Παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο η εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και παραρτήματα στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο, στην Ιεράπετρα και στη Σητεία αποτελεί μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης.
Η εκδήλωση έγινε στην κεντρική είσοδο του Ιδρύματος στο Ηράκλειο.
Το παρόν έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας καθηγητής Κώστας Φωτάκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ηλίας Γεωργαντάς, ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Βαρδάκης, κ. Νίκος Ηγουμενίδης και Μ. Θραψανιώτης, ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου και επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών», κ. Ηλίας Λυγερός, ο κ. Ν. Ταβερναράκης καθώς και πλήθος φορέων.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Κωστας. Γαβρόγλου ανέφερε: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που είμαστε εδώ. Το πρώην ΤΕΙ ήταν κι εξακολουθεί να είναι ως Πανεπιστήμιο ένα εξαιρετικά υψηλού επιπέδου Ίδρυμα. Είναι μία μεγάλη προσθήκη στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας και είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι επόμενη μέρα, παρά τις δυσκολίες που έχουν τέτοια εγχειρήματα, θα είναι μία σημαντική μέρα και για την Κρήτη».
Από την πλευρά του, ο πρύτανης Νικ. Κατσαράκης δήλωσε: «Είμαστε πολύ συγκινημένοι που οι προσπάθειες δεκαετιών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ Κρήτης δικαιώνονται. Η εξαιρετική πορεία του ΤΕΙ Κρήτης όλα αυτά τα χρόνια αναγνωρίζεται και το Ίδρυμα μας εξελίσσεται σε Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Μία νέα μέρα ξεκινά, ένα καινούργιο ταξίδι, κι είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή την εξέλιξη. Θα έχουμε πολλές δράσεις εξωστρέφειας, θα υποδεχθούμε τους νέους φοιτητές μας τον Σεπτέμβριο του 2019 και τότε θα έχουμε ουσιαστικά τα εγκαίνια του νέου Πανεπιστημίου. Θα έχουμε μια σειρά εκδηλώσεων, τόσο τώρα όσο και στα τέλη Ιούνη, γιατί θέλουμε η κοινωνία να γνωρίσει το νέο Πανεπιστήμιο. Θέλουμε να προσελκύσουμε καλούς υποψήφιους φοιτητές. Θέλουμε να επιλέξουν οι υποψήφιοι φοιτητές το Πανεπιστήμιό μας και θα κάνουμε ο,τι μπορούμε σε όλες τις πόλεις όπου δραστηριοποιείται το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για να το πράξουμε αυτό».
Ο κ. Γαβρόγλου κατέληξε λέγοντας ότι «σε 15 μέρες θα ανακοινώσουμε ένα σχέδιο ισότιμησης των ΤΕ με ΠΕ».
Στην τελετή εγκαινίων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, του νέου εκπαιδευτικού Ιδρύματος στο Ηράκλειο, παραβρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.
Για την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου, που αναμένεται να συνδράμει αποτελεσματικά στην αξιοποίηση υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού της Κρήτης στις σύγχρονες προκλήσεις, ο κ. Φωτάκης δήλωσε:
«Η ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες για τη διαμόρφωση σύγχρονων τομέων με έντονα διεπιστημονικό χαρακτήρα. Τομέων που κάποιοι είναι ακόμη ακόρεστοι επιστημονικά και τεχνολογικά κι έτσι αφήνουν περιθώρια για μεγάλη προστιθέμενη αξία.
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο διαθέτει σοβαρές δυνάμεις σε σύγχρονες τεχνολογίες όπως η φωτονική, η νανοτεχνολογία, η πληροφορική, η αγροτεχνολογία. Πρόκειται για τεχνολογίες που δημιουργούν αξία και πλούτο στα σημεία που συναντούν τους παραδοσιακούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, όπως η Αγροδιατροφή, ο Τουρισμός, η Ενέργεια, το Περιβάλλον κ.ά. Η μετατροπή του TEI σε Πανεπιστήμιο θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη της Κρήτης και της χώρας γενικότερα.
Η ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου εντάσσεται σε μια ευρύτερη πολιτική για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών που υπάρχουν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Να ενισχύσουμε την παρουσία μας σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει, ακόμη και να προκαλέσει άλματα πρωτοπορίας που θα μας τραβήξουν μπροστά».
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ηλίας Γεωργαντάς στην ομιλία του ανέφερε: «Συμπληρώνεται μια «πανεπιστημιακή τριλογία» στην Κρήτη: Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα τρία Ιδρύματα μαζί με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, στην έρευνα και στην ανάπτυξη».
Ο κ. Γεωργαντάς εξήρε το έργο της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι τα μέλη της -εξωτερικά κατά πλειοψηφία- εργάστηκαν εντατικά και συστηματικά και μέσα σε δύο μήνες κατέθεσαν το πόρισμά τους στον Υπουργό. «Η Επιτροπή έθεσε τρία βασικά κριτήρια: ακαδημαϊκότητα, βιωσιμότητα και μελλοντικότητα για την τύχη του τότε ΤΕΙ Κρήτης» ανέφερε σημειώνοντας: «Ο πολύ καλός ακαδημαϊκός φάκελος του ΤΕΙ μας εξασφάλιζε τη βεβαιότητα ότι το Ίδρυμα ήταν στην κορυφή των ΤΕΙ και πολύ πιο πάνω από αρκετά Πανεπιστήμια». Σημείωσε, επίσης, ότι βασικό κριτήριο για τη διάρθρωση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ήταν τα τμήματά του να μην έχουν σοβαρές επικαλύψεις με Τμήματα των άλλων Ιδρυμάτων της Κρήτης.
Τόσο οι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημείωσαν στις ομιλίες τους τα οφέλη που θα αποκομίσει η Κρήτη από την ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και την πρόθεσή τους να στηρίξουν έμπρακτα το νέο Πανεπιστήμιο που μπορεί να αποτελέσει κόμβο ανάπτυξης στην περιοχή αλλά και σε όλη τη χώρα.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών μεταλλίων και αναμνηστικών μεταλλίων, παρουσία πλήθους φοιτητών και κόσμου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επισης οι πρώην Πρόεδροι του ΤΕΙ Κρήτης Χαρά Αθανασάκη, ο κ. Τερζάκης, Ευάγγελος Καπετανάκης, κ. Παπουδαράκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, η Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη, οι βουλευτές Ηρακλείου Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Νικόλαος Ηγουμενίδης και Σωκράτης Βαρδάκης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννης Καρακάσης, ο Πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωτάκης εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων, καθηγητές αλλά και φοιτητές.