αγοράς και να παρακολουθήσουν την πορεία των ανασκαφών από το 1931 μέχρι σήμερα.
Στο Ρέθυμνο η θεατρική παράσταση «Χόρεψέ με πατέρα» της Κατερίνας Αντωνιάδου
H θεατρική παράσταση «Χόρεψέ με πατέρα» της Κατερίνας Αντωνιάδου έρχεται στο Ρέθυμνο στο Θέατρο Αντίβαρο για δυο παραστάσεις σήμερα Σάββατο...